andrei suciu turda

Andrei Suciu, un Habarnam ipocrit. Lupul în blană de oaie, ce vrea pe mâna sa managementul unui sfert de miliard de euro, bani publici

În ultimii 4 ani pe scena politichiei românești  a fost extrem de prezentă o nouă construcție. Una care sparge paradigma politicii românești, și, în general ce a politicii clasice. Spunem construcție și nu partid, pentru că, moral vorbind, nu poți defini ca fiind un partid o adunătură de oportuniști care nu au nici un fel de ideologie și habar nu au unde se situează pe eșicherul politic. USR, căci despre ei este vorba, s-au afirmat simplu: urlând, hulind totul, luând în brațe atitudinea de nihiliști, îndemnând la nesupunere civică și încurajând exacerbarea unor drepturi și libertăți până la încălcarea drepturilor celorlalți.

Un deputat clujean, devenit din asistent social, marele specialist al sistemului sanitar are o aendă simplă: scoate telefonul pe post de armă, filmează și apoi dă-i și luptă cu plângerile penale și vărsatul pe Facebook de acuzații. Că aestea sunt reale, imaginare, fără nici o substanță, e deja altă discuție…

De asemenea, noua construcție s-a evidențiat prin lipsa de proiecte fezabile și reale, prin penuria de soluții. A urla și a bate apa-n piuă legat de aspecte știute de toți ca fiind probleme a fost ridicată la rang de politică.  De altfel, lipsa de proiecte reale s-a văzut la alegerile europarlamentare, când marele slogan de campanie al USR a fost un simplu Muie PSD. Și atât. Nu tu soluții, nu tu variante, nu tu propuneri. Doar simplu, Huo PSD! Un Huo, care peste doar 5 luni s-a transformat într-o acută impotență atunci când USR a avut posibilitatea de a intra la guvernare. Dar, de unde nu e, nici Cel de Sus nu poate cere!

Pentru noua construcție, întreaga clasă politică și toți angajații la stat sunt niște hoți și niște ticăloși. Fără deosebire, dar, evident, și fără nominalizări certe. Trăiască generalizarea!

Nu în ultimul rând, USR vrea să salveze tot. De la Roșia Montană – marea preocupare a unui senator care uită că a fost ales de clujeni – până la drogați. De la Cluj, la Turda, de la Florești la Aiud, USR vrea să salveze tot și orice. De ce, de cine, asta nici nu mai contează.

Și din tot acest peisaj nu putea să lipsească Turda. Un oraș unde construcția de oportuniști lătrători a început să urle încă de la alegerile locale de anul trecut. Atuncimai timid, dar apoi fenomenul civic-delaționist a prins amploare. Acum, că se apropie din nou alegerile locale nimic nu mai bine. Totul e cenșiu, totul miroase, de parcă unii ar avea rahat în nări. Toți sunt niște ticăloși hoți și corupți, doar ei sunt mai albi ca Albă Zăpada.

Suciu apare doar când miroase a alegeri

La Turda, USR l-a împins cu gând de Primărie pe Andrei Suciu. Un personaj la fel de inodor, insipid și incolor precum apa de la robinet. O construcție similară cu cea a multor lideri USR. Apărut din spuma mărilor, Suciu se uită lung împrejur și apoi pornește rafala vorbelor goale. Contabilizează tot ce nu e în regulă și împroașcă noroi spre toată lumea. Cât despre proiecte reale și fezabile, realizabile în realitate, și nu pe Facebook, liniște. Asta, normal, în timp ce el se jură că nici măcar nu s-a uitat spre spre vreo ilegalitate. Dar, oare, așa să fie!? Sau precum marele prezidențiabil Dan Barna, alt mai alb ca Albă ca Zăpada, ori mulți alți pseudo candidați sau vârfuri de conducere, a fost doar o chestiune de timp până să iasă la suprafață porcăriile și jongleriile cu bani publici din trecut, ori rubedeniile cu umeri grei acoperiți de grade albastre de fostă Securitate. Totul e o chestiune de timp…iar la Suciu timpul nu a avut prea multă răbdare.

Suciu, labil profesional

În primul rând să vedem expertiza lui Suciu. Un tip simpatic și…cam atât. Acum 6 ani vajnicul apărător al Turzii era un bugetar minuscul prin Primăria Turda. Adică tocmai ceea ce hulește acum atât de mult. Se înfrupta și el din banul public. Anterior făcuse pui micuți pe la KIAT, unde a lucrat în perioada iunie-octombrie 2011. O prezență meteorică. În 2016 s-a aflat pe lista USR pentru deputăție. Evident, nu a ajuns în Parlament. Așa că a dispărut. Prin stăinătățuri, unde, așa cum se laudă el, a construit poduri. Poate săpa la gropile de fundație sau poate le proiecta ori poate supraveghea construcția lor. Să fie sănătos. Cert este că a dispărut din peisajul de pe Arieș. Munca de la construcția T9 sau USR ori cum s-o mai fi numind a rămas pe alții. Suciu, nu că ar fi dezertor, dar nu și-a mai bătut capul cu politichia. Dar, prin 2018 bătea vântul alegerilor. Așa că Suciu a reapărut în peisaj. Diasporeanul nostru, cu niște galbeni în punguță, a început să activeze. Nu în câmpul muncii, căci a rămas să trăiască cu agoniseala de la poduri, ci în pseudo-politică. Se visa din nou la Primărie. Doar că, de data aceasta, ca lider al unei urbe. Atâta tot, că trecutul, iute te ajunge din urmă. Și după ce a pornit să facă valuri au ieșit la iveală tocmai nuanțele de gri și de negru din activitatea sa.

Minte candidatul Suciu sau e doar Habarnam în persoană ?!

A completa o declarație de avere este un lucru serios care necesită 30 de minute de atenție. Atât! Pentru un om onest și responsabil. Pentru o persoană care nu are de ascuns nimic. Doar că pentru un individ care vrea cu tot dinadinsul să ascundă ceva, situația se complică. Și, ca de obicei, individul se încurcă în propiile minciunele, în propriile omisiuni, adăugiri și modificări!

În 2016, Andrei Suciu a completat două declarații de avere, ambele în aprilie, la două săpătmâni distanță: una ca angajat al Primăriei Turda și cealaltă în calitatea de candidat. Numai că acestea, deși ambele, evident, se referă la situația fiscală aferentă anului fiscal tocmai încheiat (2015), deși ar fi trebuit să fie identice, ei bine, ele nu sunt! În prima declarație, un cont deschis la OTP Bank în valoare de aproape 100.000 de euro apare ca fiind deschis în 2009, în timp ce în a doua declarație, același cont apare ca fiind deschis în 2014. O diferență enormă! Să se fi încurcat nea Suciu în conturile dosite?! Fals în acte publice sau doar prostie?!

Mai departe, Suciu demonstrează și abilități de magician

În momentul în care s-a angajat în Primăria Turda, în 2015, candidatul de acum al primărie declara că are două conturi: unul de 100.000 de euro și unul de 2.000 de lire sterline. În primăvara lui 2016, potrivit Declarației de Avere, conturile i s-au subțiat cu 8.300 de euro. Poate nu i-a fost de ajuns salariul de bugetar. Oricum, Suciu nu îi cheltuise pe vreo achiziție, întrucât nu apare nimic legat de așa ceva pe Declarațiile ulterioare. Dar, atenție mare! În octombrie 2016, odată cu depunerea candidaturii pentru Camera Deputaților, din partea USR Cluj, Andrei Suciu menționează că i-au crescut ușor conturile din bancă!! Adică ție nu își ajung banii din salariu, cheltui din conturile proprii bani, rămâi fără leafă și, subit, își cresc conturile! Houdini ar fi invidios pe o asemenea scamatorie! Ca, de altfel, și alți vreo 20 de milioane de români!

V-ați urca într-un taxi în care șoferul e orb ?!?!

Și Suciu se visează primar… Ordonator principal de credite al municipiului Turda. Până la urmă, la completarea declarației de avere, dacă nu e vorba de minciună, ci pur și simplu de neatenție, cum spuma mărilor să lași un buget de 250 de milioane de euro (60 x 4) pe mâna unui Habarnam care nu e în stare să își completeze o amărâtă de declarație de avere ?! Voi v-ați urca într-un taxi în care șoferul e orb ?!?!

Fă ce zice Suciu, nu ce face Suciu

Și, cireașa de pe tort, la final! În perioada scurtă cât a lucrat la Primăria Turda, Suciu însuși a întocmit un tabel de inventar la Zoo Turda, tabel din care reiese, fără putință de tăgadă, că o serie de lucrări NEEFECTUATE au fost plătite din banul public ca fiind EFECTUATE. Plata s-a fpăut în cuantum de 100% deși, repetăm , lucrările nu au fost efectuate. Prințul dreptății, candidatul USR Andrei Suciu, a semnat și întocmit tabelul în cauză, unde, negru pe alb apare Lucrări Realizate: NU – Decontat: 100%.

La vremea respectivă, după ce situația a explodat în media, Suciu l-a luat pe “Nu știu! Nu îmi Amintesc!” în brațe. Mai mult, a început să împroaște cu noroi, atât el direct, cât și indirect, folosindu-se de umbrela partidului, pe jurnalistul care a prezentat situația. Apoi, pus în fața documentelor, candidatul Suciu a declarat nonșalant că pe el nu-l interesează stabilirea unor vinovați ci găsirea unor bani ca să se termine lucrările! Câtă ipocrizie! El care mereu vede vinovați și corupți peste tot, tocmai el, subit, să nu fie interesat de găsirea vinovaților. Ulterior, realizând gafa, Suciu a început să apeleze la tertipuri juridice, motivându-și tăcerea prin prisma faptului că se afla sub contract cu primăria și nu putea divulga asemenea secrete!

Numai că, deh, constructorul de poduri e departe de finețea unui om de științe juridice. Să nu fi auzit maestrul Suciu de conceptul de avertizor public din Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii !? Și, oricum, de unde mirobolanta metamorfozare a lui Suciu?! Acum ceva vreme, Suciu se ascundea în spatele statutului de funcționar public și acoperea un jaf din banul public. Acum nu ezită să demaște corupți la fiecare colț de stradă și nu “precupețește nici un efort” în a înfiera cu ură proletară orice acțiune, mai ales închipuită, de siluire a banului public! Diferența e că atunci nu erau alegeri locale! Acum sunt! În rest, același caracter.

Când hoțul strigă hoțul

Și, pentru ca ipocrizia să fie completă, deși în dosarul Jafului de la Zoo, Suciu a depus mărturie în fața Instanței, legat de aspectele semnalate de media turdeană, candidatul l-a dat în judecată pe ziaristul care a devoalat tăcerea sa. Evident, Instanța l-a trimis la plimbare, refuzând să fie părtașă la mârșava încercare a sa de a-și spăla imaginea. Vă dați seama?! Tocmai în numele libertății care îi permite lui să îndruge vrute și nevrute la adresa oricui, Suciu a dat în judecată un jurnalist!

Portret de candidat

Așadar, Andrei Suciu, portret de candidat: lipsă de proiecte, absență totală la construcția unui partid, apariție meteorică strict în preajma alegerilor, perioade lungi de activitate dubioasă în străinătate, pseudo-locuri de muncă schimbate mai des ca șosetele, participare impoprie la un jaf din banul public, ipocrizie, fals în acte publice sau neatenție la completarea declarației de avere, incapacitate de a avea o ocupație stabilă… Un CV absolut ideal pentru a avea pe mână managementul unui sfert de miliard de euro, bani publici !

Monica SABĂU

Foto: turdanews.net

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii