Sunteti aici:AdministrativVrem Spital de Copii, nu avem locație!

Vrem Spital de Copii, nu avem locație!

Publicat in data

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat la ultima ședință de consiliu faptul că se caută teren pentru materializarea proiectului Spitalului de Copii.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța în urmă cu puțin timp faptul că un proiect reprezentativ pentru actualul consiliu județean este un Spital de Copii monobloc. Între timp, însă s-a dovedit că terenul identificat pentru acest proiect nu este corespunzător, astfel că acum administrația județeană caută o altă locație, lucru deloc simplu.

”Este vorba de o problemă gravă pe care actualul Spital de Copii o are. Dincolo de faptul că funcționează în 14 locații distribuite în tot orașul, există și o problemă de revendicare și a imposibilității de a efectua lucrări de modernizare la clădirea de pe Moților unde atât terenul cât și corpurile de clădire sunt revendicate. Analizăm situația și încercăm să găsim o soluție pentru a construi un spital monobloc de la zero. Îmi doresc să fie proiectul nostru de referință al acestui mandat, să construim un Spital pentru Copii. Suntem într-o analiză cu privire la teren. Terenul de pe Victor Babeș, din păcate, ca urmare a discuțiilor cu Direcția de Sănătate s-a dovedit că este insuficient spațiu, fiind nevoie de o anumită suprafață de spațiu verde. E nevoie de 2 ha de teren. În aceste condiții trebuie să găsim un alt teren, chiar dacă nu este în centrul orașului. Cei de la Spitalul de Copii au agreat ideea unui teren la periferia orașului. Problema este că în acest moment Consiliul Județean nu deține terenuri, iar primăriile comunelor greu ne oferă terenuri, având și ele nevoie acută. Există și varianta exproprierilor sau varianta de a achziționa o clădire potrivită, ca ultimă variantă”, a declarat Alin Tișe.

Care era planul inițial?

În locul proiectului Akademia Center, Alin Tișe a anunțat ridicarea unui Spital pediatric monobloc, construcţie pentru care se are în vedere terenul de pe strada Victor Babeş cu o suprafaţă de aproximativ 7.000 m², a cărui destinaţie prevăzută în PUG permite realizarea unui astfel de obiectiv. De altfel, proiectul conceput anterior de către Nisco Invest a prevăzut, de asemenea, construirea unei unităţi ce includea servicii medico-sanitare, cu o arie construită de cca. 1.600 m² (2S+DS+P+3E) şi o arie desfăşurată de cca. 11.000 m². Terenul în cauză este apreciat ca fiind extrem de potrivit pentru acest proiect cu atât mai mult cu cât Procentul de Ocupare a Terenului reglementat de PUG este de 80%, existând, totodată, posibilitatea de a realiza un acces dublu, atât de pe strada Victor Babeş cât şi de pe strada Haşdeu. ”Acesta este un proiect de care eu o să țin foarte tare atât timp cât o sa fiu la Consiliu județean. 90% din problemele pe care le-am avut cu terenul din Hasdeu, unde urma să se construiască Akademia Center le-am rezolvat. Mare parte din spațiile actuale unde funcționează Spitalul de copii sunt supuse unor cereri de revendicare, din acest motiv Consiliul județean a decis să înceapă construcția unui Spital pediatric monobloc. Discutăm de un teren unde noi am dorit de mult timp să construim un mall combinat cu o clinică medicală. Este cel mai bun amplasament, în zona spitalelor și de aceea insist ca pe acest teren să construim un Spital pentru copii. Important este că noi deja demarăm studiile de fezabilitate și proiectul tehnic. Îmi doresc ca acest proiect să prindă viață cât mai repede, este o urgență pentru clujeni și cred că noi toți vom susține acest proiect. Cei de la Spitalul de copii deja mi-au comunicat că aveau o mare problemă cu faptul că dacă se va soluționa revendicarea vor pierde amplasamentul și trebuie să fie mutați în altă parte. În acest moment, Spitalul de copii își desfășoara activitatea în 14 locații în tot orașul. În funcție de problema pe care o ai cu copilul trebuie să te muți de le o secție la alta, ori acest lucru este nefiresc. Noul spital va fi unul monobloc, toate secțiile vor fi în același loc, inclusiv cu posibilitatea construirii unui heliport”, a declarat Alin Tișe. Necesitatea acestei unităţi spitaliceşti se datorează faptului că, în prezent, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, instituţie aflată în administrarea forului administrativ judeţean, îşi desfăşoară activitatea în nu mai puţin de 14 clădiri aflate în locaţii diferite de pe raza oraşului Cluj-Napoca, cu o distanţă medie de aproximativ patru km între ele. De asemenea, un alt argument pentru urgentarea acestui proiect este acela că, mai multe clădiri în cadrul cărora funcţionează secţii ale acestui spital se află în plin proces de retrocedare sau sunt supuse rigorilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca, motiv pentru care întâmpină, deseori, dificultăţi în realizarea unor investiţii asupra acestor clădiri.

Finanțare din creditul de 50 de milioane de euro pentru drumuri

Consiliul Judeţean Cluj dispune de capacitatea financiară de a realiza acest obiectiv, în cel mai scurt timp, din bugetul propriu, suportând toate cheltuielile necesare în vederea ridicării acestei clădiri. De altfel, potrivit experţilor, construcţia în sine a imobilului va presupune costuri de circa 4 milioane de euro, ce pot fi suportate de Consiliul Judeţean, fonduri mai consistente urmând a fi necesare pentru dotarea unităţii medicale. O posibilă soluţie pentru suportarea acestor costuri o va putea reprezenta însă şi creditul în cuantum de 50 de milioane de euro ce urmează a fi contractat pentru lucrări în infrastructură. În acest context, forul administrativ judeţean va derula, în perioada imediat următoare, toate procedurile necesare în vederea obţinerii documentaţiilor tehnice, pentru demararea lucrărilor de edificare a acestui proiect de maxim interes.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...

Din Mexic, liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, își așteaptă sentința într-un dosar de trafic de influență. În pandemie „i-a căzut” în brațe un...

Patronul restaurantului care vinde hamburgeri în foiță de aur și președintele PSD Câmpia Turzii,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...