După cum bine ştim cu toţii „meseria este brăţară de aur”. Alături de ea se află – şi o susţine din plin – o altă „brăţară de aur”, şi anume hărnicia. De ce spun asta? Pentru că fără hărnicie nu se învaţă nici meserie! Dar haideţi să vedem din ce alte motive este hărnicia o virtute atât de importantă.
„La omul harnic se uită sărăcia pe fereastră, dar nu îndrăzneşte să intre.”, spune o vorbă din popor. Dacă privim în jurul nostru putem observa adevărul din aceste cuvinte. Un om harnic, chiar dacă nu-l dau banii afară din casă, nu duce lipsă de cele necesare unui trai decent. Orice nevoie are o rezolvă fără să se plângă, deoarece ştie că felul său de a fi – de om harnic – îl va ajuta în satisfacerea ei.
Regele Solomon în „Pildele” sale (13:4) ne spune acelaşi lucru, cum că „Sufletul celui leneş pofteşte, însă în zadar. Numai sufletul celor silitori este îndestulat.” Însă termenul „îndestulat” nu trebuie înţeles numai din punctul de vedere al părţii materiale a vieţii, ci trebuie avute în vedere şi celelalte laturi ale ei: cea spirituală, mentală şi sentimentală. Pe lângă faptul că asigură omului cele necesare unui trai adecvat, hărnicia reprezintă un foarte eficient remediu împotriva plictiselii, „boală” ce afectează în diferite moduri un procent însemnat al populaţiei de pe întreaga planetă. În cazul omului harnic şi această problemă îşi găseşte o rezolvare naturală, fără medicamente şi fără terapii. O persoană întreprinzătoare va găsi mereu ceva util de făcut, ceea ce nu-i va da posibilitatea să se plictisească, în schimb îi va îmbogăţi lumea interioară.
Unii dintre voi ar putea să spună: „Bine, dar nu pot să fiu activ tot timpul, am nevoie şi de relaxare, iar atunci poate să intervină plictiseala.” Adevărat, suntem fiinţe ce trebuie să se şi relaxeze. Dar atunci când eşti caracterizat de hărnicie şi îţi găseşti tot timpul ceva util de făcut, acel „ceva” este şi plăcut, te atrage, acesta fiind motivul pentru care nu apare nici oboseala şi nici frustrarea rezultată din lipsa momentelor de relaxare. Dimpotrivă! Ceea ce faci te relaxează. Buddha a spus la un moment dat: „Trândăvia este o scurtătură spre moarte; a fi sârguincios este o cale a vieţii; oamenii fără minte sunt leneşi, pe când înţelepţii sunt întotdeauna harnici.” Prin urmare, activitatea permanentă, activitate aleasă din plăcere, este dătătoare de vitalitate, pe când trândăveala sau plictiseala sunt cele care reduc energia vitală din om.
Nu am atins decât unele dintre cele mai importante foloase ce pot fi trase de pe urma hărniciei, celelalte rămâne să le identifice fiecare pentru situaţia sa particulară. Important este să nu uităm că sârguinţa este mereu benefică.
Până data viitoare (dar şi după aceea), fiţi harnici!
Victor