troleibuz
 

Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public intenționează să achiziționeze din fonduri europene 25 de autobuze electrice cu încărcare pe linia de troleibuz.

Autobuzele elctrice articulate cu încărcare în mers pe linia de troleibuze îmbină calitățile troleibuzului și autobuzului electric, fiind superior fiecăruia dintre ele. Este considerat cel mai perfomant și potrivit mijloc de transport electric, acolo unde există linie de troleibuz.

  • Poate circula pe un traseu care include parțal o linie de troleibuz și parțial fără linie de troleibuz.
  • Poate circula pe un traseu cu linie de troleibuz integrală pe tot traseul
  • Poate circula ca un autobuz electric clasic
  • Poate fi încărcat la orice linie de troleibuz, în mers sau staționare
  • Poate fi încărcat de la stațiile de încărcare a bateriilor

Primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea urmăreşte îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Primăria Cluj-Napoca a luat decizia de a avea un transport ecologic, verde, nepoluant. Sănătarea locuitorilor să nu fie pusă în pericol. Suntem singurul oraş din România care are în circulaţie autobuze electrice. Continuând pe aceeaşi linie, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat achiziţia a 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare din mers pe linia de troleibuze. Prin acest proiect urmărim îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dorim să asigurăm clujenilor un transport în comun nepoluant, prin creşterea numărului autobuzelor electrice din municipiu. Să ajungem să avem un transport public electric în totalitate”, a declarat Boc.

Achiziția noilor autoubuze electrice articulate cu încărcare în mers pe linia de troleibuz va contribui la scăderea emisiilorde CO2, provenite din transportul rutier.

Achiziția celor 25 de autobuze electrice articulate vor avea un efect asupra reducerii de emisii de gaze cu efect de seră, atât direct, prin prisam emisiilor echivalente aferente motorizării, dar și indirect prin prisma atragerii de pasageri și reducerea utilizării autoturismelor personale.

Primăria urmărește îmbunătățirea eficienței transportului public de călători, a frecvenței și a timpilor de parcurs. Se urmărește ca utilizarea autoturimelor să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs, față de utilizarea transportului public.

Finanțarea nerambursabilă, asigurată de Autoritatea Fondului de Mediu, aceordă în cuantum de până la 80% din prețul de achiziție. Pentru Cluj-Napoca, bugetul aligibil este în cuntum maxim de 110.000.000.

Municipalitatea solicită o finanțare de 86.870.000 lei pentru 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare pe linia de troleibuz.

Te poate interesa și: