Sunteti aici:PoliticVIDEO: Comuna Ocoliș - un colț de Rai în Apuseni

VIDEO: Comuna Ocoliș – un colț de Rai în Apuseni

Publicat in data

”Bine ați venit în comuna Ocoliș, un colț de Rai în Apuseni”, ne întâmpină primarul comunei, Jucan Alin Alexandru.

”Consiliul local Ocoliș încearcă prin diverse metode să pună în evidență frumusețea acestor locuri. Dorim să aratăm cât este de frumoasă zona Munților Apuseni și cât este de frumoasă lumea de la poalele Muntelui Mare. Avem și un motto: Ocoliș, un colț de Rai în Apuseni. Sper că ceea ce veți vedea în imagini o să vă stârnească interesul să veniți să vizitați comuna Ocoliș”, este mesajul primarului din comuna Ocoliș

Comuna Ocoliș este situată în județul Alba, la limită dintre județele Cluj și Alba. Este compusă din patru sate: Ocoliș-centrul de comună, Lunca Largă, Runc și Vidom.

Specific munților Apuseni are o zonă colinară și o zonă de munte, comuna este situată la poalele Muntelui Mare.

Patru rezervații naturale in comuna Ocoliș

Primarul comunei dezvăluie faptul că principalele atracții turistice sunt reprezentate de cele patru rezervații naturale: Rezervația Cheile Runcului, Rezerrvația Cheile Pociovaliștei, Rezervația Vidolm, parte din rezervația Scărița-Belioara. Există și un sit Natura 2000 care însumează 97% din comuna.

Cheile Runcului din comuna Ocoliș se întind pe o suprafață de 20 hectare, pe teritorul localității Ocoliș, judetul Alba. Este o rezervație naturală complexă, unde cadrul pitoresc este îmbinat cu creste, țarcuri, turnuri si abrupturi. Cheile sunt aplasate în partea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul raului Ocolisului.

Cheile Pociovaliștei reprezintă o atracție turistică locală și poate fi vizitată din satul Runc pe drumul de exploatare din lungul Văii Pociovaliștei. Oferă condiții pentru a fi inclusă într-un circuit turistic.

Rezervatia forestiera de zada de la Vidolm este o rezervatiebotanica ce reprezinta un arboretnaturalcompactdeLarice (Zada), care in alte locuri apar ca indivizi izolati sau in mici palcuri.

Rezervatia Naturala Scarita Belioara este situata in Muntii Apuseni, in masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocolis si Posaga din Judetul Alba. A fost numita rezervatie naturala pentru ca in aceste locuri se gasesc specii foarte rare de plante si animale. De asemenea foarte valoroase sunt si padurile unde intalnim exemplare seculare de pin, molid si larice. 

Pe lângă rezervațiile naturale, mai putem numi ca și atracții turistice două biserici și o cruce a eroilor, monumente istorice.

Muzeu al satului comuna Ocoliș

Satul Ocoliș are un muzeu etnografic în care se păstrează costume populare unice, specifice comunei.

”În comuna Ocoliș se poate vizita un muzeu al satului Ocoliș, cu expoziții frumoase. O parte deosebită a acestui muzeu sunt costumele populare, aproape unice. Aceste costume au luat premii la nivel național și în unele sate se mai păstrează tradiția de a merge în costume populare la biserică, în zilele de sărbătoare. Sunt tradiții vechi care se păstrează neatinse”, potrivit primarului.

Principala activitate a locuitorilor din Ocoliș este creșterea animalelor. Încă sunt zone în care se păstrează colibele tradiționale și pe care primăria încearcă să le conserve.

”Sunt sate, cum este Zăpodie unde sunt colibe de lemn, cu specificul creșterii animalelor păstrat din anii 1800. Din păcate aceste colibe nu sunt în cea mai bună stare, dar căutăm soluții pentru a putea fi conservate în beneficiul turismului românesc. Locuitorii din Ocoliș se ocupă cu creșterea animalelor care a rămas singura sursă de venit constantă”, a menționat primarul.

Drumeții, alpinism sau rafting, atracțiile din comuna Ocoliș

Frumusețea acestor locuri ajută la dezvoltarea turismului, pensiunile încep să își facă loc.

În Cheile Runcului sunt 20-30 de peșteri, greu accesibile, dar se are în vedere viabilizarea lor pentru ca și turismul speologic să se poata dezvolta. Se poate face rafting pe râul Arieș, deja există o comunitate care practică acest sport. Se pot face diverse drumeții, sunt multe trasee turistice care pun în evidență rezervațiile naturale.

Se poate practica un alpinism pentru începător pe stâncile care din chei. Pasionații de natura vor găsi multe zone ușor accesibile, se poate ajunge cu bicicleta cu mașina sau pe jos.

Vezi și:
VIDEO: Comuna Țaga, Delta Transilvaniei

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Nello Construct, sereleul pe interes cu Matei – El Patron de Turda

Fosta firmă de apartament, Nello Construct SRL a cunoscut o ascensiune fulminantă începând cu...

Gelu Arghir Florea (turdanews.net): Jurnalist sau Purtător de Cuvânt al PRIMARILOR?

Gelu Arghir Florea (turdanews.net): Jurnalist sau Purtător de Cuvânt al PRIMARILOR? Patron pe banii...

Banii încasați de Bugetarul Arghir de la TurdaNews și politicienii naivi ce își pun mutra în fițuica sa

Cel mai scump fițuicar de pe Câmpia Turzii, Arghir Florea a încheiat contracte cu...

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Alte articole

Nello Construct, sereleul pe interes cu Matei – El Patron de Turda

Fosta firmă de apartament, Nello Construct SRL a cunoscut o ascensiune fulminantă începând cu...

Gelu Arghir Florea (turdanews.net): Jurnalist sau Purtător de Cuvânt al PRIMARILOR?

Gelu Arghir Florea (turdanews.net): Jurnalist sau Purtător de Cuvânt al PRIMARILOR? Patron pe banii...

Banii încasați de Bugetarul Arghir de la TurdaNews și politicienii naivi ce își pun mutra în fițuica sa

Cel mai scump fițuicar de pe Câmpia Turzii, Arghir Florea a încheiat contracte cu...