Primarul Grigore Fati vrea ca toți locuitorii din Apahida să aibă apă, canalizare, gaz, curent și drumuri moderne (VIDEO)

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, încearcă alături de Consiliul local să atragă finanțări din toate sursele pentru infrastructura din comună.

”Sunt multe lucruri de făcut în ceea ce privește infrastructura din Apahida, dar avem și multe proiecte în derulare, în accesare sau analiză de oferte. Am stabilit anumite străzi care trebuie canalizate, străzi unde trebuie schimbate conductele de apă și în zilele următoare vom stabili și ceea ce ne propunem să asfaltăm anul viitor, dar doar acele străzi care au apă, gaz, curent și apoi asfalt”, a declarat Fati.

https://www.youtube.com/watch?v=sfeJDPwwbWc&feature=youtu.be

20 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării

Primăria Apahida a primit de la Ministerul Dezvoltării finanțare pentru patru din cele cinci proiecte depuse, respectiv suma de 20 de milioane de lei.

”Din cele cinci proiecte depuse pentru finanțare la Ministerul Dezvoltării am primit fonduri pentru patru proiecte. Suma este de 20 de milioane de lei. Cel mai mare proiect, în valoare de 12,5 milioane de lei se referă la introducerea canalizării în localitatea Pata. Un alt proiect vizează alte câteva străzi din Apahida, Sânicoara și Dezmir unde mai trebuie canalizare. Cu cel de-a doilea proiect în valoare de 4 miloane de lei, satul Apahida va avea canalizare pe toate străzile, mai puțin o zonă de la Legea 15, ce va face obiectul unor proiecte ulterioare. Am obținut finanțare pentru un alt proiect în valoare de 3,8 milioane de lei pentru școlile din Sânicoara și Dezmir. La Sânicoara vom supraetaja școala. Pe o parte este deja supraetajată și o vom aduce la același nivel. Pentru acest proiect suma alocată este de 2 milioane de lei. La Dezmir vom schimba acoperișul, consolidare ziduri și alte lucrări pentru școala să fi perfect funcțională. Pentru acest proiect suma se ridică la 1,8 milioane de lei. Unele dintre lucrări se întind pe o perioadă de trei-patru ani, cum este canalizarea din Pata. Noi avem proiect tehnic și studiu de fezabilitatea pentru două dintre aceste proiecte, în ce privește celelalte proiecte suntem la stadiul studiului de fezabilitate pe care îl vom depune la Ministerul Dezvoltării. Termenul de depunere a proiectelor este 31 noiembrie, și până la sfârșitul lunii decembrie trebuie semnate contractele. Noi o să fim gata mai repede cu ele pentru că unele dintre proiecte le aveam deja finalizate”, a declarat primarul.

Proiect privind asfaltarea străzilor, finalizat în acest an

În ceea ce privește partea de asfaltare, primăria Apahida are în derulare un proiect în valoare de 11 milioane de lei pentru modernizarea străzilor din comună, proiect ce va fi finalizat în acest an.

Sigur că era bine dacă am fi primit finanțare și pe proiectul de modernizare, asfaltare străzi, deși jumătate dintre acestea sunt finanțate. Proiectul este unul foarte mare, undeva la 11 milioane de lei din fonduri proprii, 10 kilometri de drumuri, cea mai mare parte cu rigole, unele și cu trotuare în funcție de ce ne-a permis strada respectivă. Acest proiect va fi finalizat anul acesta și sunt prinse străzi din Sânicoara, Dezmir și Apahida. În Apahida am finalizat asfaltarea străzii Tudor Vladimirescu până la limita cu Jucu, așa că în acest moment, pentru cei care vor să meargă la Jucu de Sus sau la celelalte localități din zonă au și o altă variantă, să nu mai folosească centura și așa supraaglomerată.

Fondurile europene, sursă importantă de finanțare

Grigore Fati a declarat că fondurile europene sunt o sursă de finanțare importantă și primăria are mai multe proiecte câștigate sau depuse pentru a atrage bani europeni.

Avem pe fonduri europene deja finalizată achiziția pentru grădinița din Apahida, cu șase grupe, cu bucătărie, sala de mese. Un proiect în valoare de 1.000.000 de euro, din care aproape 500.000 de euro vor fi fonduri europene, diferența va fi acoperită din fonduri proprii. Urmează să semnăm contractul și vom începe lucrările de demolare la construcția existentă pe locul unde va fi construită noua grădiniță. Sperăm să finalizăm demolarea în această toamnă. Mi-aș dori ca până anul viitor în toamnă să finalizăm construcția, dar este greu de crezut că va reuși o firmă să finalizeze lucrările până atunci. Termenul de execuție este de 3 ani. Avem în analiză de oferte un alt proiect pe fonduri europene în valoare de 1 milion de euro pentru modernizarea străzilor din Sânnicoara. Cu acest proiect am finaliza modernizarea tuturor străzilor din Sânnicoara. Din păcate depunerea ofertelor a avut ca și termen 25 aprilie și de atunci tot facem analiza ofertelor. Avem o contestație din partea unei firme care a fost exclusă de comisie. Cu mare întârziere vom finaliza și această achiziție, deoarece în 12 septembrie va fi judecată la Curtea de Apel contestația depusă de această firmă. Admițând că nu vor mai face recurs dacă vor pierde, durează până vom semna contractul, intrăm astfel în toamnă târzie și este puțin probabil că vom mai demara lucrările de asfaltare. Sper ca în primăvară să le putem începe. Este posibil să avem penalități pentru întârzierile la acest proiect. Finanțarea a fost semnată în luna octombrie anul trecut. În termen de un an de zile trebuia să începem decontări pentru execuție și acest lucru nu se va întâmpla. Tot pe fonduri europene am depus un alt proiect pentru modernizarea cămine culturale în valoare de 500.000 de euro, și un alt proiect în valoare de 1 milion de euro pentru construcția a 7 kilometri de drumuri agricole.  Sper să prindem finanțare și pentru aceste proiecte. Suntem în stadiul final de execuție cu un alt proiect pe fonduri europene, o lucrare mult întârziată din cauza a tot felul de piedici pe care le-au pus unii și alții, amenajarea Văii Dezmirului. Sper că vom reuși în luna august să finalizăm și această lucrare pentru a scăpa de pericolul de a returna toți banii”, a declarat primarul Fati.

Străzile din Câmpenești, asfaltate după introducerea canalizării

În ceea ce îi privește pe locuitorii din comuna Câmpenești, aceștia mai au de așteptat asfaltarea străzilor. Potrivit primarului Fati, Compania de Apă are un proiect pentru introducerea canalizării ce urmează să fie demarat anul viitor, iar primăria Apahida va demara proiectul de asfaltare a străzilor doar după introducerea canalizării.

”La Câmpenești avem un proiect al Companiei de Apă Canal Someș ce presupune construcția a 20-25 de kilometri de canalizare și construcția a două bazine de apă. Dacă acest proiect va fi demarat anul viitor, atunci lucrările vor fi finalizate în 2020. În felul acesta s-ar asigura presiunea de apă pentru toată zona și evident finalizarea. Pe străzile pe care va fi finalizată canalizarea noi vom începe și proiectul pentru asfaltare. Sigur că este deranjant pentru mulți dintre locuitorii din Câmpenești că nu este asfalt, canalizare, dar după ce vom finaliza canalizare, vom asfalta și străzile și atunci și Câmpenești va avea toate utilitățile necesare și drumuri moderne”, potrivit lui Fati.

Proiect licitat a treia oară

Primăria Apahida încearcă să rezolve problema apelor fluviale în comuna Sânnicoara, dar nimeni nu este cu adevărat interesat de execuția acestui proiect.

”În Sânnicoara pânza freatică este foarte sus și la fiecare ploaie mai consistentă, apa nu are unde să meargă. Avem un proiect de canalizare ape fluviale subterane care va ajunge parțial la Someș, parțial la drumul național. Sper să găsim pe cineva interesat să execute acest proiect. Am mai scot la licitație această lucrare, odată nu a venit nimeni, odată au venit două firme dar niciuna nu au venit la semnarea contractului. Am schimbat proiectul și sper ca de această dată să reușim să încredințăm execuția unei firme. Tot în acea zonă am contractat construcția de trotuare, proiect care nu poate fi demarat până ce nu vom rezolva această problemă a apelor fluviale.  Suntem în fază finală de achiziție, execuție lucrări pentru un canal din comuna Apahida ce a produs multe probleme riveranilor. Sper ca prin amenajarea și betonarea lui vom scăpa de aceste probleme”, a declarat Grigore Fati.

Noi locuri de joacă în comună

”Urmează să pregătim amenajarea unor noi locuri de joacă și achiziția de obiecte de joacă pentru copii. Aici avem în vedere Apahida, Sânnicoara, Dezmir, Pata chiar și la Câmpenești. Sper să reușim să le amenajăm până în toamnă”, a explicat Fati

Stațiile de autobuze, finalizate în această toamnă

”Tot în această toamnă dorim să finalizăm construcția stațiilor de autobuze. Deja a fost turnate acostamentele din beton, au fost montate două stații, urmează alte șase. Până la începerea școlii vom finaliza și semaforizarea din fața școlii Ioan Pascu”, a menționat primarul.

Infrastructura sportivă, o prioritate pentru administrația locală din Apahida

Primarul Grigore Fati  dezvăluit că se dorește extinderea bazelor sportive din Apahida și Sânnicoara și construirea unei noi baze sportive în Dezmir.

”Vom face un schimb de teren la Sânnicoara pentru a extinde baza sportivă existentă acolo. De asemenea, suntem în proces de evaluare a unui teren aflat în vecinătate bazei sportive din Apahida, pentru a extinde și baza sportivă de acolo. Încercăm să constituim o echipă de liga a IV în Apahida. De anul trecut în Apahida nu a existat echipă de fotbal. Sunt două în Dezmir, în Sânnicoara și Pata, acum vom avea și în Apahida. Și la Dezmir vom face un schimb de teren, 2 hectare pentru a construi o bază sportivă. Cluburile sportive din Apahida vor fi susținute de Consiliul local, dacă vor finaliza procedura de depunere a proiectelor. A fost o întreagă tevatură. S-au contestat primele depuneri, s-a propus reluarea procedurii”, a declarat Fati

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii