Consiliul județean rezolvă criza gunoaielor din Florești

După luni de zile în care floreștenii au stat cu gunoaiele pe străzi deoarece administrația locală nu a reușit să găsească o soluție, rezolvarea a venit de la specialiștii Consiliului județean Cluj.

Președintele Consiliului județean Cluj a declarat că a fost nevoit să se implice după refuzul prefectului de a declara starea de urgență, dar și pentru că mare parte din vina acestei crize aparține Consiliului județean. Dacă proiectului Centrului de Management ar fi fost finalizat la timp, nu s-ar fi ajuns la această situație din Florești.

”Avem responsabilitatea finalizării CMID, sperăm sa terminăm lucrările până în primăvară pentru a oferi soluții primăriilor. De aceea ne-am implicat în această problemă. Avem această responsabilitate pe care nu ne-am onorat-o așa cum trebuie”, a declarat Alin Tișe

Un nou operator în Florești

Astfel, la propunerea Consiliului județean, contractul cu societatea responsabilă cu ridicarea gunoaielor din Florești, Eco Quatro Salub a fost suspendat pentru o perioadă de 90 de zile. În acest timp, comuna va fi curățată de gunoaie de un alt operator, Strict Prest.

”Au fost momente grele in ceea ce privește rezolvarea situației deșeurilor menajere din comuna Florești. În anumite zone situația a fost de-a dreptul deranjantă. Am încercat toate soluțiile permise de lege. În asociație s-a votat în unanimitate suspendarea contractului pentru o perioada de 90 de zile. La sfârșitul celor 90 de zile sunt două variante. Societatea să-și revină prin recuperarea sumelor de bani de la asociațiile de proprietari și persoane fizice. Se înțelege că sunt lipsuri în ceea ce privește managementul, probleme pe care doar ei le pot rezolva. Suspendarea contractului era singura soluție. În urma votului am demarat procedurile de negociere directă potrivit legislației achizițiilor publice. Ieri s-au definitivat negocierile cu Strict Prest, care vor opera pentru prețul de 310 lei/tonă fără TVA fiind inclusă și taxa specială de mediu percepută de Ministerul Mediului de la 1 ianuarie. Începând cu ora 08.00 cei de la Strict Press au adus 15 utilaje în Florești, 12 utilaje specializate, două transcontainere și un camion pentru a peria întreaga suprafață a comunei. Începând de luni sperăm să se intre în programul normal de ridicare, să se respecte graficele. Operatorul a menționat că poate să sporească frecvența de ridicare unde ghenele nu sunt corect proporționate cu numărul de imobile sau acumulările de deșeuri sunt mai mari”, a declarat primarul comunei Florești Horia Șulea

Viziuni diferite privind soarta societății Eco Quatro Salub

În timp ce președintele Alin Tișe prevede o soartă tristă pentru societatea Eco Quatro Salub, mai precis insolvența sau falimentul, primarul Horia Șulea susține în continuare capitalizarea societății.

”Societatea Eco Salub se află într-o situație delicată, astfel că nu este exclus să apară cereri de insolvență sau chiar de faliment, iar lucrurile vor evolua în altă direcție. În opinia mea soluția aleasă a fost una înțeleaptă astfel s-ar fi continuat cu această societate care nu putea să ridice gunoaiele. S-a dorit capitalizarea societății, noi am avut o altă abordare și am considerat că într-o situație excepțională este nevoie de măsuri excepționale”, a declarat Alin Tișe

Primarul Horia Șulea a declarat că decizia de revocare a HCL privind capitalizarea societății Eco Quatro Salub aparție doar Consiliului local, iar el nu va propune revocarea.

Eco Quatro Salub a fost înființată de cele patru primării care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gelu Voievod.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii