Bugetul comunei Apahida este de 30 de milioane de lei. Infrastructura, în continuare o prioritate

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a explicat prioritățile bugetare pentru anul 2018. În continuare în comuna Apahida, principalul obiectiv rămâne infrastructura.

Bugetul comunei Apahida este 22,5 milioane lei plus excedentul bugetar de 8 milioane de lei, aproximativ 30 de milioane de lei. Din acest total, 45% sunt pentru investiții, aproximativ 13,8 milioane de lei. Există multe proiecte care se derulează pe mai mulți ani. Este mai mic procentul decât anii precedenți când am avut 60% alocați pentru investiții. Anul acesta au crescut cheltuielile cu salariile, au scăzut veniturile la buget și am ajuns la această sumă. Față de anul trecut am primit din cote defalcate, echilibrarea bugetelor, cu 7 milioane mai puțin față de 2018. Am căutat și am insistat să echilibrăm această pierdere prin proiecte care sunt depuse, unele în stadiu final de achiziție pe fonduri europene și pe fonduri guvernamentale nerambursabile Sunt convins că vom avea încasări mai mari, în Apahida fiind o expansiune atât în ceea ce privește investițiile cât și imobiliarele. Am convingerea că bugetul va fi mai mare până la finalul anului, fie și numai prin fonduri proprii care vor crește. În luna iunie la recrificarea bugetară se vor ține cont și de bugetele UAT-urilor și se vor mai completa. În ceea ce privește investițiile în continuare și în acest an și probabil 2-3 ani de acum înainte în Apahida se va pune accent pe infrastructură. Apahida, la fel ca și alte comune au fost deficitare la infrstructura, este vorba de strcitul necesar apă, canal. După ce se vor finaliza aceste lucrări de infrastructură se va trece mai pregnant la alte investiții”, a declarat Fati.

Principalul proiect ce va fi demarat în 2018 este introducerea canalizării în localitate Pata, un proiect de 12,5 milioane de lei. Cea mai mare problemă a comunei Aphida rămâne canalizare, astfel că aiai vor fi investiți cei mai mulți bani.

Cel mai mare proiect în acest an este canalizarea în localitatea Pata, 12,5 milioane de lei pe PNDL. Am primit informația că acest proiect a fost trimis la contractare. Acest proiect este pe o perioadă de patru ani. Avem un alt proiect de canalizare de 4 milioane de lei Dezmir, Sânicoara, Apahida. Cu acest proiect în Apahida finalizăm inclusiv capetele de străzi. Există un proiect mai mare 4 milioane de euro, pentru canalizare în Câmpenești. Ar trebui să înceapă lucrarea de canalizare de 25 de kilometri și rezolvarea presiunii apei prin construcția a două bazine de apă. Acest proiect nu este al primăriei, îl implementează Compania de Apă. Prioritățile în acest moment sunt legate tot de infrastructură, apă canal. Cu apa nu mai avem probleme, canalizarea este încă o problemă și există directivă europeană conform căreia noi trebuia să încheiem aceste lucrări de canalizare, s-ar putea să ajungem la infringement. Prioritatea numărul unu este canalizarea. În satul Apahida mai sunt câteva străzi care cu acest proiect pe PNDL le vom canaliza. În Dezmir de exemplu ce am proiectat anul tecut nu mai este valabil, ar trebui să extindem proeictarea pentru că se dezvoltă într-un ritm foarte rapid. Pata nu are canalizare deloc și este prevăzută o rețea cu stație de epurare pentru 1000 de locuitori. După ce aaceste lucrări de canalizare vor fi realizate, canalizarea fiind una dintre cele mai costisitoare și mai greu de realizat lucrări, vom avea în vedere celelalte lucrări de infrastructură inclusiv asflatarea”, a declarat Fati.

Imediat după ce problema canalizării va fi rezolvată se va trece la rezolvarea unei alte probleme, asflatarea drumurilor.

”Avem un studiu de fezabilitate pentru 15 kilometri de drumuri și străzi în toate satele comunei, excepție Pata și Câmpenești unde începe canalizarea. În urma studiului a rezultat o valoare de 23 de milioane din fonduri proprii pe care nu vom putea să îl susținem într-un an de zile îl vom duce pe 3-5 ani. Dacă vor apărea oportunități de finanțare pe alte surse îl vom finaliza mai repede. Săptămâna trecută am semnat contractul după acea licitație maraton de aproape un an de zile pentru modernizare drumuri și străzi în localitățile Sânicoara și Bodrog de 1 milion de euro, fonduri europene. Acest proiect înseamnă asfaltarea tuturor străzilor din Sânicoara între Someș și drumul național și asfaltarea a aproximativ 1,2 km un drum comunal în localitatea Bodrog. Imediat după 1 martie vor începe lucrările și finalizarea lor ar trebui să fie anul viitor.  Cetățenii din Câmpenești zic că eu nu vreau să asfaltez străzile, dar știind că există proiectul de canalizare nu pot să încep asfaltarea. Dacă anul acesta vor începe lucrările la canalizare, până în vara anului viitor această lucrarea va fi finalizată și vom începe proiectarea pentru asfaltare. Dacă ar decurge lucrurile normal în 2020 ar trebui să începem asfaltarea. În Câmpenești sunt 38 de kilometri de drumuri și străzi, iar dacă cineva crede că în 2-3 ani se asfaltează nu este realist”, potrivit primarului Fati.

Pentru locuitorii din satul Apahida care deja au canalizare, apa și drumuri asfaltate, primăria va realiza o pistă de alergare, aparate de fitness, un teren sintetic sau o sală de sport.

Așteptările sunt diferite de la sat la sat. În Apahida există canalizare, apă, străzi asfaltate, în celelalte localități nu există peste tot. Așteptările celor din Apahida sunt altele. Doresc parcuri, pistă de alergare, locuri pentru sport. Vom construi o pistă în interiorul stadionului care va putea fi utilizată de cei care doresc să facă alergare. Tot acolo vom amplasa aparate de fitness în aer liber. Avem Wi-Fi in parc. Doresc să facem un parc mai mare, problema este una, trebuie să găsim teren. Locuitorii au mai solicitat un aquapark sau un ștrand. Vom moderniza baza sportivă, vom face vestiare. De asemenea, vom construi ori un teren sintetic, sau o sală de sport. Prima dată trebuie să avem infrastructura. Comuna Apahida are peste 150 de kilometri de drumuri și străzi din care sunt asfaltați 25 de kilometri”, a menționat primarul Grigore Fati.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare