Sunteti aici:ReportajePetru Bozeşan, vicecampion naţional la fitness: „Ce se întâmplă în spatele câtorva minute de pe scenă e o muncă imensă”

Petru Bozeşan, vicecampion naţional la fitness: „Ce se întâmplă în spatele câtorva minute de pe scenă e o muncă imensă”

Publicat in data

De mişcare a fost îndrăgostit de când se ştie, dar în urmă cu nouă ani a decis că sportul nu mai este doar un hobby, ci un stil de viaţă. E ceea ce face din toată inima, e ceea ce-l reprezintă, e „el”, cu bune şi cu rele. Chiar dacă asta înseamnă să aibă grijă la fiecare bucăţică de mâncare pe care o pune în gură, la orele de antrenament şi cele de somn. La 26 de ani, Petru Bozeşan e vicecampion naţional la fitness şi un exemplu de voinţă pentru oricine.

Până la campionatul viitor, care va fi organizat în acest an, Petru rămâne al doilea cel mai bun sportiv al ţării în categoria fitness. Un titlu ce i-a fost acordat după doar câteva minute pe scenă, dar pentru care a muncit enorm.

poza 2 (Medium)

„Ce se întâmplă acolo e extrem de scurt. Urci pe scenă, eşti privit şi primeşti sau nu medalie. Dar ce se întâmplă în spatele acestor câteva minute e o muncă imensă. Eu fac sport de nouă ani în continuu. În toată această perioadă, cred că am făcut pauză doar două săptămâni. Nici măcar nu o mai consider că fiind o muncă, pentru că eu nu mă mai văd altcumva. În clasa a 11-a am mers prima dată la sala, dar cu sportul am cochetat întotdeauna. Am făcut şi lupte greco romane, am jucat fotbal, am fost şi la atletism. Dar nu a fost nimic constant. La sală nu am renunţat niciodată. Prima dată m-am dus pentru beneficiile estetice, iar în facultate a fost detaliul care mi-a menţinut disciplina. Când eşti student, ai tendinţa să ieşi în exces, să nu te duci la examene. Pe mine, sportul m-a ţinut pe linia de plutire”, povesteşte el.

Spune că nu face nimic decât din suflet şi cu dragoste, indiferent că e antrenor personal, kinetoterapeut sau face sport pentru el însuşi. Nu are timp să se dedice lucrurilor fără suflet. În prezent, e antrenor personal pentru cei care îşi doresc un stil de viaţă sănătos. Şi asta nu înseamnă doar indicaţii pentru un antrenament corect; Petru îi motivează zilnic, îşi însoţeşte clienţii la cumpărături, le arată ce să pună în coş, le spune cât şi la ce oră trebuie să sa mance.

poza3 (Medium)

„Două persoane diferite nu pot avea acelaşi antrenament şi aceeaşi alimentaţie, e şi în asta o artă. În funcţie de fiecare, îi pregăteşti exerciţiile şi mesele. Mie nu mi se mai pare acum un efort să îmi pregătesc mesele pe trei zile, adică 12 mese. Simt că aşa trebuie. Altcumva nu mai ştiu, de atât de mult timp”, rade el.

Mâncarea lui e cântărită şi calculată cu zile în avans. Pentru hrană, ajunge să plătească în fiecare lună aproximativ 1.200 de lei. Iar mişcare face zilnic, de aproape un deceniu.

„În perioada post-competiţională trebuie să mănânci mult. Ca să se conserve masa musculară, trebuie să îi dai în plus. Ei bine, mâncarea e scumpă, mai ales dacă ai grijă să fie bio. Îmi pregătesc tot acasă şi, dacă mănânc în oraş, ştiu ce să întreb şi cer, de fiecare dată, gramajul.

Dimineaţa fac aproximativ 15 minute de cardio. După asta, am clienţi. Apoi, în perioada pre-competitionala, la 14.30 am antrenament de forţă, apoi am iar clienţi, până seara la 9 – 10. Aşa arată fiecare zi”, povesteşte el.

Performanţa cu care se mândreşte cel mai mult e una de suflet. Cel mai drag client i-a fost însăşi prietena lui, care a reuşit să ajungă de la 70 de kilograme la 57. Asta în condiţiile în care medicii i-au recomandat să nu facă mişcare, pentru că suferea de hernie de disc. Însă cu un program adecvat şi cu o alimentaţie pe măsură, munca lor a dat rezultate.

„Teo a avut 70 de kilograme şi a ajuns la 57; transformarea e wow. Au fost persoane care nu au mai recunoscut-o. Asta nu a înseamnat însă doar antrenament în sala, a însemnat şi o alimentaţie corespunzătoare şi coaching. Fiecare trebuie să ştie că e imposibil să nu ai rezultate. Trebuie să te îndrăgosteşti de proces şi să iei fiecare pas că un mic obiectiv”, mai spune Petru.

boze 4 (Small)

Tânărul e unul dintre cei mai ambiţioşi promotori ai stilului de viaţă sănătos. Absolvent al FSEGA, a făcut cursul de instructor de fitness, apoi a terminat masteratul de Educaţie Fizică şi Fitness. Ulterior s-a înscris la Kinetoterapie şi a făcut un curs de dietetician nutriţionist. Pentru viitor spune că nu are obiective bătute în cuie, ci se ghidează după sentimente – e plăcut sau nu.

„O să mai particip la competiţii, dar nu mă gândesc niciodată că merg acolo ca să câştig. Sincer, nu m-am gândit niciodată că o să concurez. Teo a fost cea care m-a încurajat şi, uite, am ajuns vicecampion national. Dar pe viitor, nu ştiu. Cred cu tărie că nu înseamnă nimic să participi şi să câştigi dacă tu ştii că, faţă de acum un an, nu ai adus nimic mai bun pe scenă”, mărturiseşte el.

poza4 (Medium)

În prezent, Petru Bozeşan vrea să formeze o echipa de șase portivi – Rmilia Cotul, Octaviu Cherecheș, Sindelaru Răzvan, Dan Onigoae, Dorin Petean și Andrei Comsa, care să fie imaginea AmSport pe România, una dintre cele mai bune companii de suplimente nutritive pentru sportivi din lume. De fapt, Mark Warnecke, fondatorul brandului AmSport, este multicampionul naţional şi mondial la nataţie.

Primul sau produs – Preparatul de Aminoacizi l-a conceput pentru el însuşi şi l-a folosit împreună cu o dietă personalizată în perioada să de pregătire pentru Campionatele Mondiale de nataţie de la Montreal din anul 2005. Cu o revenire incredibilă, după o pauză competiţională de mai mulţi ani, acesta a reuşit să câştige aur la proba de 50 de metri breaststroke la vârstă de 35 de ani şi să devină cel mai învârstă campion de nataţie al tuturor timpurilor.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...

Bombardierul Făt Ioan de la Dej, păcăliciul politic cu mănuși de box din mușama

Toți agățătorii vor să roadă un ciolan, dar povestea noastră începe cu cocalarul suprem,...

Spectacole faraonice la Turda Arena. Cristian Matei plătește milioane de lei pentru ”pâine și circ”

De la un capăt la altul al Turzii, drumurile sunt sparte sau prost făcute....

Nello Construct, sereleul pe interes cu Matei – El Patron de Turda

Fosta firmă de apartament, Nello Construct SRL a cunoscut o ascensiune fulminantă începând cu...

Alte articole

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...

Bombardierul Făt Ioan de la Dej, păcăliciul politic cu mănuși de box din mușama

Toți agățătorii vor să roadă un ciolan, dar povestea noastră începe cu cocalarul suprem,...

Spectacole faraonice la Turda Arena. Cristian Matei plătește milioane de lei pentru ”pâine și circ”

De la un capăt la altul al Turzii, drumurile sunt sparte sau prost făcute....