Sunteti aici:AdministrativInterviu: Primarul Moldovan Ana Liliana despre proiectele comunei Ceanu Mare

Interviu: Primarul Moldovan Ana Liliana despre proiectele comunei Ceanu Mare

Publicat in data

Primarul Comunei Ceanu Mare, Ana Liliana Moldovan, în interviul acordat publicației Cluj Manifest, a făcut un scurt bilanț al anului 2017 și a menționat prioritățile pentru anul 2018, anul cu cel mai mare buget pentru comuna Ceanu Mare.

Reporter: Care au fost cele mai importante proiecte pe care le-ați implementat în comuna dumneavoastră în anul 2017?

Primar Moldovan Ana Liliana: Referitor la proiectele care au vizat anul 2017, vă pot spune că am demarat lucrările la „Alimentarea cu apă a satului Iacobeni”. Fac precizarea că această lucrare a început în anul 2009 fără a fi autorizată, cheltuindu-se bani de la bugetul local, deși dacă exista responsabilitate sursa de finanțare era prin Ministerul Dezvoltării (PNDL 1). Ca urmare am procedat la autorizarea lucrării și accesarea sumelor necesare prin Ministerul Dezvoltării. Sper ca în acest an, după ce vom remedia și ceea ce a fost făcut fără nici cea mai mică responsabilitate să finalizăm întreaga lucrare, să efectuăm branșările, nefiind ușor deloc, ținând cont de faptul că ceea ce a fost făcut se numește bătaie de joc la adresa cetățenilor din acest sat. Același lucru vă pot spune despre „Alimentarea cu apă a satului Boian”; tot așa o lucrare începută în anul 2013, neautorizată, dar efectuată din Bugetul Local. Ca și în cazul precedent am trecut la autorizarea acesteia după care am continuat lucrările. Vă pot spune că unele lucrări menționate au necesitat expertize tehnice de calitate ceea ce nu este lipsit de importanță deoarece nu pot să îmi asum iresponsabilitatea altora.Eu sper ca în acest an să reușim pentru ambele sate branșarea cetățenilor la apă întrucât pentru dânșii aceasta contează cel mai mult.Tot în anul 2017 am reușit reabilitarea drumurilor prin asfaltare (în satele Ceanu Mare, Boian, Bolduț și Iacobeni) dar și prin pietruire în speță drumurile de hotar. Am întâlnit și drumuri care în acest secol era inaccesibil motiv pentru care doresc să îi felicit și pe cetățenii care ne-au ajutat pentru a rezolva această problemă (mulți dintre ei ne-au ajutat cu propriile utilaje, fiind o muncă de voluntariat) și aici mă refer la drumul de hotar dintre Andici și Valea Loctă. Am reabilitat terenul sintetic de fotbal situat în satul Ceanu Mare, începând cu anul 2017 acesta funcționează și constituie în acest moment o sursă de venit la bugetul local.De asemenea am reabilitat biblioteca, am efectuat reparații la Școala Boian, am reabilitat monumentele istorice din satele Boian și Bolduț. Am început și am finalizat în localitatea Bolduț refacerea unui pod peste Valea Largă, afectat în anul 2016 de fenomente hidro-meteorologice, sursa de finanțare fiind guvernamentală.Am amenajat 16 puncte de colectare selectivă a deșeurilor. În satul Bolduț am reușit efectuarea demersurilor legale și autorizarea apei ca sursă proprie de alimentare cu apă a tuturor gospodăriilor. Acestea sunt în mare parte lucrările care au vizat activitatea mea de primar în anul 2017

Rep:Care este valoarea preconizata a bugetului local de venituri si cheltuieli a comunei dumbeavoastra in acest an?

Primar Moldovan Ana Liliana: Valoarea preconizată a bugetului local de venituri și cheltuieli pentru anul 2018 a comunei Ceanu Mare va fi de 22.043.651 de lei. Pot să vă spun că va fi cel mai mare buget pe care l-a avut Primăria Ceanu Mare de 27 de ani încoace

Rep:Care sunt principalele investitii pe care le aveti in vedere pentru 2018? Exista investitii incepute de comunitatea dumneavoastra in 2017 si care se cotinua si in acest an?

Primar Moldovan Ana Liliana: În anul 2017 am depus și sunt finanțate prin MDRAP (PNDL 2) două mari proiecte respectiv canalizare în Ceanu Mare și construire Centru medical în comuna Ceanu Mare, lucrările vor începe în acest an. Am obținut finanțare pentru anul 2018 prin Programul Național de cadastru. Așteptăm ordinul de începere a lucrărilor pentru a putea să trecem la întabularea gratuită a terenurilor.

Tot în acest an vom avea în vedere implementarea unor proiecte care vizează:

-construire capelă în satul Ceanu Mare

-Introducerea apei în satele Valea lui Cati și Hodăii Boian

-reabilitarea în continuare a drumurilor.

Nu lipsită de importanță este și modernizarea școlilor fiind necesară și îmbunătățirea calității învățământului din comuna noastră.

Ce pot să vă spun, nevoile în ceea ce ne privește sunt multe. Comuna noastră are o întindere de 9500 de hectare și aproape 4000 de locuitori. Eu încerc să îmi dau tot concursul pentru a oferi concetățenilor mei un trai și un confort cât mai decent, motiv pentru care voi încerca să înfăptuiesc ceea ce mi-am promis în primul rând mie însămi ținând cont de faptul că suma alocată este de 22 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, în cadrul politicii de coeziune. Sper ca Ministerul Sănătății să se aplece serios asupra acestui proiect care este indiscutabil de o importanță majoră pentru toți cetățenii acestui județ. (e cu referire la Spitalul Regional de Urgență).

 

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...