DESPRE DEŢINUŢI, NUMAI DE BINE

08032013629

Nu mai cred nici în ce vede toată lumea.Asta-i clar!Cum era să greșesc plângându-le de milă deținuților ….Atât de mult s-a trâmbițat despre drepturile veșnic insuficiente ale celor încarcerati și despre proastele condiții care li se oferă, încât s-a indus ideea că ei ar fi victime a le sistemului de detenție.Cred că volumul  trebuie dat mai incet când se vorbește depre condițiile oferite deținuților.Pentru că realitatea e alta.

Infirmarea a venit recent ,  de  la  Agenția națională a penitenciarelor (ANP), odată cu publicarea raportului de activitate  pe anul 2012.Cifrele , în cvasitotalitatea lor, șochează. Dar poate cel mai mult frapează costul mediu lunar pe care statul îl suportă cu un  singur deținut : aproape 2500 ron, la un număr de peste 31000 de deținuti.Această sumă e compusă din cheltuielile  pentru hrană(bazată pe o dietă de 3000 de calorii/zi), cheltuieli ocazionate de paza lor, de serviciile medicale oferite, asigurarea de sănătate, de programele de reintegrere socială, de programele  artistice  și de activitățile recreative.

Fiecare celulă este dotată cu sistem de distribuire semnal tv și radioficare.Dormitoarele trebuie să respecte condițiile privind demnitatea umană(sic!), dreptul la intimitate , sănătate și igienă.Temperatură constantă de 19 grade Celsius.Ventilație a aerului și aerisire permanentă.

Tratamentul e diferit de la persoană la persoană.Spre exemplu, dacă vorbim de un diabetic, acesta primește 6 mase pe zi, dacă deținutul e adeptul unei anumite religii, i se asigură un regim alimentar specific etc. Nu trebuie neglijate nici activitățile distractive , educative  ori de formare profesională.Personale aflate în spatele gratiilor se bucură de toată atenția și  când vine vorba de viață personală și intimă.

Și n-am terminat.Când un anume drept lipsește, ei și-l (re)câștigă.Așa procedează când obțin printre gratii telefoane mobile, narcotice etc.Oare ce și-ar mai putea dori?

Firește, pentru a satisface toate aceste pretenții, nu e de mirare cum se ajunge la 2500 ron/lună.Normal,  când vezi suma asta în contextul economic actual,  îți pui fel de fel de întrebări.

Prin comparație ,costul  ocazionat de un deținut, lunar,  e de 4 ori mai mare decât salariul minim pe economie pe care îl primește un român, de 10 ori mai mare decât alocația primită de un școlar, dublu cât ar costa întreținerea unui copil la grădiniță anual,de șase ori mai mare decât ajutorul de șomaj ,  dublu față de banii alocați de stat  orfelinatelor  ori azilelor  de bătrâni.Și valoarea  serviciilor medicale de care deținuții beneficiază este dublă față de cea a unui cetățean normal.

Oamenii de dincolo de gratii o duc mai bine decât românii săraci și cinstiți.E suficient să privim în jur si să vedem câți cetățeni care n-au furat nici măcar un ac n-au asigurare medicală, ori nu-și permit o dietă zilnică de 3000 de calorii.

În această stare a lucrurilor, mă întreb, ce efect mai generează în conștiința publică aplicarea unei pedepse cu închisoare?Dacă deținutul are odroaie de libeertăți , ce-l mai diferențiază de omul liber?Oare condițiile de detenție n-ar trebui să ducă la o constrângere morală și la o îngrădire de drepturi pentru condamnat?Mai poate susține cineva că pedeapsa închisorii mai are vreo funcție de constrângere?

Este clar că  pedepsei îi lipsește funcția de constrângere și reeducare.În aceste condiții pedeapsa nu-și poate atinge scopul.Și consecințele nu întârzie să apară.Atât de mult tânjesc după libertate  cei condamnați… încât jumătate recidivează și se întorc după gratii.Unde mai punem că acest ciclu pedeapsă-crimă-recidivă costă statul român peste 800.000.000 ron anual.Ce mai…o investiție uriașă în eșec.

Concomitent, asistăm și la o lipsă totală de responsabilitate a autorităților la adresa cetățenilor.Oare nu se gândește nimeni că oricare dintre noi poate fi o potențială victimă a deținuților eliberați?

O zi întreagă m-am gândit la o concluzie pozitivă…până am ajuns la ideea că nu e vina statului că are ochii acoperiți și picioarele legate , ci a noastră că nu reacționăm suficient!

 

Virgil Cristea, jurist.

 

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

comentarii

 • “de 10 ori mai mare decât alocația primită de un școlar”. Daca nu ma insel, alocatia e de 42 ron/luna. Asta ar insemna ca detinutii “primesc” intr-o luna alocatia pe 5 ani a unui copil.

  Si cand ziceam catre unele persoane ca ar trebui introdusa pedeapsa cu moartea la noi in tara, mi-au sarit in cap. Pariez ca din cei 31.000 detinuti minim 1000 (ca sa nu zic mai multi) sunt condamnati pe viata. De ce sa plateasca statul pentru scursurile astea ale societatii, si sa-i trateze regeste pana la moarte, in loc sa faca ceva mai util cu banii aia? O injectie ar fi mult mai ieftina, in cazul lor…

  …e doar o parere.
  O zi buna!

 • Tre’ sa fi limitat rau de tot sa crezi ca daca aia ragaie niste cifre, reflecta si realitatea. Doi plus doi face caaaat?

 • Florin, dacă afirmi că cifrele alea nu reflectă realitatea, adu și argumente, nu lăsa suspansul să ne omoare!

 • Are dreptate Florin.Ati fost voi sa numarati caloriile , care calorii dintr un ceai cu piine , o ciorba lunga si apa?Sa va fie rusne ca vorbiti .Acolo stau si oameni nevinovati, cine stie poate ajungeti si voi ca sunteti invidiosi.

  • Nu mai debita tot felul de inepții!Documentează-te înainte să vorbești!
   Și apoi, ce legătură au persoanele nevinovate aflate în detenție, cu ceea ce discutăm, și anume condițiile carcerale???