NegruUSL este ca şi avionul căzut în munţii Apuseni.

E pe acolo pe undeva, nimeni nu ştie precis unde. Mulţi fac tot ce pot ca să-i salveze, ei, cei căzuți, transmit la Bucureşti date certe, dar e greu de ajuns la ei, dacă ăştia de-acolo nu ştiu unde sunt. Poate că vor ajunge „localnicii” la ei, poate nu. Şi, e clar, Băsescu nu-şi va aminti de ei, nu le va mai şti numele, şi nu le va trimite coroane la înmormântare.

După care, după morţi şi vii, salvaţi, vor urma lungi conferinţe de presă, interviuri, investigaţii etc. Toate alea. Doctorii vor salva vieţi, ceilalţi, învârtoşaţi, vor bea o bere.

USL este ca şi avionul „doborât” de propria-i ştiinţă. De căzut, care şi va cădea. Până în pisc va cădea, că în prăpastia Băsescu-Boc nu mai suntem. Suntem peste ei. Ne stoarcem chiloţii de mâl.

Cine să creadă atunci că politica, în ţara asta dar şi aiurea, se poate face altfel decât „de doi bani”? Mulţi au perceput USL ca fiind un „cuplu” (triplu, cvadruplu), în lună de miere, în lună de fagure, în lună de stejar şi în lună fără de lună. Acuma, să fim serioşi, câte luni de miere poate avea o femeie, adică cineva? Că doar n-a fost un cuplu „dus la popă”. N-a spus nici Îngeraşul, nici Tatăl nost’. Şi ce frumoşi erau când ştiau ce vor. Şi acuma ştiu, dar vor cu totul altceva.

Să nu-i mai aud că spun des că reprezintă înteresele „alegătorilor”. Pa şi pu! Nici eu, până la alegerile viitoare, şi mai încolo, nu mă mai reprezint decât pe mine însumi. Nu mai am nici lună, nici miere, am doar făină de mălai. Ceaun, sare, apă şi foc. Şi mestecău. În rest, Dumnezeu cu mila sa de pe urmă. De pe urma Lui, nu de pe urma mea.

Măcar am ajuns la prima şi ultima concluzie a lui Băsescu: contez doar eu însumi. Aşa şi cu USL, ajuns într-un mariaj neprotejat decât de cuvinte.

Nu mă mir că am fost înşelat. Şi, dac-aş fi numai eu, n-ar fi rău. Era firesc să fiu dejamăgit. Ba chiar uitasem să-njur. Nu ca birjarul, ca politicianul. Adică să nu-mi pese.

Am pantaloni second hand? Am. Am cămăşi şi cravată violet de la aceeaşi firmă de mâna a doua? Am. Am politicieni ologi, deşi de o mână stângă şi de una dreaptă? Am. Avem. Să fim bucuroşi.

Vorba popii: prin ei, chiar Dumnezeu ne-a pus la încercare! Bogdaproste!

Ioan Negru,

Valea Drăganului, 18 febr. 2014.