Sunteti aici:OpiniiLUPTA pentru Primăria Turzii: 12 candidați, mulți din partide mici, vor acces la putere și la dirijiarea banilor publici

LUPTA pentru Primăria Turzii: 12 candidați, mulți din partide mici, vor acces la putere și la dirijiarea banilor publici

Publicat in data

Un municipiu foarte important, din județul Cluj, situat la doar 30 de kilometri de Cluj-Napoca, Turda, ajunge, la fiecare patru ani, la mare căutare pentru partidele politice, multe dintre ele mici și foarte mici, dar dornice să ajungă la banul public. Și asta nu pentru că vor, cumva, să facă o cură de aerosoli, în inima Transilvaniei, la Salina Turda, declarată, la nivel mondial, cel mai spectaculos subteran modelat de oameni, ci pentru că visează să-i dea jos pe cei aflați la vârful administrației locale și să preia frâiele și… conturile.

În cursă au intrat 12 candidați…pestriți, mulți necunoscuți, fără experiență în managementul administrației locale sau în  cel financiar. În afara primarului Cristian Matei, om cu expertiză managerială, pe care îl știu toți turdenii, în cursa pentru funcția de edil al orașului a mai aruncat PSD un inginer, Pro România un manager și PMP un profesor. De asemenea, viceprimarul, de profesie avocat, a intrat și el în cursa pentru primar, din partea Partidului Puterii Umaniste. În rest, partide mici și necunoscute, au candidați ce visează să conducă Turda: Partidul Oamenilor Liberi, Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul Forța Națională. Acestora li se mai adaugă doi candidați independenți, un candidat de la Partidul România Mare și candidatul USR-PLUS, Andrei Suciu, inginer, liber profesionist. Asta o fi, cumva, o denumire pompoasă a oamenilor fără un loc de muncă stabil?

Despre unele dintre aceste partide, mulți nici nu știam că există. Despre USR mai auzisem, dar el nu poate fi considerat chiar un partid, ci, mai mult, oarecum, o adunătură de ONG-iști.

USR a fost mai întâi USB, Uniunea Salvați Bucureștiul, adică proiectul unor oameni din afara politicii, grupați în jurul candidatului la Primăria Capitalei, Nicușor Dan. Deci, oameni care au zis „gata, nu se mai poate cu Lumea Veche care ne-a dus la dezastru și trebuie să construim o Lume Nouă, curată și bazată pe competență”.

În 2016, Nicușor Dan nu a câștigat Primăria Capitalei, dar și-a transformat proiectul politic într-unul național. Pe principiul sănătos că dacă sunt atât de mulți oameni în București care s-au săturat de Lumea Veche, atunci sigur există mai mulți în toată țara care suferă de aceeași problemă: vor să aibă un cuvânt de spus, dar simt că nu-i reprezintă nimeni. Și proiectul a mers mai departe și fără Nicușor Dan. Și a funcționat cu Dan Barna din ce în ce mai bine, atâta vreme cât strada i-a ținut spatele. Acum, datele problemei s-au schimbat, mai ales că USR a avut șansa de a intra la guvernare, dar a refuzat, pe motiv că și-ar trăda propriul electorat.

De altfel, USR ne-a obișnuit, deja cu politica lui de “hipstereală”, doar semnalând lucruri, mai mult sau mai puțin reale, însă, așa, ca un simplu spectator care face gălăgie în timpul piesei de teatru. Dacă ar fi să-și asume guvernarea, cu siguranță, USR ar băga capul în pământ și coada între picioare, și s-ar retrage  în tăcere, pentru că asta ar însemna muncă și  identificarea de soluții. Nu e chiar floare la ureche să guvernezi România.

Lipsa de proiecte reale a USR s-a văzut la alegerile europarlamentare, când marele lor slogan de campanie a fost un simplu… „M…e PSD”. Și atât. Fără soluții, variante sau propuneri.

Așa cum spuneam,  la Primăria  Turda,  candidatul USR este  Andrei Suciu, acest “meteorit” care apare doar când este  rost de alegeri, moment  în care se  activează și “proptelele” sale,  respectiv susținătorul financiar Emil Turdean, partenerul său în Asociația T9. Afaceristul Emil Turdean a fost  îndepărtat de  la conducerea USR Turda, dar se zvonește că el l-ar fi “plantat” pe Suciu candidat  la Primăria  Turda.

PMP e mic și șubrezit de scandaluri. Ba strigă după el, și-i cere în instanță, să-și plătească datoriile, firma care i-a tipărit materialele electorale în campania pentru prezidențiale, ba iese CNSAS și spune că figura emblematică a PMP, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securității. Pentru  Primăria  Turda, PMP  l-a  desemnat  candidat pe profesorul Emil Modovan, despre  care amicul său,  șeful PMP Turda, Adrian Nap, are, evident, doar cuvinte  te  laudă. De asemenea, Moldovan este  susținut și de un alt amic de-al său, senatorul Cristian  Lungu, șeful PMP Cluj. Senatorul PMP Vasile Cristian Lungu  este cel care a iscat o mare controversă, modificând Legea educației în așa fel ca teoriile privind identitatea de gen, studiate în universități din întreaga lume, să fie interzise în școlile din România. Ce se știe mai puțin despre senatorul PMP este legătura sa cu cercurile politice conservatoare din SUA și faptul că ar fi fost printre cei mai importanți sponsori ai PMP, în campania de la europarlamentare, de anul trecut.

Pro România e un soi de…PSD cu alt clop, mult mai mic, așa că nu prea are șanse mari să convingă electoratul. De altfel, chiar șeful Pro România, Victor Ponta, nu s-a sfiit să declare că vrea o alianță cu PSD. Candidatul Pro România  la Primăria  Turda este  Mircea  Irimie, un  om cu  faimă de “traseist”, ce a  trecut,  pe  rând, cam pe  la toate  partidele. Fost  viceprimar al Turzii, Irimie a  avut și un mandat de  parlamentar, însă niciunde  nu s-a  remarcat  prin nimic. Practic, omul este de  profesie…fost. Cel mai  probabil, și din această experiență va  ieși tot cu aceeași etichetă: “FOST  candidat  la funcția de  primar al Turzii”.

Un singur element comun există între cei 12 candidați: dorința a deveni primarul Municipiului Turda, funcție ce presupune, implicit, și gestionarea banilor publici, lucru  ce i-ar bucura teribil pe mulți dintre ei.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...

Bombardierul Făt Ioan de la Dej, păcăliciul politic cu mănuși de box din mușama

Toți agățătorii vor să roadă un ciolan, dar povestea noastră începe cu cocalarul suprem,...

Spectacole faraonice la Turda Arena. Cristian Matei plătește milioane de lei pentru ”pâine și circ”

De la un capăt la altul al Turzii, drumurile sunt sparte sau prost făcute....

Nello Construct, sereleul pe interes cu Matei – El Patron de Turda

Fosta firmă de apartament, Nello Construct SRL a cunoscut o ascensiune fulminantă începând cu...

Alte articole

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...

Bombardierul Făt Ioan de la Dej, păcăliciul politic cu mănuși de box din mușama

Toți agățătorii vor să roadă un ciolan, dar povestea noastră începe cu cocalarul suprem,...

Spectacole faraonice la Turda Arena. Cristian Matei plătește milioane de lei pentru ”pâine și circ”

De la un capăt la altul al Turzii, drumurile sunt sparte sau prost făcute....