Sunteti aici:OpiniiEditorialPiața imobiliară în pandemie și tendințele pentru 2021

Piața imobiliară în pandemie și tendințele pentru 2021

Publicat in data

Anul 2021 a dat tonul unei schimbari de direcție în ceea ce privește piața imobiliara din Romania.

Începutul pandemiei sanitare a ridicat foarte multe semne de întrebare în ceea ce privește direcția în care se indrepta sectorul imobiliar, majoritatea vocilor (mai mult sau mai puțin avizate) mizand pe o noua criza economica majora și automat o cădere a preturilor determinata în principiu de scaderea drastica a cererii.

Deși în stadiu incipient cererea de achizitii în sectorul imobiliar s-a diminuat, ea a revenit în foarte scurt timp infirmand astfel previziunile initiale.Statistic vorbind, scurta perioada de stagnare nu s-a observat, ea fiind acoperită în mare parte de închiderea tranzactiilor antecontractate înainte de perioada de pandemie. 

Însă în ce consta aceasta schimbare de direcție din sectorul imobiliar?

În primul rând a crescut simtitor apetitul pentru case și terenuri pe de o parte, respectiv pentru apartamentele cu suprafete mai mari sau cu grădina.

Cererea mare de case și terenuri a dus la crearea unui nou trend și anume migrarea înspre periferiile oraselor. Acest fenomen este lesne de înțeles dat fiind numărul limitat al acestui tip de proprietăți pozitionate în zonele vechi ale oraselor.

Și la nivelul achizitiilor de apartamente preferintele cumparatorilor s-au schimbat. Aceștia au devenit mult mai atenți la beneficiile pe care le ofera anumite zone sau proiecte rezidentiale.

Singurul segment care a suferit scăderi este cel al chiriilor însă și acesta a revenit pe un trend ascendent. Scaderea a fost cauzata pe de o parte de închiderea scolilor și trecerea cursurilor în sistemul online și pe de alta parte de faptul ca marea majoritate a firmelor și-au desfasurat activitățile în sistemul work from home. Însă nici aici previziunile sumbre nu s-au concretizat , cele mai mari scăderi fiind de maxim o treime  din prețurile initiale. Sectorul chiriilor este în revenire și foarte probabil odată cu inceperea noului an scolar respectiv revenirea angajatilor la birouri, va recupera terenul pierdut.

Anul 2021 se anunța unul extrem de dinamic, sectorul imobiliar aflandu-se într-o creștere la care foarte probabil nici cei mai optimisti analisti nu se așteptau.

Previziunile economice arata o creștere economica cuprinsă intre 4.3 și 5% ceea ce înseamnă ca apetitul și așa crescut pentru achizitii de bunuri imobiliare își va continua trendul ascendent. De asemenea bancile sunt supralichide în acest moment și vor miza foarte puternic pe creditarea ipotecara dat fiind ca aici este o siguranța mult mai mare fata de imprumuturile pe sectorul corporate. Aceasta tendinta va duce la oferte mai bune pentru clienți, oferte care odată cu scaderea dobanzilor de referinta, deci implicit scaderea ROBOR, vor devenii tot mai atrăgătoare.

Dacă este sa discutam despre prețurile pentru bunurile imobiliare în viitorul apropiat acestea vor urma un singur trend, unul ascendent. Cererea mare de cumparare, scumpirea forței de munca, creșterea pretului materiilor prime dar și creșterea cursului euro sunt doar cateva din ingredientele principale ale cresterilor.

Luca Marin – Expert imobiliar

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...