Sunteti aici:PoliticJucu - 705 ani de atestare documentară. „Zilele comunei Jucu”

Jucu – 705 ani de atestare documentară. „Zilele comunei Jucu”

Publicat in data

Dacă e august, e sărbătoare la Jucu! Frumoasa comună din inima Transilvaniei, atestată cu mai bine de 7 secole în urmă (1314), se „gătește” și se pregătește de joc, an de an, iar spectacolul la care cu toții iau parte este unul pe măsura acestei pofte de a trăi frumos și de se bucura a jucanilor! S-au sărbătorit 705 de atestare documentară, dar și 100 de ani de administrație românească în Transilvania!

Anul acesta, sărbătoarea s-a ținut în weekendul 24-25 august, pe terenul de fotbal (dotat cu nocturnă – o mare realizare pentru administrația locală, ca și sala de sport a cărei construcție a fost finalizată în această vară), unde a venit toată suflarea comunei, ba chiar și vecinii, din satele mai apropiate ori mai depărtate. Asta pentru că afișul spectacolului promitea două zile superbe (și așa au și fost!).

„O cumunitate ca a noastră, a jucanilor, merită sărbătoarea aceasta, pentru că prin acest eveniment ne regăsim spiritual, ca o familie unită în marea familie a țării. Și mă bucur că au venit la sărbătoarea noastră oameni din toate satele și oaspeți din alte localități. E o sărbătoare de suflet la care țin mult. Vă doresc tuturor o zi deosebită și petrecere frumoasă”,

a spus, în deschiderea evenimentului, primarul Dorel Valentin Pojar, prezentându-le localnicilor oaspeții de seamă din această vară: Ioan Aurel Cherecheș – prefectul județului, parlamentarul Horia Nasra, Grigore Fati – primarul comunei Apahida și Emil Pârțoc – primarul din Iclod. Aceștia s-au adresat și ei oamenilor comunei și administrației locale, felicitându-i pentru realizările din ultimul an. „Aveți o comună din ce în ce mai frumoasă și asta vi se datorează dumneavoastră și primarului pe care îl aveți. Să aveți sănătate și numai bucurii!”, a spus, la microfon, unul dintre invitați.

Două zile și două nopți – așa cum se întâmplă în poveștile frumoase – a ținut sărbătoarea comunei Jucu, fiecare dintre cei care au intrat în zona pregătită de administrație găsind câte ceva pe gustul său. Pentru copii, s-au amenajat locuri de joacă, cu tobogan, trambulină și mașinuțe. Pentru cei dornici să aibă un suvenir de la Zilele comunei, s-au amenajat tarabe cu fel de fel de mărfuri. N-a lipsit nici gulașul tradițional, gătit la ceaun și „degustat” de mai multe ori (de câte ori a voit fiecare), ca să știm cum să-l facem și noi, peste an (nu de alta, dar să nu ni se facă dor, până la aniversarea din august viitor!). Să nu uităm aici activitățile sportive pentru cei mici și, mai ales, spațiul amenajat anume pentru sportul minții, șahul!

Dar, bineînțeles, cel mai mult și-au dorit toți să cânte și să danseze, laolaltă cu interpreții invitați în cele două zile (24 și 25 august).

Sâmbătă, 24 august, au urcat pe scenă Alina Ploaie și Marcel Avram, „Englezul”, trupa „Brigtime Band”, DJ Projet. Prieten al clujenilor – și, implicit, al celor din Jucu – maramureșeanul Ducu Bertzi a reușit să-i facă pe toți să cânte o dată cu el, ca-n anii de glorie ai folkului, la spectacolele cenaclului Flacăra. Andreea Bănică a făcut publicul să exulte, vocea interpretei împletindu-se cu vocile celor din public. Cele două recitaluri i-au bucurat pe toți, indiferent de vârstă și de preferințele muzicale, pentru că nimic nu e mai frumos decât o seară de vară în care împărtășești fericirea cu ai tăi. Ai tăi… din comună!

Ziua de duminică a început cu slujba religioasă, oficiată de preoții comunei. Au urmat o după-amiază și o seară dedicate folclorului, organizatorii aducând pe scenă atât tineri soliști locali, cât și interpreți experimentați și mult îndrăgiți de public. I-am putut asculta și aplauda pe Ana Crișan, Daniela Ioana Nemeș, Paul Sâmbotelecan, Julia Goia, Răzvan Colcer, Adela Lorena Buecă, Irina Urian, Iulia Bucur, Sebastian Stan, Georgeta Balla și Elisabeta Guzu. Am intrat în horă alături de Angela Rusu și de membrii ansamblurilor „Fiii Cămărașului” și  „Dor Transilvan”. Ne-au răsfățat cu muzică autentică Dolfina Aștilean și Nicolae Turcu, iar Grupul „Zegrenilor din Ceaba” ne-a adus aminte care sunt tradițiile strămoșești, în săvârșirea și desăvârșirea nunților, dar și la jocul „la șură”. Recitalul celei de a doua seri a aparținut uneia dintre vocile îndrăgite ale plaiurilor clujene, Mariana Deac. Seara de 25 august a culminat cu jocul de artificii, făcând cerul să strălucească și publicul să trăiască un moment sublim.

Frumos final de vară pentru jucani! O vară despre care primarul comunei, Dorel Valentin Pojar, spunea că a fost una în care s-au finalizat proiecte importante și s-au deschis altele noi, pentru bunăstarea locuitorilor din satele componente. „Vara aceasta, am fost într-un pelerinaj religios în Rusia. Pe lângă că ne-am rugat pentru familie, pentru prieteni, pentru cunoștințe, ne-am rugat pentru toți cetățenii comunei Jucu: Să ne ajute Dumnezeu la toți! Și, mai mult, ne-am rugat ca tot ceea ce ne-am propus să se realizeze, inclusiv pentru constructorii care lucrează în comuna noastră să lucreze bine și de calitate”.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – 2

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL – 1

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – 2

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL – 1

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...