Educaţie, muncă şi sex, pentru nostalgicii comunişti

sitelogo Două treimi din populaţia ţării l-ar vota, potrivit unui  sondaj recent, pe Nicolae Ceauşescu. Pe mine nu m-a  întrebat nimeni. Nu ştiu cum se face, dar în sutele de  sondaje făcute anual niciodată nu sunt în eşantionul  reprezentativ. Oi fi român nereprezenrtativ… Asta nu m-a împiedicat să mă gândesc cum aş fi răspuns. „L-aş vota, sau nu, pe nea Nicu?” Mi-au trecut iute, prin minte, vremurile comuniste şi cum mi s-au irosit mie cei mai frumoşi ani ai vieţii.

Elev în şcoala generală învăţai repede despre egalitatea socialistă. Colegul fiu de măcelar, chiar dacă era botă, primea note mai bune. Cineva trebuia să livreze carne tovarăşei învăţătoare.

În liceu, la practică, ori culegeam cucuruz, ori tăiam metale cu ferăstrăul bomfaier, la normă. Bare, corniere, platbande… Câte o lună pe trimestru, tăiam, căte şase ore, fierăraie. Nu am înţeles niciodată, de ce. Cu discul abraziv, produs la Carbochim Cluj, se tăia într-o oră cam cam cât produceam vreo treizeci de elevi, în şase ore. Nu era bine să lipseşti de la practică. După un astfel de cantonament de o lună, la care lipseai, erai foarte plăpând. Dacă venea o fată mai voinicuţă, care s-a antrenat bine la bomfaier, te bătea la skandeberg. Şi nu numai.

În studenţie am învăţat tot felul de discipline stupide. Ţin minte una, „Socialism Ştiinţific”, nu am fost în stare să citesc niciodată o pagină de curs. În examen am recitat titlurile din cuprinsul cărţii. Am trecut lejer. Profesorul nu ne asculta. Era, şi el, scârbit de ce trebuia să facă.

Cel mai rău, şi mai rău era, dacă aveai iubite, prietene. Era cuminte să faci cum spune De Niro, în filmul cu cuscrii de coşmar şi să îţi ţii „şarpele în chiloţei”. Prezervative şi anticoncepţionale nu prea erau. Avorturile erau interzise, făceai puşcărie, de erai prins. Fetele mai rămâneu şi gravide. Numai ele ştiu cum scăpau, prin tot felul de reţete băbeşti, de sarcină. O singură reţetă ştiu, pentru că a trebuit să asist. Poate e bine de amintit tovarăşilor comunişti, de ce erau oamenii în stare, atunci.

Aşadar, ca să scape fata de sarcină era introdusă în vană cu apă cât mai fierbinte. Se turnau apoi, conţinutul câtorva zeci de borcane cu muştar. Îţi stătea iubita înămolită în condiment, până în gât. Ca un dibol în tău… Numai capul îngrozit îl ţinea afară. Trebuia, apoi, să bea, cât poate duce, bere cât mai caldă şi să stea în baie mult şi bine. Pănă ori se oprea apa caldă, ori se îmbăta pacienta. De asta trebuia sa asişti. Să nu se matolească şi să moară înecată în muştar. Când ieşea din vană era horror. Avea fata, pe dumneai, muştar de un deget. Se uita la tine dublu, că era beată bine…Parcă era o şopârlă etxraterestră.

Când vreuna nu putea scăpa de sarcină, atunci, direct la popă cu ea. Nu conta cât o iubeşti, era frumos şi indicat să o iei de nevastă. Nu conta nici că nu puteai, ca student, de exemplu, să îţi întreţii familia. Sau poate nu aveai casă, unde să stai… A stabilit Ceauşescu, să facă lumea copii? Făcea lumea copii.

Acestea erau educaţia, munca, sexul, în acea epocă. Celor care visează, ca urmaşii lor,copiii, nepoţi să trăiască astfel de vremuri, vreau să le transmit un singur lucru: „Vai de voi, tovarăşi!”