Visul American

images

Aventură, mister, prosperitate economică şi libertate ? Cam în acest fel poate fi privită viaţa de peste Ocean. Pentru cei mai mulţi dintre noi, visul american este inegalabil, comparat adesea cu un paradis mult prea îndepărtat şi tocmai din acest motiv America este frecvent echivalată cu o simpla palavră.

Un slogan american cunoscut spune aşa: „If something is impossible, change the  environment” , slogan ce defineşte omul de rând atunci când toate porţile îi sunt închise în propria societate şi speră la o schimbare în bine. Acesta pleacă închipuindu-şi o cale spre mai bine, spre un vis… vis care poate aduce împlinire sau un dramatic eşec.

Dar să nu uităm de unde provine acest concept de “vis american” ! Este folosit pentru prima oară în cartea „Epica Americii” scrisă de James Truslow Adam, în anul 1911. Acesta explică conceptul prin intermediul următoarelor cuvinte: „visul american este acel vis al unei ţări în care viaţa ar trebui să fie mai bună, mai plină, mai bogată pentru toţi, cu posibilităţi pentru fiecare în funcţie de abilităţi și rezultate” şi de asemenea “visul american nu se referă la maşini şi venituri mari, ci mai curând la o ordine socială în care fiecare bărbat sau femeie are dreptul să-şi obţină statutul social pe care-l doreşte dacă este capabil, astfel încât să-i fie recunoscut meritul indiferent de condiţia socială din care provine”.

Cum percep românii în 2013 visul American?

În urma consultării unor siteuri dedicate acestui subiect am constatat că românii sunt împarţiţi în două tabere: prima ar fi aceea care consideră visul american ca fiind parte integrantă a democraţiei şi a unei vieţi ideale atât din punct de vedere spiritual cât şi material, iar cea de-a doua tabără identifică îndeosebi acest vis cu realizarea financiară. Am putut observa că lipsurile oamenilor au crescut considerabil, iar banul a cam caştigat prioritate în vieţile românilor deoarece pe vremuri, cea de-a doua tabără cum am numit-o noi, practic nu exista în proporţii atat de mari deoarece nu exista nici extraordinara diferenţă între averi. În mod clar, pentru unii visul american se identifică doar cu câştigul material, nesocotind atât partea de „ordine socială”, cât şi pe cea de „drept” care stabileşte limitele legale între care indivizii pot să-şi caute prosperitatea.

Este visul American realmente un vis ?

În propria-mi perspectivă visul american reprezintă un drum pe care îl poţi sau nu urma, iar pentru cei ce se hotărăsc să îl urmeze este un soi de loterie. Toţi pleacă plini de speranţe, unii fiind mai puţin conştienţi de riscuri. Oricum ar fi, acesta rămane tot un vis legat de poziţie socială şi finainciară la care este destul de dificil de ajuns. Actualmente, pe de o parte  mulţi dintre noi au reuşit să-l atingă exemplificând cazurile apărute în mass media, de la studenţii care fac schimb de experienţă în Statele Unite până la oameni obişnuiţi din ţară care fiind prezentaţi în mass-media au reuşit să întărească imaginea unei lumi de vis. Pe de altă parte, în timp ce unii români se întorc din Europa şi America după ani de muncă alungaţi de criză, alţii încă mai cred în tărâmul făgăduinţei. Putem aminti aici rolul ideologic al mass-media care constă în faptul că are tendința de a idealiza o unică concepţie despre starea de bine: legată de confort, mai mult decât de orice altceva. Pe de altă parte populația are la dispoziție orice sursă de informare din orice domeniu întrucât sa afle tot ce o interesează și prin urmare indivizii pot cântării atât avantajele cât și dezavantajele, în cazul de față, a drumului spre visul american.

Printre multele cazuri, apărute în presă, se numără şi cel al unei tinerei studente de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, pe nume Roxana Lolea care ne-a împărtăşit povestea ei. Prin schimb de experienţă, aceasta a ajuns peste ocean, unde a lucrat la un supermarket (pentru suma de 8,75 dolari pe oră), iar pe langă acest job şi-a luat ulterior încă două joburi: de casieră la un club de golf şi la un restaurant. Într-adevăr munca depusă era extenuantă, dar experienţa de viaţă, petrecerile şi locurile vizitate au meritat tot efortul. “Amintirile cu care m-am întors fac mai mult ca orice sumă de bani”. Experienţa Roxanei de viaţă este un exemplu, pozitiv pentru unii dintre cei care doresc să traiască acest vis.

Pe de altă parte este adevărat că au fost mediatizate foarte multe scandaluri ce țin de acest program numit Work and Travel, chiar în vara anului trecut au fost aduşi în atenţia publicului  studenți înșelați, fraudați sau exploatați. Amintesc cazul studenţilor care au facut grevă la o fabrică de ciocolată din Pennsylvania si au adresat o petitie Departamentului de Stat, care a oprit colaborarea cu Council for Educational Travel, USA, firma care intermediase programulstudenţilor români. Dacă acum câțiva ani, mass media românească a descris programul Work and Travel ca pe o oportunitate, greva din varăa prezentat şi partea întunecată a poveştii:  “Mărturiile studenţilor români, sclavi în Statele Unite: Visul american a fost un coşmar” (Gândul, 17 decembrie 2011).

Aşadar visul American nu este unul de neatins, însă a-l atinge presupune uneori riscuri destul de mari. Drept dovadă sunt acei oameni care se întorc de peste ocean deoarece acolo augăsit o situaţie mai defavorabilă decât cea din care au plecat.

Cu toate acestea, în prezent se estimează că în SUA trăiesc peste un milion de americani de origine română, un număr care a crescut foarte mult din anul 1881, când statisticile americane înregistrază doar 11 emigranţi de origine română. Visul american a devenit un ţel pentru tot mai mulţi în umtimii 200 de ani. De asemenea, peste ocean, s-au înființat și organizații instituționale menite să conserve identitatea etnică, lingvistică, cultural și religioasă a poporului roman: biblioteci, expoziții, muzee. Publicistica rămane în continuare un element esențial de perpetuare a tradiției și a conservării limbii și tocmai de aceea prin intermediul posturilor de radio sau televiziune din SUA se difuzează cât mai multe emisiuni în limba română, iar în New York și Los Angeles funcționeaza posturi de televiziune conduse de români. Conform datelor statistice ale recensămintelor din S.U.A., aproape 400 000 de cetăteni americani se declara de origine romana, plasând comunitatea româna pe locul al 20-lea, ca mărime, in rândul celor 71 de grupuri etnice de origine europeana recunoscute oficial. Însă este cunoscut faptul că acolo trăiesc mult mai mulți români care nu-și declară originea sau care deși stabiliți încă nu și-au obțiut cetățenia.

Nu putem avea o imagine clară asupra visului american. Părerile sunt împărţite, mai ales în 2013 când criza economică spulberă visul multor cetăţeni, însă visul american rămâne în concepţia multora, o poartă spre un trai mai bun. Să sperăm că cei ce se încumetă în urmarea visului american vor da dovadă de echilibrul necesar punerii în balanţă atât a aspectelor pozitive, cât şi a celor negative.

 

               Adelina-Mihaela Cujbă

Latest articles

Related articles

1 COMENTARIU

 1. Pentru Adelina-Mihaela CUJBĂ referitor la “visul american”. Adevărat un vis, dar visurile pot avea episoade de coşmar. Doar episoade. ‘Excursul’ meu prin
  America a fost mai diversificat. Excelent – în Canada la Mc Gill University, bun – în USA, satisfăcător – în Brazilia şi deplorabil în nordul Americii de Sud.
  Ar fi bine să scriem numai despre ce cunoaştem şi/sau
  să verificăm din ‘n’ surse încrucişate (n >= 3).
  Nu este o critică, ci un îndemn şi o felicitare, dar adesea şi trandafirii au spini …
  Prof.dr Cornel ŢĂRANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.