Klaus Iohannis a vorbit cu ocazia Zilei Naționale a Franței

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune în cadrul recepției organizate cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze și a vorbit despre relațiile pe care țara noastră le are și le-a avut de-a lungul timpului cu țara din „hexagon”.

Principalele declarații ale președintelui:

  • Anul acesta sărbătorim Ziua Națională a Franței într-un moment important pentru relațiile noastre. 2020 marchează aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Franța.
  • Aniversăm, de asemenea, – iar acest moment al istoriei noastre comune este, poate, mai puțin cunoscut – centenarul înființării Companiei Franco–Române de Navigație Aeriană. A fost prima companie aeriană internațională de pasageri din lume, care a stat la baza companiilor Air France și TAROM. O inițiativă care, încă din 1920, prefigura destinul comun al României și Franței într-o Europă unită.
  • Prietenia dintre români și francezi este, desigur, mult mai veche. Într-un discurs rostit în 1968, cu prilejul vizitei sale în România, Generalul de Gaulle vorbea, cu căldură și emoție, despre continuitatea și soliditatea legăturilor clădite de-a lungul timpului între România și Franța, în pofida vicisitudinilor istoriei.
  • Într-adevăr, Franța a marcat enorm destinul României ca națiune și ca stat, prin sprijinul oferit în momente de răscruce ale istoriei sale – de la rolul jucat în Unirea Principatelor Române, la frăția de arme dintre români și francezi în timpul Primului Război Mondial, prin misiunea generalului Berthelot, sau la contribuția Franței la crearea României moderne.
  • Clădite pe o istorie comună, pe afinități culturale și un profund atașament față de limba franceză, relațiile româno-franceze au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani.
  • Alături de construirea unui sistem de sănătate rezilient la nivel european, România susține, ca și Franța, o abordare unitară, bazată pe solidaritate, a procesului de relansare economică la nivelul Uniunii, care să combată eficient efectele negative ale pandemiei.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău