Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” a fost adoptată în Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat marți iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituției, inițiată și promovată de USR, „Fără penali în funcţii publice”, scrie G4Media.

Pentru a putea intra în vigoare, inițiativa trebuie să mai treacă două etape. Prima va fi votul din Senat, iar în cazul unui rezultat pozitiv, va fi organizat un referendum unde cetățenii vor putea să voteze dacă va fi sau nu revizuită Constituția.

Cei de la USR speră ca un astfel de referendum să coincidă cu alegerile locale, care se vor desfășura la finalul lunii septembrie. Astfel, numărul celor care vor vota ar putea fi unul semnificativ mai mare decât în cazul în care referendumul ar fi organizat separat.

La votul de astăzi s-au înregistrat 295 de voturi „pentru”, o abținere și niciun vot „contra”.

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie – Dreptul de a fi ales – cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (…) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (…) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală”, a transmis liderul USR, Dan Barna.

Știrea completă pe G4Media.

Sursa foto: cugetliber.ro

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii