Teodor Meleșcanu și deșteptarea românilor

În perioada derulării alegerilor prezidențiale, misiunea domnului Teodor Meleșcanu a fostde a se asigura că procesul de vot din diaspora va fi eficientizat, fără vreo modificare a legislației. Simplu, dar complicat. La sfârșit, când s-a tras linia, s-a observat triplarea numărului de voturi exprimate în străinătate, raportat la primul tur.Așadar, din perspectivă cantitativă, lucrurile arată relativ bine. Din nefericire, au rămas și mulți cetățeni care n-au apucat să voteze. Dar asta știm deja.

Ceea ce nu știm este dacă pe lângă misiunea administrativă, domnia sa a avut și o altă misiune .Dacă a jucat cumva o carte pe care Victor Ponta n-a prevăzut-o. Dacă a urmat și o agendă paralelă cu cea trasată de PSD. Hai să mai vedem o dată situația.

Teodor Meleșcanu, diplomat de carieră. Profesor universitar. Somitate. Fost candidat independent la Președinție, mizând pe cartea experienței, rațiunii și expertizei.

În turul doi, Ponta strânge rândurile. Cu Vadim. Cu Dan Diaconescu. Cu Teodor Meleșcanu, care este numit Ministru de Externe, în locul acelui „Corlățean” pe care sper să nu-l mai văd vreodată în spațiul public. Ponta încearcă sa capitalizeze tot ce se poate (pentru că el unește), reușind în final să dividă și să piardă.

După ce e numit Ministru de Externe, Teodor Meleșcanu se afișează ca un profesionist, vine cu un ton calm, răcorește nițel situația penibilă creată de acel „Corlățean”. Meleșcanu este un reper de amabilitate într-o mare roșie a aroganței. E perceput și ca o rază de speranță, dar și ca un profesionist sacrificat, chemat să spele noroiul aruncat de acel „Corlățean”. Așadar, cu privire la Meleșcanu existau “mixedfeelings”, cum s-ar spune.

Vine ziua votului. De la 6 -7 dimineața se fac cozi la Ambasade și Consulate.Bubuie televiziunile. Meleșcanu iese la declarații. Este un alt om. De nerecunoscut. Brusc, a devenit și domnia sa arogant și disprețuitor. Oamenii simt că Meleșcanu nu le va spune întregul adevăr. Simt că lucrurile alunecă într-o direcție greșită. Românii sunt vigilenți. Vor să voteze, lăsați-i să voteze!

Și ce face domnul Meleșcanu, în acel context? Îi lasă să voteze, interpretând parcă rolul unui personaj de care maestrul Caragiale ar fi mândru. Începe Meleșcanu al meu să-i lase să voteze, și mi-i trimite la Nancy pe cei ce stăteau la coadă în Paris, de parcă Europa era moșia sa (de la Nancy la Paris distanța este de peste300 km). Mi-i expediază pe cei din Viena ba în Cehia, ba în Slovacia, de parcă-i trimitea până la buticul de la colț, la care tot el era patron. Domnul Meleșcanu extinde cumva conceptul de baron-moșier de la nivel de România la nivel de Europa.

În timp ce spunea lucrurile acestea, domnul Meleșcanu zâmbea. Fin. Domnul Meleșcanu știa ce face.

Ce văd cei din țară? Văd că brațul lung al hoției autohtone vrea să-i cuprindă și pe cei din afară. Deci nici a emigra nu mai este o soluție de scăpare.Văd că sunt furați, umiliți și luați de proști, ziua-n amiaza mare, pe față, și înțeleg că „sistemul” lucrează împotriva lor. Văd aroganță, nesimțire și lejeritate. Înțeleg clar diferența dintre opțiunile de vot. Și deja miza îi depășește și pe Victor Ponta, și pe Klaus Iohannis. Miza este dreptul fundamental la vot. Românii se deșteaptă. Cei din țară se urnesc și merg la urne. Și scriu istorie. Și dau o lecție aroganței și nesimțirii. Și construiesc baza de legitimitate pe care valorile occidentale să fie așezate.

Se încheie procesul de vot. Se află viitorul Președinte al României și al românilor.Domnul Meleșcanu iese din scenă. Își asumă responsabilitatea și își prezintă scuzele.Toată lumea-i mulțumită. Caz închis. Respect!

Mircea Dobocan

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii