Ioan Florin Mureșan: Doar centura metropolitană va rezolva problema traficului din Baciu

Primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureșan, recunoaște faptul că doar centura metropolitană poate să rezolve problema traficului nu doar din comuna Baciu, ci din toate comunele din jurul municipiului Cluj-Napoca.

”Am constatat că dacă bariera este coborâtă pe Tăietura Turcului, coloana ajunge până pe Calea Baciului. Am foarte multe probleme cu cetățenii comunei Baciu, nemulțumiți de traficul intens, dar și de traficul greu care deranjează pe cei care au case la stradă. Tot traficul greu care merge pe partea de Moldova este dirijat înspre Baciu. Luni dimineața, a doua sau a treia mașină este un tir, și acest trafic greu îngreunează foarte mult circulația. Varianta ar fi să se facă centura Clujului cu multiple intrări în cartiere. Aceasta este soluția pentru toate comunele din jurul Clujului. Astfel, traficul greu ar fi dirijat pe aceste centuri”, a declarat primarul Mureșan.

O centura a Baciului, o altă soluție a primarului Mureșan

Primarul comunei Baciu a specificat ca a venit și cu alte propuneri, una dintre ele fiind centura Baciului.

Propunerile mele sunt făcute de ani de zile, cel puțin să se deschidă de la Tăietura Turcului prin TETAROM, acel drum de lângă calea ferată care ar mai fluidiza puțin traficul. Primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureșan, a înreprins o serie de acțiuni la Prefectură și la Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru a putea realiza centura de acces care leagă zona Napolact de Tăietura Turcului.

”În numele Primăriei comunei Baciu am solicitat Prefecturii să intervină la Guvern pentru modificarea de urgență a legii care ne împiedică de 26 de ani să avem o cale în plus de acces a locuitorilor comunei Baciu către municipiul Cluj Napoca. Traseul acestei centuri de acces este în lungime de 1 km și ar uni zona Napolact cu Tăietura Turcului – Tetarom. Din nefericire – după cum spuneam – această cale de acces a devenit impracticabilă, întrucât de 26 de ani nimeni nu a mai reparat-o sau modernizat-o”, a declarat Ioan Florin Mureșan.

Primarul comunei, Baciu, Florin Mureșan, nu a renunțat nici la ideea realizării în parteneriat cu autoritățile județene și naționale o centură de ocolire a comunei, proiect care să rezolve pentru totdeauna situația traficului. Varianta propusă de primarul Mureșan este o centură de ocolire a Baciului, care ar urma să plece din Tăietura Turcului, din zona Tetarom, să treacă pe strada Triajului şi să iasă în satul Suceagu. Planul Integrat de Mobilitate Urbană pentru zona metropolitană Cluj, realizat în 2015, propune realizarea centurii Baciu (cod proiect C10B), pe o lungime de aproximativ 5 kilometri, la un cost aproximativ de 37 mil EUR. Perioada de pregătire a proiectului este 2018-2019, iar perioada de realizare este 2020-2021.

”De asemenea, ar fi centura de ocolire pe care anul trecut am propus-o atât prefecturii cât și Consiliului județean. O centură care să iasă în Suceagu, prins într-un master-plan din 2020. Comuna Baciu nu mai poate aştepta 6 ani până la realizarea ipotetică a acestei centuri de ocolire. Comuna Baciu depinde pentru realizarea acestor proiecte de alte administraţii şi instituţii. Prima etapă cade exclusiv în sarcina CJ Cluj care operează Tetarom şi a Municipiului Cluj-Napoca pe a cărui teritoriu se află drumul. Etapa a doua depinde de CJ Cluj, Zona Metropolitană Cluj care au la dispoziţie finanțările pe infrastructură. De asemenea, CFR trebuie să acorde accesul pentru construcţie în zona Baciu Triaj. Comuna Baciu se poate implica prin asigurarea unei cofinanţări şi a studiului de fezabilitate. Etapa a treia prevede construcţia unui drum naţional şi cade în sarcina CNADR, care gestionează infrastructura naţională de drumuri”, a declarat Mureșan. O ieșire din TETAROM, pe strada Triajului, prin livadă, pe strada Molidului și iese în Suceagu. Am făcut câteva demersuri, am avut întâlniri la inițiativa prefectului pentru a găsi o soluție. Împreună cu doamna director de la Siguranța circulației din cadrul primăriei Cluj-Napoca, împreună cu reprezentanții drumurilor naționale, a căilor ferate și a poliției am studiat zona pentru a căuta variante. Am discutat varianta semafoarelor care ar decongestiona puțin traficul din comuna Baciu. Mă bucur că există disponibilitate și interes pentru rezolvarea acestor probleme. Doar o centură ar rezolva definitiv această problemă”, a declarat Ioan Florin Mureșan.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii