Medic: Terapia cu plasmă ar trebui să fie accesibilă și unui cetățean simplu, nu doar personalităților ca Eram și Pimen

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, el însuși infectat cu coronavirus în această primăvară și vindecat între timp, îi cere public ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să inițieze un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19, prin testarea gratuită pentru aceștia a nivelului de anticorpi specifici dezvoltați după ce s-au vindecat. Pacienții care au dezvoltat anticorpi după vindecare pot dona plasmă ce poate fi folosită pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus care ajung în stare gravă.

Eu asta aș face, domnule Ministru al Sănătății! Alexandre Eram este ultimul pacient infectat cu SARS-COV-2 despre care s-a aflat public că a beneficiat de terapia cu plasmă hiperimună (‘transfuzie cu plasmă’ – vezi declarația soției lui, Andreea Esca). Penultimul în acest șir de pacienți tratați astfel (și recunoscuți oficial) ar fi ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuțiului…

„Un simplu cetățean ar trebui sa înțeleagă că acest tip de terapie se adresează tuturor cazurilor grave, nu doar personalităților. Dar oare există suficientă astfel de plasmă pentru toți cei care ar avea nevoie? Nu prea, din moment ce, pornind de la cele două exemple de mai sus, se califică pentru acest tratament măcar pacienții între 50-90 ani, fie ei sănătoși și cu viață sportivă, fie ducând în spate o căruță de boli cronice… Deci foarte mulți! Și atunci, de unde atâta plasmă?”, adaugă Dan Grigorescu.

Citeste si: Soțul Andreei Esca: ”Nu mai pot, așa arată Iadul”. Pe aproape întreg parcursul interviului, Esca a plâns.

 

doctor dan grigorescu
Medicul Dan Grigorescu cere declanșarea unui program de testare a nivelului de anticorpi dezvoltați de pacienții vindecați de COVID-19: Alexandre Eram, ultimul pacient despre care s-a aflat public că a beneficiat de terapia cu plasmă

 

El subliniază că “ar cam fi de unde, doar că nu s-a gândit încă nimeni la asta. Eu rumeg la această idee de dinainte de “momentul Eram-Esca”, însă abia acum consider că ar exista receptivitate la ea, odată ce s-a pornit acest val de emoție publică.”

Domnule Ministru Tătaru, în acest context, vă rog public să declanșați mecanismul instituțional de care dispuneți în calitate de Ministru al Sănătății pentru a iniția un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de Covid-19, prin testarea gratuită pentru aceștia a nivelului de anticorpi specifici. Știu, costă! Știu, procentul de pacienți vindecați și care au dezvoltat imunitate este relativ mic (cel puțin așa demonstrează studiile cele mai recente în domeniu)! Dar descoperirea fiecărui nou subiect având posibilitatea de a deveni donator de plasmă nu trebuie ratată. Pentru că dă o șansă unui alt nefericit afectat de această boală pervers de necunoscută încă! Eu asta aș face, domnule ministru!

“Știm amândoi, și eu, și dumneavoastră, că puteți pune în aplicare propunerea mea în scurt timp. Puteți porni chiar de la mine. Eu, din postura de medic infectat și vindecat, mă ofer să mă înscriu benevol în acest viitor program, în beneficiul viitorilor pacienți gravi. Ca să termin într-o notă auto-ironică, declar că v-am facut această propunere doar pentru a avea și eu un avantaj: voi economisi câteva sute de lei dacă nu voi mai fi nevoit să plătesc vreunui laborator costul acestei investigații. Ce ziceți? You’re in?”, încheie medicul Dan Grigorescu.

În țara noastră se recoltează plasmă de la pacienți vindecați de coronavirus din 28 aprilie.

Sursa

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău