Dispute în Consiliul local Apahida pe tema parcelelor pentru tineri

În consiliul local Apahida, consilierii din PSD (majoritari) și cei din PNL ajung rareori la un acord comun. Ultimul motiv de dispută sunt parcele alocate gratuit de primărie tinerilor din comună care doresc să își construiască o casă.

Legea 15 este o lege care permite Consiliilor locale să pună la dispoziția tinerilor parcele de teren pentru construcția de case. Aceste terenuri se pun la dispoziție în mod gratuit. Condițiile sunt stabilite de Consiliul local, potrivit legii, dar nu așa cum unii consilieri de la noi au înțeles că pot să stabilească unele condiții care exced legii. În Apahida principala condiție este ca ace tânăr să aibă domiciliul în comuna Apahida de cel puțin cinci ani. Urmează apoi alte criterii care aduc puncte, dacă solicitantul este căsătorit primește 10 puncte, dacă lucrează are cinci puncte, dacă are studii superioare primește alte cinci puncte, pentru fiecare copil, până la patru copii,  câte două puncte. În acest moment există 506 dosare aprobate, 58 de dosare depuse și neintroduse în consiliu, 71 de dosare care nu au întrunit punctajul minim de 117 puncte”, explică primarul Grigore Fati.

180 de parcele sunt blocate

Lipsa unui acord între consilierii locali a determinat blocarea a 180 de parcele care nu pot fi atribuite tinerilor. Acestea au fost inițial atribuite unor persoane care nu au reușit în termen legal să demareze construcția caselor.

”În acest moment avem 150 de parcele libere, pe lângă cele atribuite. Avem 137 de parcele care au fost atribuite și nu s-a început construcția. Potrivit legii 15 în termen de un an de zile trebuie obținută autorizația și demarate lucrările de construcție. Mai avem 45 de parcele care sunt cu probleme de acest gen, construcții fără autorizație, a turnat doar o fundație. Legat de acestea trebuie stabilit în consiliul local ce sa face cu el. Celelalte 137 ar trebui reziliate și date altor tineri. Astfel 137 cu 45 ar fi la 280 de parcele. Am intrat luna trecută în consiliul dar și în luna mai pentru rezilierea contractelor. În luna mai am retras de pe ordinea de zi acest proiect la solicitarea consilierilor opoziției care au solicitat înființarea unei comisii care să verifice aceste contracte. Am fost de acord, dar nu s-a întâmplat nimic. Am fost de acord să fie constituită o comisie care să verifice orice se dorește. Consilierii PSD nu au dorit să facă parte, dar oricine poate să verifice, dar să reziliem acele contracte. În două săptămâni voi avea dosarele cu cele 506 dosare aprobate în ordinea punctajului și voi atribui parcelele libere”, a menționat Fati

Cei fără autorizație construiesc pe riscul lor

Primarul Grigore Fati a declarat că nu se vor mai face excepții, iar cei care au început să construiască fără autorizație o fac pe propria răspundere și cu riscul de a pierde banii investiți.

”Am decis în Consiliu local că doar primăria să facă evaluarea terenurilor, printr-un evaluator autorizat. Sunt evaluate toate amplasamentele. Orice tânăr care și-a finalizat construcția, potrivit articolului 8 din legea 15 își cumpără terenul la prețul stabilit de evaluator. Până la momentul în care Consiliul local nu va vota rezilierea contractelor în cazul parcelelor care nu au obținut autorizație de construire, nu am ce să fac. Cei care construiesc acolo riscă să își piardă banii, pentru că nu se va mai accepta doar amenda și acordarea unui timp pentru intrarea in legalitate pentru cei care au  construit fără autorizație”, a avertizat Fati.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii