Primarul comunei Gilău, în urma ploii care a făcut ravagii: ,,Uite așa ne mai bate Dumnezeu câteodată”

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Mai multe străzi din comuna Gilău a județului Cluj au fost afectate de ploaia torențială de ieri care a durat aproximativ o oră și jumătate. Astfel, străzile au fost inundate, apa ajungând în unele cazuri în curțile localnicilor și în beciurile caselor acestora.

 

Odată cu construcţia autostrăzii au apărut problemele la Gilău

Reacțiile negative nu au întârziat să apară, cetățenii fiind revoltați de faptul că instalația de canalizare nu a făcut față, ba mai mult decât atât, o situație similară s-a petrecut și anul trecut, la începutul lunii iunie.

,,De cand au început construcția la autostradă, au apărut și problemele cu apa. Cei de la autostradă au captat toată apa și au deviat-o într-o rigolă care trece prin fața casei mele, dar aceasta nu poate prelua volumul de apă și iese afară. Astfel, se revarsă pe drum și de acolo prin curte aducând pământul și piatra care au fost puse pe drum.

Așa s-a întamplat și anul trecut în 3 iunie și anul acesta în 6 iunie, dar anul acesta a fost un pic mai rău, deoarece apa mi-a intrat în casă, iar la demisol apa măsura în jur de 15/20 de cm.

De la primărie am primit doar promisiuni peste promisiuni. Mi s-a spus să fac sesizări și reclamații împotriva celor de la autostradă. Am făcut acest lucru, dar fără rezultat. Am mers chiar și la prefectură, dar tot nimic.

Ieri, a fost primarul aici, dar acesta mi-a spus că nu are ce să facă, deoarece asta nu este treaba lui ci a celor care au construit autostrada. Mai apoi, acesta mi-a spus că trebuie să liciteze un proiect pentru asfaltare, doar că până la finalizare vor mai trece aproximativ trei ani.” a declarat pentru Cluj Manifest unul dintre localnicii din zonele afectate.

 

,,Canalizarea nu e ok… apa pluvială nici așa… Într-un cuvânt toată apa care se scurge de pe străzi ajunge în grădinile oamenilor. În multe cazuri nivelul străzilor este mai ridicat decât curțile oamenilor. Eu am încercat să iau legătura cu domnul primar, însă acesta avea telefonul închis.” a susțiunt un alt cetățean revoltat.

 

 

Dumitru Sfârlea: ,,Voia lui Dumnezeu nu o putem întoarce, iar astfel de probleme nu putem preveni”

Reporterul Cluj Manifest a luat legătura cu primarul comunei Gilău, Dumitru Sfârlea. Acesta a declarat faptul că situațiile meteorologice de acest gen nu pot fi controlate, iar angajații primăriei și-au făcut datoria de a redresa urmările acestui eveniment. Mai mult decât atât, aceștia au primit ajutor și din partea celor care lucrează la autostradă, veniți cu un utilaj pentru a înlătura aluziunile venite de pe dealuri.

,,Toată povestea a ținut o oră și jumătate maxim. Am acționat cu prioritate în zonele cele mai grav afectate. Lumea sigur că nu a fost obișnuită, dar uite că trebuie să se obișnuiască cu faptul că și în comuna noastră se mai poate întâpla. Într-adevăr a fost o ploaie torențială, cu grindină, care a făcut ravagii în toată comuna. Am luat imediat măsurile care se cuvin, am intervenit cu utilaje, buldozere și pompieri, iar în mare urmările au fost înlăturate. Astăzi doar mai finisăm pe unde mai e cazul. Au fost aluviuni aduse de pe dealuri. Am fost ajutați și de către un utilaj de pe autostradă.

Lumea nu e obișnuită și a uitat că în alte părți pe străzile principale apa a fost de un metru. Atunci când sunt asemenea ploi torențiale normal că se înfundă canalizările, iar după cum spun și oamenii bătrâni, așa ceva în Gilău nu s-a mai văzut. E normal să se întâmple așa ceva, deoarece 90 de litri pe metru pătrat e o catastrofă. Dar uite așa ne mai bate Dumnezeu câte o dată.” a susținut Dumitru Sfârlea.

Apa trece, pietrele rămân

,,Asta nu e singura problemă, pentru că apa s-a retras. Problema e că recoltele s-au făcut praf.  Probleme au fost aici în Gilău și în partea dinspre Căpuș… au fost trăznite și niște transformatoare, localnicii au rămas și fără curent, dar au intervenit și cei de la compania de curent, iar până seara toată lumea avea curent din nou. Voia lui Dumnezeu nu o putem întoarce iar astfel de probleme nu putem preveni. Desigur că reparăm urmările și înlăturăm aluziunile, dar când vine o asemenea ploaie cine o poate opri? Iar de când s-a construit autostrada, pământul nu s-a tasat bine. Cum să îl oprim? De acolo vin aluziuni cu grămada. Să sperăm că nu se va mai întâmpla așa ceva. Ce a ținut de primărie, s-a lucrat până aseară târziu. Toată lumea a acționat. Au fost și gospodării afectate, unde apa a intrat în curte sau în beci. Vecinii s-au ajutat și între ei. a mai spus acesta.

Sursa foto: Facebook

 

Oana Ratiu

 

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău