Acasă Reportaje Povestea aparatului-minune care elimină tumorile canceroase şi a medicului care-l mânuieşte, Dan...

Povestea aparatului-minune care elimină tumorile canceroase şi a medicului care-l mânuieşte, Dan Mihail Nicolau

Doctorul Dan Mihail Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toraco-pulmonară de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca este – înainte de a fi medic – un perfecţionist, amintind de savanţii Renaşterii prin pregătirea sa de-a dreptul impresionantă: muzician, fost atletde performanţă, redactor, în anii `70, la revista “Viaţa studenţească”, profesionist de marcă în domeniul chirurgiei toracice, cu sute de lucrări publicate şi stagii la prestigioase clinici din lume, membru al celor mai importante foruri medicale de la noi – şi nu numai. Cu toate acestea, Dan Mihai Nicolau este o persoană de o mare modestie, evitând stridenţele şi extravaganţele de orice fel. Şi, lucrul cel mai important, deşi prin mâinile sale trec zilnic numeroase vieţi, nu are aroganţa de a se considera un Dumnezeu, aşa cum se întâmplă în cazul altor colegi de breaslă. “Eu, în mentalitatea mea, am un principiu foarte clar: sunt lucruri hotărâte de Dumnezeu şi nu trebuie să ne punem în locul Lui, noi trebuie să facem doar ce avem de făcut,” mărturiseşte acesta, înainte de a începe mai pe larg discuţia despre aparatul cu laser de chirugie toracică, singurul de acest gen din România, aflat în posesia clinicii clujene.

Pentru un nepriceput ca mine, pare un aparat de mărimea unei maşini de spălat sau a unui aragaz – însă, în realitate, o adevărată minune, care – salvează salvează vieţi şi ameliorează în fiecare zi sănătatea unor pacienţi. Ieşim apoi din încăpere şi păşim în cabinetul doctorului Nicolau. Acesta e decorat simplu, după personalitatea posesorului său, ca să ne continuăm discuţia. Explică acesta, nu înainte de a trage cu putere aer în piept: “Aparatul e creat special pentru chirurgia metastazelor multiple, pulmonare. A mai fost folosit pe la diverse clinici din România, în scop demonstrativ şi s-au făcut câteva operaţii cu el la Timişoara, Iaşi, Bucureşti – însă, la final l-am primit noi. Asta pentru că, în 2013, m-am deplasat la Consiliul Judeţean din Cluj şi am reuşit să obţin cei 25.000 de euro necesari achiziţionării lui, preţul reprezentând o ofertă specială pentru România, cel real depăşind 100.000 de euro. Însă, elementul cel mai important, pe care trebuie să-l ştie toată lumea este acela că de binefacerile sale se pot bucura toţi cetăţenii care au asigurare medicală, pentru că noi suntem o instituţie publică, cu dotări obţinute din bani publici.”

Mă grăbesc să-l întreb pe doctoral Nicolau câte vieţi a salvat până acum respectivul aparat chirugical. Acesta îmi răspunde, cu precauţie: “Noi suntem doar la început de drum. Am 80-90 de cazuri operate într-o perioadă de un an şi jumătate, perioadă deocamdată insuficientă pentru a fi formulată o judecată procentuală. Dar există statistica profesorului Rolle din Germania, care pe un lot de 3.000 de cazuri operate, comparate cu un alt lot de 3.000 de cazuri neoperate, cu acelaşi gen de cancer pulmonar, a demonstrat că supravieţuirea medie la lotul operat cu acest aparat a fost de 18 luni – faţă de 12 luni la lotul-martor neoperat. Noi, după statistica noastră nu am avut din cei 80-90 de bolavi trataţi prin această metodă decât doi bolnavi pe care i-am pierdut între timp. Deocamdată, această tehnică o folosim doar aici la Cluj-Napoca, iar la nivelul Europei există două centre în Germania, opt în Polonia şi câteva în Anglia, ţara sa de origine.” Arată totuşi, cu mândrie, că la Cluj-Napoca aparatul chirugical a stabilit un adevărat record pentru întreaga lume medicală, în privinţa numărului de tumori scoase dintr-un singur plămân: 322! Doctorul Nicolau ţine totuşi să precizeze că extragerea metastazelor nu tratează boala de bază, rezolvă doar o consecinţă a ei, iar tratamentul chimioterapic sau radioterapic este al oncologului. “Eu doar potenţez efectele pozitive ale tratamentului”, explică domnia sa.

Îl rog pe medicul Nicolau să-mi faciliteze pentru o scurtă discuţie legătura cu două paciente ale sale care tocmai au fost operate prin această metodă. Sunt bucuroase să-mi împărtăşească speranţa lor de viaţă, aşa că îmi trag un scaun, exact între paturile în care se află ele, în perfuzii şi conectate la masca de oxigen. Îmi mărturiseşte, pentru început, Rozica Nireşan o bolnavă în vârstă de 51 de ani, originară din localitatea Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud: “Port pe picioare de doi ani o pleurezie şi am fost operată ieri de către domnul doctor, prin acest aparat. Mi-a găsit înăuntru, în plămân, 91 de tumori şi le-a extirpat. Mă simt parcă mai uşurată acum şi – după câte am auzit despre priceperea dânsului şi de capacitatea aparatului – sper să fiu mai bine.” Intră în discuţie şi Florina Grama, sălăjancă din localitatea Derşida, comuna Bobota: “Eu am lucrat în Italia şi m-or descoperit cu tumoră la colul uterin. Familia la care am lucrat, ca îngrijitoare a unei persoane în vârstă, a fost extraordinară în momentul când a aflat că-s bolnavă şi m-a ajutat mult. Însă, după ce am văzut că boala mi-a <fugit> la plămân am fost nevoită să vin aici, la Cluj, la domnul Nicolau, singurul specialist din zona Ardealului capabil să-mi salveze viaţa sau să-mi suplimenteze zilele pe care mi le-a dat Dumnezeu. Deşi doar ieri m-a operat, astăzi sunt deja pe picioare şi-s mulţumită că mai am o şansă. ”

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version