Grădina Zoologică din Turda-între vinovați și instanțe

Unul dintre obiectivele de atractivitate ale municipiului Turda  s-ar putea să nu iși găsească deznodământul final nici în noul mandat al edilului actual. Încă de pe vremea fostului primar PNL Tudor Ștefănie, acest subiect a ridicat multe semne de întrebare în urbea turdeană.

 Foarte încrezător în realizarea acestui obiectiv, Ștefănie a semnat  Convenţia nr.  3471 AK/15.10.2008 privind finanţarea şi implementarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor în urmă cu cinci ani între Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Turda.

În acest mod a început una dintre cele mai originale metode de scurgere a banilor publici și totodată unul dintre cele mai grele transee  indescifrabile pentru DNA. În joc se află suma 18,9 miliarde de lei vechi descoperită de Curtea de Conturi ca sumă achitată firmei constructoare a Parcului Zoo.Curtea de Conturi a sesizat imediat organele de anchetă privind neregulile de la  ZOO Turda însă, nici până în ziua de azi nu s-au găsit vinovații.

Întrucât era considerat un profesionist în administrația publică locală, Ștefănie a avut făcut tot ce ia stat în putință  să nu semneze actele prin care s-au virat banii către societatea Benzot.

Actualul primar al municipiului Turda, Cristian Matei spune că pentru administrația localaă actuală, Grădina Zoologică este un proiect important care nu ar trebui să rămână doar pe hârtie, el fiind dispus să deblocheze  această capcană  si să găsească oportunități legale pentru reluarea optimă a lucrărilor. Primarul a încercat să ia legătura cu cei de la Romabelt, însă aceștia au refuzat dialogul.

 Astfel, s-a ajuns ca Primăria și Consiliul Local Turda să apeleze la serviciile instanțelor de judecată, așa încât în urma unei ședințe de Consiliu Local a fost aprobată HCL 145/27.04.2017 pentru achiziționarea de servicii de consultanță și reprezentare în acest proces.

 După acest demers, 3 luni mai târziu, Consiliul local adoptă HCL nr. 265 prin care „se aprobă achiziționarea de servicii de consultanță și reprezentare a intereselor Municipiului Turda reprezentat prin Primar în vederea continuării demersurilor de recuperare a sumelor de bani achitate de către Municipiul Turda către Romabelt Import Export SRL în cadrul proiectului ”Extindere și reamenajare Parc Zoologic și Agrement Turda”.

La momentul actual dministrației turdene nu -i mai rămîne decît să solicite Ministerulului Mediului aprobarea fazării proiectului, întrucât pe 31 decembrie 2017 este termenul până la care s-a aprobat prelungirea datei de finalizare a lucrărilor de la Parcul Zoo.

În cazul în care lucrările nu sunt finalizate, Turda va trebui să returneze sumele primite de la Minister, pentru proiectul de la Grădina Zoo, sume care nu sunt deloc mici și pentru care nimeni nu-și alocă vreo responsabilitate.

Astfel, singura speranță a conducerii turdene în ceea ce privește recuperarea banilor, constă în implicarea organelor de anchetă, în justiție și în faptul că odată “cineva” va mai putea vizita Gradina Zoologică din Turda.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii