Clujul cere Europei bani de metrou și tren metropolitan

Liderii țărilor UE au ajuns la o înțelegere asupra pachetului de recuperare economică. Câți bani va primi România

Summit-ul UE de la Buxelles s-a încheiat cu o înțelegere între liderii europeni, țările membre UE urmând să primească împrumut de la Comisia Europeană un total de 750 de miliarde de euro, anunță Biziday. România va primi 79,9 miliarde de euro, pe care îi va folosi la relansarea economică și dezvoltarea infrastructurii.

Comisia Europeană va împrumuta direct cele 750 de miliarde de euro, bani pe care îi va redistribui apoi țărilor membre. Împrumutul comun va fi plătit până în 2058. Țările membre vor impune o taxă pe bunurile ce conțin plastic nereciclabil, iar aceasta se va face venit direct la bugetul UE.

Din 2023, țările membre vor taxa suplimentar toate importurile din țările cu standarde de emisii de carbon mai mici decât cele europene.

Fondurile nerambursabile vor fi alocate doar țărilor care au un plan de creștere a potențialului economic, de creare de locuri de muncă și de solidaritate socială. Aceste planuri trebuie să ducă și la o mai mare digitalizare, dar și la o ecologizare a economiile statelor membre.

Statele care contribuie net la bugetul UE (aduc mai mulți bani decât consumă) vor primi reduceri mari din cotele de contribuție, calculate în baza ponderii economiilor lor. Este vorba de Germania, Olanda, Austria și alte state din nordul UE.

Potrivit Financial Times, deși suma totală de 750 de miliarde de euro pentru Fondul de Recuperare și Reziliență (RRF) a fost păstrată, suma alocată sub formă de împrumuturi nerambursabile, prevăzută inițial la 500 de miliarde de euro, a fost diminuată la doar 390 de miliarde de euro.

Președintele Consiliului European, Charles Michael, a postat în această dimineață, în jurul orei 06,30, un tweet, în care a scris „Deal!”, anunțând, astfel, că s-a ajuns la un acord între liderii europeni. Și președintele francez Emmanuel Macron a postat pe aceeași rețea de socializare, scriind „Zi istorică pentru Europa!”.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii