Viceprimarul comunei Băișoara, Liviu Ghib, este hotărât să continue munca în slujba oamenilor

La începutul acestui an comuna Băișoara a pierdut un stâlp al comunității, pe cea care a fost primar timp de peste 20 de ani, Minodora Luca. Cel care i-a fost alături pe parcursul tuturor mandatelor, viceprimarul Liviu Ghib s-a văzut nevoit să preia conducerea primăriei. Chiar dacă a preluat funcția de primar interimat în mod neașteptat, domnul Ghib a făcut-o cu hotărâre și determinare. Acesta și-a propus că continue munca pe care a început-o în 1996 alături de Minodora Luca, să fie în slujba cetățenilor și mai departe din funcția de primar.

Sunt viceprimar al comunei Băișoara din anul 1996, de atunci am muncit cot la cot cu doamna primar Minodora Luca. Ne-am înțeles foarte bine și ne completam unul pe celălalt. Știam fiecare ce are de muncit. Dânsa se ocupa mai mult de atragerea de fonduri suplimentare la bugetul local, iar eu m-am ocupat de partea administrativă: drumuri, poduri, ape și toate celelalte probleme pe care le are o comunitate”, a dezvăluit pentru Cluj Manifest, Liviu Ghib.

Încă nu a fost anunțată o dată pentru organizarea unor noi alegeri, însă actualul primar interimar este hotărât să candideze și să ducă la bun sfârșit munca începută. Experiența de 21 de ani în primărie, în funcția de viceprimar, îl recomandă ca fiind cel mai bun candidat pentru a o înlocui pe Minodora Luca.

Trecerea de la viceprimar la primar interimar a fost neașteptată, nu am crezut că se poate întâmpla acest lucru. Nu a fost o trecere grea deoarece muncind de 21 de ani în primărie, știu exact cum merg lucrurile. Le-am explicat și oamenilor că știu și pot să duc lucrurile la capăt. Am o echipă foarte bună la primărie care mă ajută, avem de asemenea și colaboratori foarte buni. Cunosc toate proiectele, putem duce la bun sfârșit orice proiect și dorim să facem cât mai multe pentru cetățenii din comună. Mi-aș dori să pot să dezvolt pentru cetățenii din Băișoara proiecte care să le aducă aceleași condiții de trai ca și la oraș. Putem să găsim fonduri pentru a finanța proiectele pe care ni le dorim. Bugetul local este mic, 100.000 de euro și nu se pot face multe lucruri. Abia reușim să plătim iluminatul public și salubrizarea. Suntem obligați să avem proiecte, să atragem finanțări externe.  Îmi doresc să candidez pentru funcția de primar deoarece mă obligă proiectele pe care le avem, trebuie duse la bun sfârșit. Îmi doresc ca acest proiecte să fie duse mai departe în memoria doamnei primar, deoarece a muncit foarte mult pentru comunitatea din Băișoara și ea merită să ne străduim mai mult și să ducem Băișoara acolo unde îi este locul. Oamenii știu că am muncit foarte mulți ani în Băișoara, știu că nu îmi doresc această funcție doar pentru un scaun călduț. Îmi doresc funcția de primar pentru a face cât mai multe lucruri pentru ei. Nu îmi doresc doar să scrie în cartea de muncă primar-4 ani, îmi doresc să pot face ceva pentru comunitatea Băișoara”, a declarat primarul interimar.

Liviu Ghib a fost timp de 21 de ani alături de cetățenii comunei Băișoara, încercând să contribuie cât mai mult la îmbunătățirea traiului acestora. Timp de 21 de ani acesta a fost nu doar omul din birou, ci omul aflat în teren, la locul acțiunii, fiind primul care le-a sărit oamenilor în ajutor. Locuitorii comunei Băișoara au avut în viceprimarul Liviu Ghib un om de bază, preocupat de nevoile lor și interesat să le rezolve problemele.  Acum Liviu Ghib este pregătit să continue munca depusă timp de 21 de ani și să fie un bun primar pentru comuna Băișoara.

La fel ca în tot mediul rural din județul Cluj, principalele probleme cu care se confruntă Primăria Băișoara sunt legate de infrastructură. În acest moment, primarul interimar Liviu Ghib și-ar dori să poată preda apa Companiei de Apă Someș pentru a se putea ocupa ei de ceea ce ține de infrastructură, însă până la acest moment consilierii locali s-au opus.

Avem multe probleme cu apa deoarece nu este predată la Compania de Apă și noi suntem nevoiți să reparăm conductele de fiecare dată când se defectează. Canalizarea am reușit să o predăm, dar apa nu, deoarece nu a fost de acord Consiliul local. Dacă cei din Consiliul local și-ar dori acest lucru, problema s-ar rezolva. Consilierii locali se gândesc la preț, pentru că prețul apei va crește. În acest moment se plătește 1,5 lei/mc, dar în momentul când va fi predată Companiei de Apă, prețul va fi mai mare. În acest moment primăria este nevoită se repare defecțiunile la conducta de apă, însă Direcția de Sănătate publică solicită ca aceste remedieri să fie făcute de specialiști, analizele surselor de apă să fie la zi. Cei de la Compania de Apă au specialiști care ar putea să se ocupe de problemele apărute. În prezent, dacă se sparge conducta de apă până depistăm problema durează. Au fost cazuri când a durat mai mult de o lună să depistăm unde s-a fisurat conducta. Noi avem puțini angajați astfel că nu are cine să se ocupe de astfel de probleme. Noi avem sursă de apă proprie. Apa consumată o plătim la Apele Române Târgu Mureș. În acest moment avem apă introdusă în trei sate, Băișoara, Muntele Băișorii și Săcel. Doar în cazul stațiunii Muntele Băișorii apa a fost predată Companiei de Apă. Eu sunt nevoit să descopăr unde curge apa deoarece dacă se depășește cota stabilită de Apele Române apar costuri suplimentare. Apa din fântânile din Băișoara nu este potabilă, astfel că nu putem lăsa oamenii fără apă”, a explicat Liviu Ghib.

În ceea ce privește canalizarea, în comuna Băișoara există canalizare în satul Băișoara și în stațiunea Muntele Băișorii. Primăria are un proiect finanțat prin PNDL să realizeze rețele de canalizare menajeră și canal colector în satul Săcel.

Avem canalizare în Băișoara, în stațiunea Muntele Băișorii și anul acesta avem un proiect pentru introducerea canalizării în satul Săcel. Nu toți locuitorii din Băișoara sunt legați la canalizare, unii nu doresc să plătească. Dacă apă ar fi predată Companiei de Apă atunci automat toți cei care ar avea apă ar avea și canalizare”, potrivit primarului interimar.

Pentru reabilitarea drumurilor din comună, primăria are două proiecte, unul dintre acesta vizează reabilitarea drumului din satul Muntele Cacovii, proiect realizat din fonduri europene, și cel de-al doilea vizează reabilitarea străzilor de pământ din stațiunea Muntele Băișorii, proiect finanțat prin PNDL.

Un drum foarte important pe care vrem să îl modernizăm este cel din Muntele Cacovii, un drum de 5 kilometri. Avem un proiect din fonduri europene și sperăm să îl finalizăm în acest an. Accesul este greu pentru cetățenii din Muntele Cacovii. Accesul se face prin Iara, Cacova și ne-am dori să ajungă mai ușor prin stațiunea Muntele Băișorii. Avem un alt proiect pentru drumurile din stațiunea Muntele Băișorii. Comuna are nouă sate și sunt multe drumuri pe care le întreținem cu piatră în fiecare an. Totodată mai avem de finalizat în această perioadă lucrări cu privire la montarea de gabioane pe valea Ierii și finalizarea podului de la Viregoaie, montarea de protecții maluri pe pârâul Ierța și finalizarea străzii 7. Mi-aș dori să facem 1 kilometru de trotuare în Băișoara dacă vom avea fonduri. Am început anul trecut și am realizat 500 de metri de trotuare, mai avem de realizat 1 kilometru și mi-aș dori să finalizăm acest proiect. La Săcel, după finalizarea proiectului privind canalizarea, vom demara un proiect de asfaltare, le-am promis oamenilor și mi-aș dori ca și la Săcel să avem asfaltate toate drumurile”, a declarat Liviu Ghib.

O altă problemă comună tuturor localităților din județ vizează deșeurile. În acest moment, o parte importantă din bugetul comunei Băișoara este alocată transportului deșeurilor la Mihai Viteazu și de acolo la Miercurea Ciuc.

Avem o problemă cu salubrizarea. Mulți dintre cei care dețin cabane nu înțeleg că salubrizarea trebuie plătită. Salubrizarea nu se poate face gratis. Noi ducem gunoiul în comuna Mihai Viteazu și apoi la Miercurea Ciuc. Avem o asociație cu alte primării din județ, Iara, Cornești, Mihai Viteazu, Moldovenești, Ciurila și Petrești. Acum costurile pentru salubrizare sunt mari și ne dorim să fim cuprinși în proiectul centrului de deșeuri al județului. Avem o taxă specială care se plătește la primărie, cetățenii din Băișoara achită această taxă, problemele apar cu cei care dețin cabane. Trebuie să înțeleagă că salubrizarea este importantă și stațiunea trebuie să fie curată. În stațiune taxa este 9 lei/ lună, 108 lei/an. Ne costă 18000 de lei un transport de gunoi din Băișoara în Mihai Viteazu, bani care dorim să îi adunăm din taxa specială. Din Mihai Viteazu în Miercurea Ciuc costurile sunt suportate de primărie. Dorim să alocăm bani să achiziționăm un container mai mare care să ducă deșeurile din Mihai Viteazul la Miercurea Ciuc și să reducem din costuri”, potrivit primarului interimar.

Un alt proiect important al primăriei se referă la modernizarea pârtiei de schi și a stațiunii Muntele Băișorii.

Pârtia de schi aparține Primăriei Băișoara și trebuie să o modernizăm, să o extindem și să aducem tunuri de zăpadă. Avem un proiect pentru care sperăm să obținem autorizația de construcție până la sfârșitul anului. Deocamdată suntem la faza de avizare, am depus documentația pentru avizul de mediu, mai avem câteva avize de rezolvat pentru a dezvolta zona. Ne dorim ca stațiunea Muntele Băișorii să aibă altă reclamă și să fie utilizată de toți locuitorii județului. În acest moment avem peste 1000 de case de vacanță”, a menționat Liviu Ghib.

Tot pentru comunitate, primăria Băișoara a pregătit două proiecte, reabilitarea și dotarea dispensarului uman, proiect finanțat din PNDL și realizarea unui teren de sport cu vestiare, proiect finanțat prin GALL.

”Dispensarul are mare nevoie să fie reabilitat, trebuie create condiții mai umane pentru cetățeni. De asemenea, dorim să amenajăm un teren de sport pe locația fostului teren de fotbal. Avem acum un teren sintetic, dar ne dorim un teren cu tribune și vestiare. Facem acest proiect pentru tinerii din Băișoara”, a declarat primarul interimar.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare