Editorial: Nu va mai fi un al doilea val la toamnă

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Didier Raoult, noul medic vedetă al Franței, cel pe baza căruia își bazează strategia anti-coronavirus Emmanuel Macron, spune că „povestea celui de-al doilea val este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole (…). În general, se întâmplă într-o singură curbă. Urăsc să fac predicții, dar acest mod de a evolua (curba în forma de clopot, un singur val) este destul de comun pentru epidemii.

De obicei, epidemiile au dispărut cu mult timp înainte de a avea vreun mod de a le combate. Au dispărut oricum. Umanitatea nu a dispărut din cauza vreunei epidemii, asa se întâmplă lucrurile întotdeauna. Epidemiile pornesc, accelerează, ajung la un punct culminant – acesta este momentul maxim al transmisibilității – nu știm de ce e așa”, a spus el într-un videoclip al Institutului de Boli Infecțioase IHU Marsilia, institut pe care îl conduce. ”Mai mult, afirmația că este nevoie ca 70% din populație să fie imună pentru a controla epidemia este în întregime falsă, nu așa se întâmplă.

Epidemiile pornesc și se opresc din motive despre care știm foarte puțin. În viitor vom înțelege mai bine relațiile dintre ecosistem și transmisibilitatea bolilor infecțioase” a adăugat Didier Raoult. Afirmațiile sale vin într-un moment în care cel de-al doilea val al epidemiei, prognozat pentru septembrie-octombrie, paralizează planurile de afaceri, determină angajatorii să nu mai facă angajări, determină autoritățile să prelungească la nesfârșit izolarea – unul dintre argumentele care se aduc pentru prelungirea restricțiilor este că va veni un al doilea val și că modul în care vom ieși din primul val îl va determina pe al doilea. Franța, pornind de la sfaturile medicului Didier Raoult, care conduce Institutul de Boli Infecțioase din Marsilia, al doilea oraș ca mărime din țară, a decis să redeschidă școlile de pe 11 mai, pe bază de voluntariat.

Ceea ce s-a întâmplat în China și în Hong Kong și a fost anunțat drept al doilea val, de fapt nu a fost al doilea val, ci o reapariție a unor alte focare pornind de la cetățeni care s-au întors din străinătate, unde existau, de asemenea, focare de infecție (nu a reizbucnit epidemia în Wuhan, ci în alte zone, unde s-au întors chinezi care lucrau în străinătate). De aceea recomandările tuturor guvernelor țărilor din Uniunea Europeană, inclusiv România, sunt ca cetățenii lor să-și petreacă vacanțele din 2020 acasă, în propria lor țară.

Un alt mit care a fost demontat este acela că răspândirea virusului va crește după relaxarea restricțiilor. Danemarca a anunțat că nu s-a răspândit nimic după relaxarea restricțiilor.

Este foarte ciudat acest virus. Horațiu Moldovan, Secretar de stat în Ministerul Sănătății spune că 80% dintre cei care au murit de coronavirus, ar fi murit oricum, iar coronavirusul nu le-a grăbit moartea. Ciudat acest virus, nu? Care mai mult ne-a speriat ca să stăm în case, decât ne-a ucis… Adresați-vă o întrebare simplă: unde este SARS? A fost și în Romania, la începutul anilor 2000 și a făcut 20 de morți la Matei Bals. Atunci nu știam, că nu aveam Facebook. Unde e? A dispărut total. ULTIMA INFECȚIE a avut loc în iunie 2003. Unde e MERS? Unde e Ebola?

De ce credem că coronavirusul va lua traseul gripei sezoniere și va reveni în toamnă, în iarnă etc?

De ce nu revine SARS în fiecare toamnă și în fiecare primăvară? Pentru că nu este gripa sezonieră.

Nici coronavirusul nu este un virus gripal sezonier. S-ar putea să dispară total după prima curbă. Președintele Frantei își bazează strategia națională pe medicul care susține acest lucru.

Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din Bucuresti, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Principal la Laboratorul de Cercetare SIC.Lab Mediterrannee, Nisa, Editorialist Clujmanifest.ro

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău