Tramvaie, manifeste, oamenii străzii cerșind atenție și ceva în plus. Zgomotul infernal din adâncul nostru și  cel din afară. Măstile vechi de cand lumea pe care le purtam cu nonșalanță. Ne credem grozavi, zburăm, ne afișăm reușitele, pozele pe facebook și dăm lecții de viață ori de câte ori ni se dă ocazia. Nimic nu ne oprește din fuga asta nebună și perfidă!

Însă sufletul nostru tânjește după puțină dragoste. O cautăm mereu și ne mai găsim puțin timp în liniștea serii să ne rugăm. Atunci redevenim cei buni, cei temători, cei care cerem și avem nădejde că ni se va da. Promitem să fim mai buni, să ne ajutăm aproapele și să-l iubim. Rugăciunea ne dă putere să mergem mai departe. Astăzi mi-am propus să vorbesc despre rolul duhovnicului în viața noastră.

Aș putea să vă povestesc despre duhovnicul meu, un călugar blând, care îmi umple inima de bucurie atunci când îl întâlnesc. Întotdeauna pășește smerit.  Are ceva anume, o mulțumire și o liniște binecuvântată. Parcă se oprește timpul în loc atunci când îi vorbesc. Sunt în casa Domnului și îi spun toate necazurile și greșelile mele. O decatușare incredibilă, dacă ajungi să conștientizezi că Tatăl Ceresc te ascultă. Preotul duhovnic este omul care are darul de a ne linişti conştiinţa, un mijlocitor în relaţia noastră cu Dumnezeu. când ne prezentăm la Sfânta Spovedanie venim în faţa lui Dumnezeu, şi nu a omului care ne ascultă. Duhovnicul este doar cel care aşterne puntea dintre noi şi divinitate.Ne învată cum să ne îndreptăm greșelile.

Spovedania este acel pas făcut de bunăvoie, care ne apropie de Împărăţia Cerurilor şi ar trebui să fie nu doar o mărturisire a păcatelor, ci un regret profund pentru starea de decadenţă în care ne aflăm. Mântuitorul le-a dat apostolilor puterea dezlegării păcatelor, spunându-le: „Luaţi Duh Sfânt! Cărora veţi ierta păcatele vor fi iertate, şi cărora le veţi ţine vor fi ţinute”.

Apoi ies din Biserică, mai bună și mai ușoară, ma simt ca și când este un alt inceput și parcă tramvaiele, manifestele și oamenii mi se par altfel. Și masca am lăsat-o acolo undeva, promit să nu o mai port și să ajut cât pot de mult pe cei în suferință. Am putea împreună prin credință să mutăm munții din loc!

de Cătălina Stancu