PRĂDUIRE.PARDON! PRIVATIZARE

priv

Prostia e mai rea ca toate dictaturile din  lume la  un loc.De la stânga la dreapta, partidele politice care s-au succedat la conducerea țării în perioada post-decembristă, și-au facut o obsesie  din a privatiza. De a privatiza orice, oricât și oricum. Din păcate au rămas cu această obsesie. Și astăzi asistăm la o furie, la o adevărată frenezie  a privatizărilor care, mai nou,  au devenit   strategice (sic!).

V-ați gândit vreo dată de ce este nevoie să privatizăm tot? Ei bine, argumentele care ni se aduc  sunt multiple: statul e cel mai prost administrator, statul fură, proprietatea de stat sfârșește în faliment prin căpușare. Astăzi, pe lângă argumentele deja expuse, coexistă și altele de genul  „așa ne cere x sau y instituie politică sau financiară occidentală”.

Acreditându-se ideea că statul e un administrator prost și incapabil și pe deasupra mai sunt și  unii care fură, decidenții noștri politici au gasit scuza perfectă pentru a vinde marile active industriale și energetice ori resursele naturale aflate în administrația statului,către investitori străini, numiți pompos „ strategici”.Lepădarea de avuția țării, numită  modern privatizare, în fapt o prăduire , își găsește exemple în toată țara: Petrom, Rafo, Roman Bv, C.S.Reșița, Alro, Electoputere, Sidex Galați și multe altele. Despre ce s-a întâmplat cu aceste companii de stat,manageriate spre dispariție, se pot scrie biblioteci întregi, sub un singur titlu: jaf în toată regula. Fără exagerare!

Argumentul că trebuia să privatizăm pentru că statul e un prost meneger și  în plus e căpușat, nu ține la infinit. Oare nu se puteau  găsi administratori autohtoni  competenți și onești? Refuz să cred că un popor întreg e alcătuit din incapabili și din hoți! Și dacă unii fură și sunt hoți, păi desființeizi hoții, nu statul. E ca și cum ai schimba televizorul , când știi că telecomanda e defectă.

Numai că la noi statul nu e interesat să dea de urma celor care au prăduit economia. Din păcate mergem pe principiul că „ ce a mâncat lupul, e bun mâncat”. E adevărat,  pentru a prinde hoții e nevoie de o justiție independentă, de o DNA apolitică, de un veritabil stat de drept și de alte asemenea lucruri „mărunte”.

Din păcate , sistemul se perpetuează. Și acum suntem gata să dăm cu ochii închiși , pe nimica toată și  ceea ce a mai rămas: Oltchim, CFR Marfă, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Mechel etc. Și lucrurile sunt clare, previzibile:câte privatizări, tot atâtea țepe groase!

Virgil Cristea, jurist.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.