Sorin Bota, candidatul PER la Camera Deputaților: “Sănătatea trebuie pusă pe primul loc în această ţară iar planul de Învățământ trebuie corelat cu nevoile economiei românești”

Marius Sorin-Ovidiu Bota este politician cu vechime, el fiind senator în Parlamentul României în legislaturile 2008–2012 și 2012–2016, din partea PSD Maramureș, și deputat în legislatura 2016–2020. În acest moment, Sorin Bota este președinte interimar al PER Cluj, iar la alegerile parlamentare din 6 decembrie candidează la Camera Deputaților, din partea PER Maramureș. Și nu candidează așa, de amorul artei, ci pentru că are proiecte importante, pe care își dorește să le materializeze, în beneficiul românilor. Unele sunt deja depuse la Parlament, unele sunt în lucru, iar pentru altele are planuri bine definite. De mare impact pentru societatea românească, greu încercată de pandemia COVID și amenințată de criza economică sunt domeniile Sănătății și Învățământului.

Citeste si: Sorin Bota, candidatul PER la Camera Deputaților, vrea mărirea salariilor tuturor românilor cu 30-40%

Sănătatea trebuie pusă pe primul loc în această ţară.

“Această pandemie a scos la iveală problemele care există de foarte mulţi ani în sistemul de sănătate, probleme ce au fost ascunse sub preş, iar acum au ridicat preşul. Se moare prea uşor în această ţară. De ce? Pentru că nu s-a făcut până acum ce trebuia.
Speranţa de viaţă din România rămâne printre cele mai scăzute din UE. Acest lucru reflectă comportamente nesănătoase, dar şi inegalităţi socio-economice, precum şi deficienţe substanţiale în furnizarea serviciilor de sănătate. Ratele mortalităţii evitabile prin prevenţie şi ale mortalităţii prin cauze tratabile sunt printre cele mai ridicate din UE. De asemenea, România se confruntă cu provocări în ceea ce priveşte combaterea unor boli infecţioase, această ţară având cea mai ridicată rată de cazuri de tuberculoză din UE. Suntem premianţi, acolo unde nu trebuie”, a afirmat Sorin Bota.

“Este mai ieftin să prevenim decât să tratăm”

“Avem o problemă majoră şi aceasta este lipsa prevenţiei. Jumătate din totalul deceselor din România pot fi atribuite unei serii de factori de risc comportamentali. Nimeni nu s-a gândit la prevenţie deşi este mai ieftin să prevenim decât să tratăm. Avem nevoie de previziuni pe termen lung foarte bine ancorate în legislativ. Proiectele legislative existente sunt încă neconturate, dacă este să ne referim la constituirea unui sistem de bonificaţii pentru cetăţenii care acordă un interes personal crescut faţă de măsurile de prevenţie. Cetăţeanul devine parte integrantă, partenerul de nădejde al sistemului. Se poate realiza reducerea costurilor din sistemul sanitar prin dezvoltarea sistemului
medical pentru prevenție și analize. Medicul de familie trebuie să fie baza prevenției”, a declarat Sorin Bota.

Testare gratuită pentru COVID

În plină pandemie COVID, încă din luna iunie există proiect pentru testarea gratuită, blocat în Comisii. “Este proiectul meu de lege, depus de PER. SE află în Parlament. A trecut tacit de Senat și la Camera Deputaților l-a blocat PSD la Comisia de Sănătate. Am inițiat acest proiect pentru că, în comparație cu alte țări europene, în România testul COVID este de 3-4 ori mai scump. Eu am propus ca acest test să fie decontat de CNAS. Există țări în Europa unde testul este gratuit sau costă 10-20 de euro. La noi COVID a devenit o afacere iar prețul unei testări este de circa 100 de euro”, a explicat Sorin Bota.

Spitalele regionale, o prioritate

De ce oare nu avem spitale regionale? Avem nevoie de ele mai mult ca oricând. Avem nevoie de spitale noi, performante, unde să nu bântuie infecţia nosocomială, care pe fondul acestui coronavirus devine şi mai periculoasă. Până în 2024 trebuie finalizate spitalele regionale. Trebuie să crească accesul la sănătate în orașele mici și în mediul rural.
Un medic din mediul rural îngrijeşte de 8 ori mai mulţi pacienţi decât la oraş. Oare cei din mediul rural nu contează?
Trebuie să creăm posturi. Sunt multe întrebări la care nu avem răspuns, din păcate, dar avem soluţii.

România ar putea avea trei trenuri spital

Un alt proiect al candidatului PER la Camera Deputaților, Sorin Bota, este achiziționarea / amenajarea a trei trenuri spital, câte unul pentru fiecare provincie istorică, care să poată interveni în zonele afectate. “Am discutat cu ministrul Transporturilor despre spitalele mobile pe șine. Sunt utile, în general, și ar fi foarte utile, de exemplu, în cazul unor calamități naturale”, a explicat Sorin Bota.

“Trebuie să revenim la învățământul profesional și tehnic post-liceal”

Referitor la Învățământ, candidatul PER afirmă că “educația este principala modalitate prin care am reușit, ca români, să răzbatem în lume. Trebuie să corelăm planul de învățământ cu nevoile economiei românești, trebuie să revenim la învățământul profesional și tehnic post-liceal. Școlile de maiștri, de tehnicieni au dispărut. Un alt proiect la care țin mult este să oferim o masă caldă pentru elevii claselor 0 – VIII. Am fost în Republica Moldova când Maia Sandu era ministrul Educației, și am văzut că existau cantine în fiecare școală, iar elevii luau masa acolo. De asemenea, îmi doresc ca bursele de merit și cele sociale să fie diferențiate, în funcție de nevoi. Un alt subiect sensibil sunt manualele. Toată lumea face manuale, a ajuns o haiducie a profesorilor, care a generat harababură. Am un proiect de lege depus la Senat încă din primăvară pentru introducerea manualelor în format digital. Practic, manualele să fie accesate pe o tabletă exclusiv pentru citit, pe care elevul să aibă acces și la biblioteci, să poată citi, să se poată documenta. Și, nu în ultimul rând, îmi doresc să existe activități de voluntariat ecologicîn cadrul Programului <Școala altfel>”, a mai spus Sorin Bota, candidatul PER la Camera Deputaților.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.