OPINII / Sila de nonvotanți

Și au trecut și alegerile locale 2016. Cu o teribilă prezență la vot: 48,43 la nivel național 44,87 % la nivelul județului Cluj, respectiv 37,06 % la nivelul municipiului.

După vot am citit și auzit mult despre PSD, despre PNL. Victoria unuia, înfrângerea altuia. De fapt este însăși o lovitură dură primită de democrația românească. Și nu de clasa politică românească.

Practic pe unul din doi români și aproape pe 2 din 3 clujeni îi doare în cot cine și cum le va cheltui banii pe plan local în următorii patru ani.

Votul este un drept fundamental al democrației, un fundament al acesteia, instrumentul de delegare al puterii către un ales. Am auzit celebrul nu mă duc la vot că toți sunt corupți și hoți. Sau că nu am avut de unde alege. În primul rând, chiar dacă ar fi așa, că toți sunt hoți si corupți, unii din ei tot vor ajunge primari și consilieri locali.

Iar legat de nu am avut de unde alege, să luăm exemplul Clujului. Un fost prim ministru, un reprezentant al etniei maghiare, un om de afaceri independent dar susținut de mai multe partide, un jurnalist – om de afaceri – care a făcut și acte de caritate, un sindicalist, un om pur politic, un fost baschetabalist neimplicat politic, un alt reprezentant al unei etnii și o avocată, tânără, tot neimplicată politic. Absolut, unii controversați. Dar, nu a fost de unde alege ?! Dar ce am fi vrut? Să candideze Messi sau Pamela Anderson ?! Donald Trump sau Putin?! Merkel ori Regina Angliei ?! Să fim serioși! Este de unde alege. Sau dacă chiar ești nemulțumit de oferta electorală, înscrie-te TU în cursă și votează-te pe tine!

Lumea însă uită un aspect extrem de important: indiferent de numărul de votanți, o unitate teritorial administrativă, tot va avea un primar și consiliu local. Care își vor exercita puterea legislativă-executivă și asupra non votanților. Bine, rău, cum știu. Dar și-o vor exercita. Iar în acest sens, m-a apucat plânsul când am văzut analize care calculau procentele unui primar ales din numărul celor cu drept de vot. Da, aveam cifre ridicole.

Dar în loc să criticăm absenteismul la vot, noi criticam că un primar victorios a fost ales de fapt de doar 10% din numărul celor cu drept de vot. Și cine e de vină? Cel victorios sau nonvotanții?! Oricum, aceasta a fost voința electorilor. Câți or fi, cum or fi. Nimeni nu i-a împiedicat să iasă la vot. Acestea sunt regulile jocului. Nu ne convin? Hai să le schimbăm ! Cum, tot prin vot ! suntem capabili de vot?! Dacă în București ar fi votat 3 oameni, devenea primar cel care avea cel mai mare număr de voturi. Până la urmă e ca și când tu la fotbal pierzi cu 6-1 dar analizezi că echipa care a încasat 6 goluri a dat primul corner, deci cei care au marcat șase goluri, de fapt nu au câștigat pe merit…

Nu, refuzul de a NU merge la vot nu este un vot de blam. Este doar nepăsare. Un vot de blam este o ieșire masivă la vot și un număr mare de voturi anulate. Nu ai pe cine vota?! OK…exercită-ți dreptul de vot și scrie o poezie sau desenează pe buletinul de vot.

Acum nu mai mult de șase luni, în noiembrie 2015, în Capitală și în zeci de mari orașe sute de mii de oameni erau în stradă. Cereau schimbarea clasei politice. O doreau! Cum?! Dictatorial adică împușcându-i pe cei aflați la guvernare și în guvernarea locală sau democratic adică prin vot ?! Iar acum au avut ocazia de a schimba clasa politică.

Revenind la Cluj…Cum ar fi fost un vot masiv pentru Bruno Roschnafsky sau pentru Irina Pop ?! Nu ar fi fost schimbarea clasei politice? Unde ați fost dragi clujeni, dragi români, voi cei care după Colectiv ați fost în stradă? V-a trecut cheful schimbării sau deja în România votul și cârcoteala pe Facebook se asimilează deja cu votul real ?! În județ au existat destule cazuri în care, pe Facebook, erau mișcări de proporții pentru un candidat sau altul, ori împotriva unuia. Timpul schimbării, ne-am săturat….oooo câte a îndurat Facebook ! La vot au ieșit 20% din  aceștia. Unul din cinci! A devenit România o țară de tastaturiști ?!

A…absenteismul la vot este un drept ?! A devenit și refuzul unui drept un drept? Bun! Atunci și eu am dreptul de a-mi exprima un gând. Mi-e silă de nonvotanți și mai ales de nonvotanții pentru care Facebook e viața însăși, unde cârcoteala e ridicată la rang de vot democratic.

Mihai Petean

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii