Prietenia – o virtute importantă şi … neglijată

Virtutea-Victor

Mă gândeam zilele trecute care ar trebui să fie prima virtute despre care să vorbim. Îmi tot venea în minte: prietenie… prietenie… Aşa am ajuns să aduc azi în discuţie virtutea prieteniei. De ce prietenia? Că nu este cea mai importantă dintre virtuţi. Da, însă cred că prietenia ar trebui să fie elementul de bază al oricărei relaţionări serioase dintre oameni. „Bine, bine, aţi putea să-mi spuneţi, dar cum rămâne cu familia? Nu familia reprezintă liantul principal al societăţii umane?” Aşa este sau cel puţin aşa se spune.

Însă, familia uneşte doi sau mai mulţi oameni, pe când prietenia poate să unească două sau mai multe familii, două sau mai multe comunităţi. Apoi, un lucru extrem de important, prietenia ar trebui să fie şi baza pe care se construieşte, în primă fază – a cuplului, o nouă familie. Poate lipsa prieteniei este una dintre cauzele majore ale numărului mare de divorţuri şi cupluri eşuate „nimeni nu ştie de ce”.

Lăsând în urmă exemplele triste pe care le creează lipsa prieteniei, doresc să vă atrag atenţia asupra faptului că aproape tot ceea ce vedem bun în jurul nostru în societate este rezultatul relaţiilor de prietenie dintre oameni. Încă din Antichitate prietenia (şi buna înţelegere) avea chiar şi un zeu-patron, mai precis o zeiţă, Concordia (la romani), în opoziţie cu Discordia. Astfel, nu este de mirare că şi Creştinismul a pus un accent important pe prietenie, considerând-o una dintre virtuţi. Din păcate, în zilele noastre, prietenia adevărată este destul de neglijată. Oamenii au prieteni pe internet, pe telefon, dar în viaţa reală nu au nevoie decât de o singură mână pentru a-şi număra adevăraţii prieteni.

Prietenia trebuie menţinută, trebuie cultivată, trebuie onorată. Fără prietenie ar fi fost, şi ar mai fi încă, destul de grea cultivarea altor virtuţi. Până când omul se obişnuieşte să-şi manifeste faţă de oricine celelalte însuşiri bune (iubirea, iertarea, compasiunea, înţelegerea, curajul ori sacrificiul), prietenii săi rămân pricipalul ajutor în dezvoltarea personală. Fără prieteni şi prietenie, relaţiile dintre oameni ar fi foarte sterile şi în totalitate bazete pe interese, pe egoism – ceea ce se şi întâmplă încă în mare parte a timpului şi în mare parte a lumii.

Prietenii sunt cei care ne ajută la nevoie. Prietenii sunt cei care ne înţeleg atunci când restul lumii ne consideră ciudaţi – diferiţi. Prietenii reprezintă sprijinul real în evoluţia noastră ca fiinţe umane şi în devenirea noastră în această viaţă. Deci, prietenia trebuie menţinută, cultivată şi onorată!
Până data viitoare vă doresc mulţi şi adevăraţi prieteni!

Victor

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.