Mihai Curteanu: Unificarea Clujului cu Florești, ar fi un pas firesc

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Unificarea municipiului Cluju-Napoca cu Florești ar fi un pas firesc având în vedere că astăzi discutăm despre comuna Florești ca o anexă a Clujului, a cărui dezvoltare este strâns legată de Cluj-Napoca.

Putem numi Floresti-ul drept cartier rezidențial al municipiului Cluj-Napoca fără să greșim prea mult deși astăzi Florești-ul este comună.

90% din locuitori lucrează în Cluj-Napoca și se întorc seara acasă în Florești creând astfel din Florești un cartier dormitor cu statut de comună a cărei economie este interdependentă de economia municipiului mamă.

Exemple în acest sens avem în istoria Clujului, exemple de uat-uri care au devenit cartiere ale municipiului cel mai recent fiind Someseni, a cărui dezvoltare pe termen lung era strâns legată de transformarea lui în cartier.

,,Unificarea administrativă a trei comune din zona metropolitană: Florești, Apahida și Baciu cu municipiul Cluj-Napoca este posibilă și realizabilă este una dintre concluziile studiului realizat de specialiștii în planificare teritorială, coordonați de experți ai Băncii Mondiale, care lucrează la Planul De Amenajare Teritorială a Clujului,, aici discutăm despre un studiu detaliat care vine cu exemple și soluții.

Întrebarea este dacă ar fi realizabil un astfel de proiect, sau este doar o utopie politicianistă folosită în prag de campanie.

Umila mea părerea este că avem nevoie de voință politică, avem nevoie de cineva care are curajul să pună în prim plan interesul comun, să fie dispus să înceapă un astfel de demers de unificare chiar dacă asta ar însemna ca respectivul primar să își piardă funcția în urma alipirii. Pot să fiu de acord că e nevoie de curaj, viziune, altruism din partea unui edil pentru a demara un astfel de demers care ar schimba în total în bine viața locuitorilor unității teritoriale pe care o administrează.

Cred că primul pas ar fi un referendum local care ne-ar edifica dorința locuitorilor comunei după care în funcție de rezultat se încep sau nu demersurile.

Așa că în definitiv tot se rezumă daca există sau nu voința politică!!!

Ps:Am auzit zilele trecute o temă interesantă, aceea de a transforma Florești-ul în oraș, aceasta e într-adevăr o utopie politicianistă folosită ca tertip de campanie.

Ps2: Știu că mulți vor spune că e IMPOSIBIL de realizat un astfel de proiect, am și un raspuns pregătit pentru contestatari, imposibilităţile sunt doar lucruri pe care nu le-am deprins sau care nu dorim să se întâmple.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău