Sunteti aici:AdministrativMonsanto și problema reală a produselor modificate genetic

Monsanto și problema reală a produselor modificate genetic

Publicat in data

Dragi ecologiști și cetățeni, problema cu Monsanto nu constă în faptul că vând semințe/plante modificate genetic (pot să fie mai bune decât cele nemodificate! – deci să fie mai rezistente și mai hrănitoare -; ce-i drept, este și asta o problemă deoarece în absența unor teste clare suntem efectiv „cobai” – folosesc ghilimelele deoarece Monsanto nu testează pe noi, ci efectiv este în goană după profit -), deoarece chiar și procesul de selecție a semințelor care a urmat Revoluției Neolitice, tocmai asta a făcut, a modificat genetic prin selecție plantele (unele nemaiputându-se reproduce decât cu ajutorul omului, au devenit mai rezistente și mai hrănitoare)! Deci nu pe acest aspect, sau nu doar pe acest aspect trebuie insistat (chiar dacă atinge coarda sensibilă: „ioi, o să facem cancer…”; iar o problemă de monopol nu trezește isteresul „societății civile” – adică a unor sfere de interes particular -, ci îi întărâtă pe cei direct interesați – în acest caz pe agricultori, sau pe anticapitaliști/anticorporatiști)!
Problema esta alta! Și pe acest aspect, menționat, sau mai degrabă sugerat în introducere, vreau să insist.
O problemă reală constă în capitalizarea producției (agriculturii), și asta în sens negativ (deci nu spre o liberalizare a pieței, ci spre monopol corporatist – un fel de hoție cu ajutorul Statului și birocrațiilor aferente -; unde cele două sfere private de interese își dau mâna; ne referim la corporațiile private, și la birocrația care gândește tot corporatist și inpune interesul privat ca interes general – impunerea particularului ca general, ceea ce Marx considera ca specific gândirii birocratice burgheze -).
Plantele rezultate din semințele Monsanto nu sunt fertilele-a fost extirpată acestă genă pentru a crea dependență față de producătorul care deține „patentul”!
Deci dacă anul acesta folosești semnințe de la Monsanto, nu poți să pui deoparte semințe dincultura ta, că nu sunt fertile (ți se fură o parte din muncă! – nu poți să-ți folosești propria producție de semințe), ci trebuie să apelezi din nou la ei, deci ești dependent de furnizor. De fapt, orice companie dorește să creeze dependența pieței față de produsele ei, iar Monsanto își joacă această carte.
Asta nu ar fi o problemă dacă piața ar fi liberă, deci ai putea să folosești ce fel de semințe dorești, dar Compania având bani, obține legi prin care doar culturile lor sunt acceptate!Deci dacă nu folosești semințele x nu ești acceptat pe piață! Asta este problema cu bandiții ăștia capitaliști și cu guvernele (politicienii) care-i susțin!
de Norbert Coman

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Profesor din Miercurea Ciuc anchetat că ar fi abuzat sexual elevi timp de 20 de ani

O nouă investigație a publicației Átlátszó Erdély arată cum un fost profesor de istorie...

Ordinea de zi a ședinței JAI nu include aderarea României la Schengen

Surse guvernamentale afirmă că în întâlnirea care va avea loc pe 4, respectiv 5...

Tulcea: 36 de școli închise din cauza viscolului care a avariat infrastructura

O parte din unitățile de învățământ din Tulcea sunt închise și azi, datorită viscolului...

Alte articole

Profesor din Miercurea Ciuc anchetat că ar fi abuzat sexual elevi timp de 20 de ani

O nouă investigație a publicației Átlátszó Erdély arată cum un fost profesor de istorie...

Ordinea de zi a ședinței JAI nu include aderarea României la Schengen

Surse guvernamentale afirmă că în întâlnirea care va avea loc pe 4, respectiv 5...