Păgubitul e scos vinovat. Vicenzo Viola, exclus din Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Potaissa Turda” (PARTEA a III-a)

În primele două părți ale acestui serial au fost prezentate neregulile din cadrul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Potaissa Turda” și nemulțumirile vânătorilor. În prima partea a fost făcut public cazul unui vânător străin, Vicenzo Viola, care a cumpărat o autorizație de vânătoare pentru un cerb. Acesta nu a găsit însă cerbul pentru care a plătit și nemulțumit de colaborarea pe care a avut-o cu Asociația a decis să facă sesizări scrise la Garda Forestieră și la Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Cluj. Practic așa s-a descoperit că în sânul Asociației sunt o serie de nereguli, printre care cea mai gravă este numărul de animale mult mai mic decât cel declarat.

O problemă care a degenerat a apărut în momentul când un cetățean străin, membru al asociației,  a cumpărat o autorizație pentru a împușca un cerb pe fondul de vânătoare 39 Lita. Acesta s-a dus de mai multe ori pe teren deoarece autorizația era valabilă 30 de zile. Vânătorul a mers cu paznicul de vânătoare de mai multe ori și văzând că nu găsește cerbi, a decis să se întoarcă în Italia urmând să fie contactat când va fi văzut cerbul. Contactat de cei de la Asociație, vânătorul s-a întors din Italia, s-a dus la vânătoare, iar noaptea, după o zi de căutări paznicul de vânătoare i-a luminat cu proiectorul un cerb și i-a indicat să îl împuște. Vânătorul a realizat că era un cerb tânăr și a refuzat să dea 3000 de lei pentru un pui de cerb. Dincolo de aspectul financiar și de carne, acesta și-ar fi dorit coarnele unui cerb degenerat. Mai mult, cerbul nu poate fi împușcat la lumină deoarece este considerat braconaj.

Asociația i-a eliberat vânătorului italian autorizația într-o perioadă în care găsirea și împușcarea unui cerb este foarte greu de realizat. În urma sesizării făcute de vânător, Garda Financiară a realizat un control, nu a găsit cerbi și s-a decis să se facă evaluarea pe urme de zăpadă.

Nemulțumit de această experiență, vânătorul a făcut sesizări scrise la Garda Forestieră, anunțând că pe fondul de vânătoare 39 Lita nu sunt cerbi, și la și la Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, comunicând că paznicul de vânătoare i-a indicat să împuște un cerb cu lumina farului. Ca urmare a acestei sesizări, Garda Forestieră a venit, a cercetat terenul și i-a comunicat vânătorului că nu au găsit cerbi, dar că urmează ca la evaluarea pe urme de zăpadă care se face în luna februarie să facă o evaluarea a fondului de vânătoare să vadă dacă există vânat sau nu există vânat. Autorizația a fost eliberată prin luna octombrie. Cerbul de obicei se împușcă în perioada boncănitului, în luna septembrie. Dacă nu a fost găsit în luna septembrie, este foarte greu de împușcat în celelalte luni. Din dorința de a face rost de bani i-au eliberat autorizația vânătorului străin, deși știau că e foarte greu să găsească un cerb. Vânătorul și-a cerut banii înapoi, însă a fost refuzat. Acest conflict se putea atenua, însă comportamentul celor din Asociație l-a nemulțumit pe vânător.

În urma sesizării făcute la Garda Forestieră de către vânătorul Vicenzo Viola, Garda Forestieră a realizat verificări atât la sediul Asociației, cât și în teren pe fondul cinegetic 39 Lita privind modul de gestionare a acestui fond cinegetic din punct de vedere al efectivelor de cerb comun existente pe acest fond de vânătoare, precum și a mișcării acestor efective între fondul cinegetic în cauză și fondul cinegetic 38 Moldovenești, gestionat de aceiași Asociației.

În urma acestor verificări Garda Forestieră Cluj a aplicat măsuri în consecință în sensul monitorizării populației de cerb comun din fondurile 38 Moldovenești și 39 Lita, conform reglementărilor legale în vigoare , pentru stabilirea efectivului de cerb comun stabil pe aceste fonduri cinegetice, cu interzicerea recoltării de exemplare din această specie până la evaluarea corectă a acestor efective. De asemenea, au fost aplicate gestionarului în cauză măsuri cu termene de realizat, neîndeplinirea lui ducând până la rezilierea dreptului de gestionare.

Astfel, sesizările făcute de Vicenzo Viola au determinat realizarea unor verificări și s-au stabilit măsuri pentru a se ajunge la o situație de normalitate și a nu mai apărea situații în care vânătorii cumpără autorizații pentru animale care nu există.

 Adunarea Generală a Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Potaissa Turda nu a văzut lucrurile în acest fel și au fost deranjați de sesizările făcute de Vicenzo Viola și de verificările Gărzii Forestiere. Chiar dacă ar fi trebui să se discute problemele grave cu care se confruntă Asociația, printre care așa cum am semnalat în partea a-II-a sunt și datoriile financiare către membri Asociației, problema cea mai stridentă a fost excluderea lui Vicenzo Viola pentru prejudicii aduse Asociației.

În 15 mai a avut loc Adunarea Generală a Asociației de Vânătoare Potaissa Turda, la care au fost convocați vânătorii delegați de către cele 4 grupe ale asociației, dar la adunare au fost prezenți pe liste de delegați și persoane care nu au fost delegați de către grupele din care făceau parte. Având în vedere ca la Adunarea Generală au votat și persoane care nu aveau calitatea de delegați la Adunarea Generala din partea grupelor, se poate considera o gravă incompetența a celor care conduc Asociația. Ultima Adunare Generală a avut loc acum 4 ani, iar la această întâlnire au fost vânători care aveau permis de maxim 2 ani. S- a discutat vag de problemele asociației, in schimb s-a pus pe masa problema excluderii vânătorului Vicenzo Viola, deoarece s-a spus ca a dus prejudicii Asociației. Nu s-au mai acordat autorizații pentru împușcarea de cerbi, chiar dacă Garda Forestieră a constatat ca pe teren nu există efectivul optim de cervide.

În urma Adunării Generale, vânătorul Vicenzo Viola a fost exclus din Asociație, pe motiv ca a adus prejudicii Asociației, dar conform statutului orice vânător are obligația ca în cazul în care observă anumite nereguli sau constată încălcări ale legii și statutului Asociației are obligația de a sesiza organele competente.

Astfel, Adunarea Generală a Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Potaissa a preferat să îl scoată țap ispășitor pe cel care a fost victimă, vânătorul Vicenzo Viola, considerând că din vina acestuia nu se mai emit de autorizații de vânătoare pentru cerb, în loc să găsească soluții și răspunsuri cu privire la lipsa efectivelor de cerbi de pe fondul de vânătoare 39 Lita. În uram controlului efectuat de Garda Forestieră, Asociației i-a fost tăiată cota de cerbi pe fondul cinegetic 39 Lita. Astfel, vânătorii care au plătit autorizații de vânătoare pentru cerb și ciute nu au reușit să le împuște pentru că nu sunt animale. Problemele Asociației sunt mult mai grave decât excluderea unui membru care a încercat să facă lumină asupra tuturor neregulilor pe care conducerea Asociației a încercat să le țină ascunse.

Cei din conducerea Asociației ar trebui să se mobilizeze, să recunoască situația reală a efectivelor de animale de pe fondurile de vânătoare pe care le administrează și să aplice măsurile sugerate de Garda Forestieră.

Vicenzo Viola a făcut o sesizare și către Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Cluj, vizavi de modul cum  s-a desfășurat vânătoarea, dar pana acum nu a primit niciun răspuns și nici nu a fost luată nicio măsură.

Între timp am solicitat Gărzii Forestiere să ne transmită rezultatul acțiunilor de verificare de pe fondul de vânătoare 39, dar nu am primit încă un răspuns.

Citește și primele două părți:

Vânătorii reclamă nereguli în sânul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Potaissa Turda” (PARTEA I)

Vânătorii din Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Potaissa Turda” sunt buni de plată (PARTEA A II-A)

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare