OPINII / Fantoma, la pușcărie!

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

România, de mai bine de 25 de ani s-a îngropat în Legi și acte normative. Parlamentul creează Legi, Guvernul creează Ordonanțe de Urgență. Avem și Coduri. Așa, cu miile! Și apoi vin Normele Metodologice. Apoi, mai avem Regulamentele a puzderie de foruri și Regulamentele emise de ministere. Avem și hotărârile de Consiliu Județean, avem și Hotărârile de Consiliu Local. Probabil alte zeci de mii. Toate formulate din puțul gândirii. Imposibil ca sute din ele să nu se bată cap în cap, să nu se contrazică, să nu se clădească una pe cealaltă într-o infernală piramidă a ambiguității.

Dimineață, până să te speli pe față, ai încălcat deja 3 acte normative și ai fost salvat de alte 7. Rețeta perfectă a furtului. Furi, încalci o Lege, dar ești salvat de alte 3 acte normative și, oricum, în legea încălcată este un ȘI un SAU un NUMAI DACĂ, un POATE SĂ, ori o trimitere la alt act normativ care te salvează. Patria hoților și a mișeilor. La noi, totul trebuie să fie întortocheat. Îmi permit un banal exemplu, așa, aleatoriu:

CONSTITUȚIA SUA

Toate puterile legislative acordate prin această Constituţie vor fi atribuite unui Congres al Statelor Unite, care va fi compus din Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Nici o persoană nu va fi senator dacă nu a împlinit vârsta de 30 de ani şi nu este cetăţean al Statelor Unite de 9 ani şi nu locuieşte pe teritoriul statului în care va fi ales, la data alegerii.

Vicepreşedintele Statelor Unite va fi preşedintele Senatului, dar nu va avea drept de vot decât în caz de paritate de voturi în Senat.

Nici o persoană nu va putea fi reprezentant dacă nu a împlinit vârsta de 25 de ani şi nu este cetăţean al Statelor Unite de 7 ani şi nu locuieşte la data alegerii pe teritoriul statului în care va fi ales.

Limpede? Întrebări sunt?! Nu! Ok…
CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale.
Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale. Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de o singură organizaţie.

Numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării.

Întrebări sunt….? Aaaaa….Dar ce spune Legea electorală? Care din ele? Cea în vigoare. Care e în vigoare? S-a modificat din nou? Aaa…s-a revenit la cea veche…? Cine stabilește populația țării? INS? Nu! Pe baza referendumului? Cel de acum 5 ani la care sute de mii de oameni nu au fost intervievați? Populația țării înseamnă și cei plecați în străinătate la lucru? Mai mult de 3 luni? De 6? Și dacă între timp am venit în vacanță….? Românie, plai de dor! Legi făcute pentru Patria hoților și a mișeilor, pentru morții teleormăneni care se prezintă la vot…

În România, pentru ca o Lege să funcționeze clar e nevoie de Moarte. La Colectiv au murit zeci de tineri pentru ca ISU și administrațiile locale să se pună de acord cine pe cine, când și cum verifică. Un polițist de la rutieră a trebuit să moară într-o nenorocită de groapă nesemnalizată pentru ca să avem o Lege….tâmpită de altfel…

Un fotbalist a trebuit să moară pe teren pentru a descoperi că un regulament bate o lege. Arșii din Colectiv au murit în spitale din cauza unei infecții pentru a descoperi că deștepții din Sănătate dezinfectau spitalele, pe bani grei, cu apă. Legi avem, dar cine naiba poate să le respecte? Am intrat în campania electorală și încă tot nu e clar ce au voie să facă candidații pe Facebook. Legea electorală e făcută parcă pentru anul 1900 și 2016. Nimic despre online, nimic despre corelarea online-spațiu public. Concret, Autoritatea Electorală Permanentă încă caută răspunsuri. și nu e ea vinovată ci creatorii de legi idioate.

Un candidat nu poate să facă pe Facebook fără decontare și contract sponsorizare de postare. OK. Și nici nu poate posta materiale ce necesită pregătire profesională. Adică filmulețe, montaje, foto în mișcare (gif-uri). Păi astea chiar nu necesită nimic profesional. Se pot face online, gratis, pe Internet! Și de aici curge interpretarea!
Un fotbalist a murit pe teren. Regulamentul FRF spune de necesitatea unei autospeciale sanitare la meciuri. Legea sportului spune de prezența unei autosanitare TIP B (adică dotată la nivel de echipaj SMURD de intervenție) la orice eveniment sportiv. Ura!!! La meciurile de fotbal aveam sicrie pe patru roți. Ne luăm după Regulament.

Anul trecut, un polițist de la rutieră, aflat în coloana vicepremierului Oprea, și-a găsit sfârșitul într-o groapă nesemnalizată. Acum, creatorii de legi vin cu o lege: administratorul drumului și cel ce execută lucrarea vor fi aspru pedepsiți dacă nu marchează gropile/lucrările. O idioțenie imensă. În primul rând, cine e administratorul drumului? CNADNR / DRDP (drumuri naționale) sau Consiliul Județean (drumuri județene) ori Primăria și Condiliul Local (drumuri locale). Pe cine amendăm? Companii de stat și administrația locală/județeană? Păi ele plătesc amenda din bugetul local, din banul contribuablului? Cine e pasibil de închisoare? Primarul, consilierul local, directorul CNADNR ?! Dacă pe un DN, lângă Văscăuți o groapă nu e corespunzător semnalizată de un Dorel îl băgăm la zdup pe directorul CNADNR !? Și dacă Electrica vine și sapă în Cluj Napoca și apoi nu semnalizează corespunzător, Boc face pușcărie?! Și amendăm Primăria Cluj? Sau Electrica? Care însă nici măcar nu ea a săpat ci o firmă care are contract cu Electrica, dar în numele Electrica. Și firma, surpriză, e una de apartament, tocmai intrată în insolvență. Aberant ! Dar poporul vrea sânge. Îl are. Numai că acest sânge e însuși sângele său!

De ce nu putem avea Legi clare, în propoziții simple, cu subiect predicat, complement și punct! Care să poată fi respectate, înțelese și a căror încălcare să se poată sancționa fără a se raporta la alte nșpe Legi și Regulamente și Ordine ale ministrului și Norme Metodologice…și atunci….cum s-ar mai fura miliarde ?!

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău