colecteze selectiv

Primarul din Baciu, nevoit să ia măsuri urgente pentru a evita o criză a gunoaielor

Creșterea uriașă a costurilor cu serviciul de salubrizare în comuna Baciu, obligă Primăria să ia măsuri urgente pentru ca cetățenii să nu fie nevoiți să se confrunte cu o „criză a gunoaielor”, similară celei produsă în urmă cu câteva luni în comuna Florești.

”În calitate de primar sunt obligat să vă informez că firma de salubritate ECOCOMUNAL Baciu -la care comuna noastră este acționar majoritar (deține 60% din acțiuni, restul de 40% fiind deținute de Aghireșu) – întâmpină probleme financiare din cauza creșterii explozive a costurilor de depozitare în rampă. Dacă în 2016 plăteam depozitarea cu 217 lei/tonă, din acest an costul a urcat la 300 de lei, ca urmare a impunerii unei taxe ecologice de 80 lei/tonă și a unei penalizări de 15% la fiecare tonă de deșeuri. Această penalizare mare – care mă supără foarte tare, fiindcă este inechitabilă și incorectă – ni se calculează pentru că nu reușim să scădem volumul de deșeuri colectate din comună, ba dimpotrivă acest volum crește. De ce crește volumul de deșeuri colectate în Baciu? Din două motive. Pentru că crește masiv populația comunei și doi pentru că cetățenii ei refuză să facă o colectare selectivă a deșeiurilor. Aș acă trebuie să plătim mai mult pentru curățenia noastră”, potrivit primarului.

Primăria plătește pentru ridicarea deșeurilor

Primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureșan, motivează necesitatea creșterii taxei pentru salubrizare, astfel încât banii din buuget să nu mai fie folosiți pentru gunoi.

”Vă informez că în fiecare lună, din comuna noastră, se adună cca. 300 de tone de deșeuri. Un calcul aritmetic simplu ne arată că plătim pentru depozitarea acestora aproape 1 miliard de lei vechi pe lună. Din păcate acești bani nu se colectează din taxa de salubritate de 9 lei/lună pentru fiecare cetățean. Doar o treime din această sumă se colectează de la cetățeni, restul banilor sunt plătiți din bugetul Primăriei. Așadar, în loc să folosim acești bani pentru investiții în apă și canalizare sau pentru drumuri, îi cheltuim pentru gunoi. Nenumăratele rampe clandestine de gunoi de la liziera pădurii dar și din atâtea locuri de pe raza comunei sunt constituite tot de către persoane iresponsabile din comunitatea noastră. Adunarea acestor gunoaie este o activitate care costă bugetul Primăriei Baciu sute de milioane de lei vechi. În plus, recent, Garda de Mediu a amendat Primăria Baciu cu 50 de milioane de lei vechi pentru existența acestor grămezi de gunoi, făcute de iresponsabili. Toți acești bani ar fi putut fi folosiți pentru investiții. Din păcate însă noi suntem obligați ca mai întâi să facem curat după alții.”, anunță primarul.

Primarul vrea schimbarea sistemului de taxare

Potrivit primarului Mureșan, este necesar o schimbare a modului de taxare a cetățenilor, respectiv fiecare să plătească după cât gunoi produce, nu să existe aceiași taxă pentru fiecare cetățean, indiferent de cantitatea de deșeuri.

”Drept consecință, trebuie schimbat de urgență sistemul de taxare la cetățean, în sensul că taxa de salubritate trebuie să fie calculată și plătită în funcție de cantitatea de deșeuri produsă de fiecare. Corect este să plătești pentru cât gunoi produci în gospodăria ta. Nu este corect ca aceeași taxă de 9 lei să fie plătită de un cetățean care produce lunar doău tomberoane de gunoi, în timp ce altul produce doar o jumătate de tomberon. În același timp, se va respecta clauza contractuală încheiată de fiecare gospodărie cu firma de salubritate, care stipulează că se ridică 0,2 metri cubi de deșeuri/săptămână de la o persoană”, explică Mureșan.

Cloectarea selectivă, o altă soluție

O soluție mai bună ar fi colectarea selectivă, care însă în comuna Baciu este la un nivel foarte scăzut. Astfel că singura variantă rămâne creșterea tarifelor pentru salubrizare.

”Din păcate nu avem alte soluții la îndemână, în absența spiritului civic, care ar trebui să ne determine pe fiecare să colectăm selectiv și să reducem povara financiară de pe bugetul comunei Baciu. Acestea sunt cifrele și aceasta-i realitatea. Orice altceva sunt povești, iar eu v-am promis fapte și corectitudine la Primărie și în administrarea intereselor publice”, a concluzionat edilul.

Cetățenii din Baciu sunt dispuși să colecteze selectiv, dar solicită amplasarea de containere speciale în toată comuna.

”Vreau să propun să le solicitați celor de la firma de salubritate să doteze toate străzile și locațiile cu pubele și containere pentru colectarea selectivă. Nu stiu a cui este obligatia sa amplaseze containere pentru colectarea selectivă, dar atât timp cât aveti pretenții să colectăm selectiv, trebuie sa ne asigurați și condiții”, potrivit unul cetățean.

”Sunt trei metode de implementat: 1) tomberoare suficiente pentru selectarea fiecărui grup de deșeuri reciclabile (deci și sticlă și metal, nu doar hartie si pet), adunarea lor săptămânală sau și mai des, in functie de necesitate 2) informarea cetățenilor cu afișe, scrisori etc. despre cerințele in legatură cu aceaste noutăți, altfel nu au de unde să știe cum și de ce să colecteze selectiv; 3) introducerea taxelor pe două sau chiar trei nivele, bazat pe cantitatea de gunoi creat. Dacă implementam toate acestea putem deveni o comunitate exemplara in gestionarea gunoaielor”, sugerează un alt cetățean.

”Pentru a fi eficientă și pentru a putea cumpăra tomberoane pentru colectarea selectivă și pentru a le amplasa pe fiecare stradă, firma de salubritate a solicita Primăriei să crească taxa de salubritate la suma de 24 de lei. Vom reanaliza această solicitare văzând marea nemulțumire, exprimată de unii cetățeni foarte implicați verbal în buna gestionare a treburilor comunei noastre. Tomberoanele nu ni le dă nimeni pe gratis, ci trebuiesc cumpărate. Ca să le putem cumpăra, avem nevoie de bani. Firma noastră de salubritate, pentru că noi, băcenii, suntem acționari majoritari – are de recuperat, în acest moment, de la cetățenii comunei, suma de 4 miliarde de lei vechi. Adică, un număr mare de cetățeni nu plătește nici măcar acei 9 lei taxa de salubritate. Marți este zi de ridicare a deșeurilor colectate selectiv. Vă rugăm să respectați acest program”, este răspunsul primarului.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii