OPINII / Cinci inepții ale consilierului prezidențial Lazăr Comănescu

mircea-dobocanCe este de făcut atunci când în urma unui interviu cu un înalt oficial, responsabil cu politica externă a statului, controversele personale țin locul lămuririlor privind faptele?

Facem un control. Ce ne-a spus de fapt Lazăr Comănescu, consilier prezidențial pe probleme de politică externă, fost ambasador și chiar fost ministru de externe:

1. Să punem Rusia în față. Rusia este importantă, deoarece are veto în Consiliul de Securitate al ONU. De parcă numai Rusia are acest drept. Apoi, domnul Comănescu spune că o intervenție militară occidentală în teren n-ar prea putea da rezultate; nu contează că Rusia are deja trupe combatante în Siria și că armata rusă ar părea că ține linia frontului cu ISIS și cu rebelii – și deci, că intervenția în sine ar funcționa.

Noi occidentalii să nu ne tot uităm la ruși, ci să ne uităm la ISIS și la cum să-i sărăcim; lasă-i pe ruși, finanțarea ISIS este problema. Așa că hai să redeschidem controversele privind finanțarea ISIS – eventual de către Arabia Saudită sau Statele Unite, așa cum fac platformele Sputnik și Russia Today. A, și să-l mai îmbrățișăm și pe Bashar, că tot e aliat tradițional al rușilor.

2. Rusia să ocupe militar Siria, Vestul să se ocupe de terorism. Cum am spus mai înainte, dacă intervenția terestră în Siria este a rușilor, atunci, de ce să nu se facă? Iar când aduce vorba despre vinovății, domnul Comănescu insinuează că Occidentul este capul răutăților; se exemplifică cu Libia și cu rutele migraționiste.

Vezi Doamne, deoarece Vestul i-a înnebunit pe foștii viitori migranți peste tot pe unde i-a prins, Vestul trebuie să se spele pe cap acum cu ei; se face apoi trimitere la cotele obligatorii de redistribuire, percepute ca negative în România, la acest moment. E rău vestul. Iar Vestul, prin ce-a făcut și ce continuă să facă, ne vatămă și pe noi. Noi și vestul, separați – incredibilă abordare, domnule Comănescu.

3. Budapesta chiar are o vină în războiul declarațiilor cu Ponta. Pentru că în realitate declarațiile înțepătoare sunt între Ungaria și Ponta. Bogdan Aurescu vorbește frumos și de nevoie. Să vedem ansamblul: Ungaria, asediată fizic de zeci de mii de refugiați, primește la modul total anapoda un ciocan peste degete de la inculpatul Ponta. Normal că reacționează. Iar Lazăr Comănescu discută despre vina Budapestei. Un fin observator, domnul Comănescu.

4. Estul Ucrainei, o chestie aproape mondenă. Las-o p-aia cu Crimeea; să ne uităm strict la acordurile de la Minsk.

5. Moldoveni, iubiți guvernul care ține captivă Republica. Protestele anti-mafia… protestele în general nu lasă Guvernul să performeze.

Domnule Comănescu, nu intenționez să spun că sunteți pro-ceva sau anti-ceva, convins fiind că puteți să fiți simultan pro și anti raportându-vă la același „ceva”.

Nici măcar nu pun la îndoială expertiza sau afirmațiile dvs. Dar vă spun atât: dacă eram pro-rus, m-aș fi înclinat cu supușenie; chiar ați bifat cinci din cinci.

Mircea Dobocan

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.