Angajații insuficienți din Primăria Baciu fac cu greu față solicitărilor

Ritmul alert de dezvoltare a comunei Baciu a determinat o lipsă acută de personal la nivelul primăriei. Astfel, potrivit primarului Ioan Florin Mureșan, cei 21 de angajați nu pot să acopere toate cele 7 sate, actuala organigramă fiind gândită pentru un număr de locuitori de 5 ori mai mic.

”În primăria Baciu suntem 21 de angajați, insuficienți ca să acopere 7 sate, un drum național, un drum județean. Din păcate, mulți dintre reprezentanții primăriei nu au timp să elibereze toate documentele solicitate de primărie, în niciun caz nu putem să ne ocupăm de verificări în teren. Am făcut organigrama, dorim să completăm acele posturi unde avem nevoie. În primul rând pe partea de urbanism, apoi pe partea de achiziții, pe partea de executări silite, acolo unde am observat că personalul primăriei nu face față volumului de lucru. Acest lucru nu înseamnă că vreau să dublez sau să triplez primăria. Constat unde am un deficit în această zonă și acolo venim în sprijinul cetățenilor cu suplimentarea personalului. La noi e un flux foarte mare de oameni, deoarece am cerut foarte mult ca orice cetățean ce se adresează unui coleg din primărie să fie primit, să nu fie nevoit să se deplaseze de mai multe ori pentru o problemă care poate e una minoră. Dacă ne raportăm la anul trecut, bugetul eraa destul de mic, 900.000 de euro pentru partea de investiții, anul acesta este de 29 de milioane de lei și ne dorim mult mai multe investiții”, potrivit primarului.

Deficit și de polițiști

Odată cu creșterea numărului de locuitori s-a constatat faptul că nici forțele de ordine prezente în comună nu sunt suficiente. Sunt 14 polițiști care se ocupă de 3 comune, acest lucru însemnând cel mult un polițist rural pentru fiecare sat. Primarul Mureșan a încercat să îi sprijine prin montarea unor camere de supraveghere și prin externalizarea serviciilor de securitate unei firme de pază până ce bugetul primăriei va permite înființarea serviciului de Poliție locală.

”La Secția 3 rurală Baciu sunt 14 polițiști care acoperă 3 comune, Sânpaul, Chinteni și Baciu. La cele mai multe dintre solicitările care le-au avut, cu greu pot să se deplaseze. Ne-am gândit și la poliția locală, dar până nu avem un buget consistent nu ne gândim la această variantă. Momentan avem o firmă de pază care ne ajută foarte mult, din discuțiile cu domnul comisar Briciu, am aflat că infracționalitatea a scăzut cu 35%. Am pus și camere de supravegheat pentru a ușura munca polițiștilor. Pentru probleme cum ar fi locurile de parcare, efectiv nu le mai ajunge timpul. Vom încerca, fie cu poliția locală, fie voi face solicitări,  să creștem numărului de polițiști din comuna Baciu. Acum 15 ani comuna Baciu avea 3000 de locuitori, acum are 15.000 de locuitori”, a declarat Mureșan

Baciu are un singur inspector de urbanism

În condițiile în care piața imobiliară din comuna Baciu este într-o dezvoltare alertă și continuă, există un singur inspector care se ocupă de problemele de urbanism. În acest caz toate solicitările sunt rezolvate într-un timp mult mai lung, deoarece o singură persoană nu reușește să facă față.

”Inspectorul care emite certificate de urbanism, autorizații de construire, edificări de construcții e obligat să dea un răspuns. Dacă mai adaugi 20-30 de sesizări sau plângeri nu are cum ca în 30 de zile să meargă pe teren, să verifice documentația și să dea și răspuns. Ceva mai bine stăm la asistență socială unde avem 2 persoane. În rest toate serviciile sunt subdimensionate. Am solicitat modificarea organigramei, dar persoanele trebuie să fie competente și competitive pe posturile lor”, potrivit primarului.

Autoritățile centrale trebuie să se mobilizeze mai repede și chiar dacă au fost luate prin surprindere de ritmul de dezvoltare al comunelor limitrofe marilor orașe, trebuie să creeze condiții. Dincolo de mărirea numărului de angajați din instituții este o nevoie acută de infrastructură la toate nivelurile. Primăriile din comune nu au cum să realizeze din fonduri proprii investițiile necesare, astfel că trebuie ajutate prin fonduri guvernamentale.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii