Sunteti aici:OpiniiEditorialDe ce mi-e frică de Rusia

De ce mi-e frică de Rusia

Publicat in data

emil aluas

Trăim vremuri în care este greu să prezici ce se va întampla în viitorul apropiat, şi mai dificil în viitorul îndepărtat. Mai ales evoluţia privitoare la zona geografică a ţării noastre. Şi totuşi, pe 19 mai, 2014, am publicat editorialul “De ce mi-e frică de Ucraina”. Toate cele prezise s-au întâmplat aidoma. Este o certitudine că activitatea serviciilor ruseşti de spionaj este foarte intensă în regiunea ţării noastre (am scris despre cazul Edward Snowden), cu precădere după Conferinţa NATO de la Bucureşti.

Vineri, 27 iunie, 2014, s-a semnat la Bruxelles Documentul de Asociere şi Liber Schimb între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Reacţia diplomaţiei ruseşti a fost că: “vor fi consecinţe deosebit de grave”. Nu ştiu ce înseamnă aceste vorbe dar sunt neobişnuit de ameninţătoare. În aceeaşi zi Moscova a anulat, fără a da nici o explicaţie, zborul dus-întors a cursei aeriene Moscova-Chişinău. Mai ştiu că sunt peste 700 000 de muncitori moldoveni care lucrează în Rusia. Aceştia vor revendica pensiile adecvate la anii lucraţi. Am cunoscut o persoană stabilită în Cluj, care s-a întors în Rusia unde avea lucraţi deja 28 de ani. Mi-a descris întreg sistemul. Marţi, 24 iunie, a. c., s-a semnat la Viena, în prezenţa lui Vladimir Putin, contractul între Gazprom şi OMV, care consfinţeşte continuarea proiectului South Stream, proiect abandonat pentru scurt timp datorită opririi acestuia de către Uniunea Europeană. “Este mare nevoie de petrolul rusesc”, a fost comentariul reprezentanţilor austrieci de la OMV. Ignorând dispoziţia Uniunii Europene de către austrieci, construcţia South Stream va continua sub o nouă companie înfiinţată de ambele părţi, OMV şi Gazprom.

A apărut pe piaţa de ştiri zvonul conform căruia Gazprom intenţionează să cumpere 24, 9 % din acţiunile OMV. “Acest lucru nu este adevărat” a declarat pentru Reuters Directorul Adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev. Eu însă cred în veridicitatea cumpărării a acţiunilor de către Gazprom. Reţineţi că OMV controlează şi Petrom, companie românească. Deputatul ecologist austriac Peter Pilz, “unul din cei mai experimentaţi politicieni”, a declarat că “sunt semnale concrete” privind această intenţie a Gazprom. Atrăgeam atenţia în edtorialul despre Ucraina că South Stream va traversa Dobrogea, din Ucraina spre Bulgaria, şi rămân convins că acest traseu se va finaliza în realitate.

După episoadele şi declaraţiile ameninţătoare a Vicepremierului rus Rogozin, suntem vizitaţi, la un timp foarte scurt, “de un alt personaj de vază din Moscova”, Aleksandr Dughin. Fiul unui membru al înaltului spionaj militar sovietic, Aleksandr Dughineste politolog cunoscut pentru cartea sa “Bazele geopoliticii”, şi pentru teoriile lui privind reînvierea imperiului rus. Conform teoriilor lui este important ca imperiul rus să ţină piept intereselor nord-atlantice. Este simpatizant al multor idei fasciste şi este unul din simpatizanţii Kremlinului. A fondat şi contribuit la organizarea Partidului Bolşevic Naţional, Frontului Bolşevic Naţional şi a Partidului Eurasia (sursa: Wikipedia). Este purtătorul conceptului de “A Treia Roma” (Scrisoarea Marelui Ducat al Moscovei de la 1510, în care ducatul îşi asumă apărarea ortodoxiei după căderea Romei şi a Constantinopolului, sursa: Hotnews.ro), concept transmis feţelor bisericeşti ortodoxe române. “A sosit duminică, 22 iunie, a. c. şi a plecat miercuri 25 iunie, a. c.. S-a întâlnit cu clerici ortodocşi”, susţine Mircea Popa, şeful Fundaţiei România-Rusia (citat de HotNews.ro). “A vizitat câteva mănăstiri din Moldova […] dar nu s-a întâlnit cu reprezentanţii Patriarhiei Române” a declarat purtătorul de cuvânt al patriarhiei, Constantin Stoica. De ce contează ce spune Aleksandr Dughin, unul din ideologii Kremlinului ?. După evenimentele din Ucraina/Crimea, citez declaraţia lui Alexandr Dughin, sursa HotNews.ro: “V. Putin pare, acum, să aibă o altă agendă: să reconstruiască ce mai poate din fostul imperiu, dar pe baza unui model rusesc mai degrabă decât unul sovietic” afirmau recent în “Washington Post” doi experţi în relaţiile Rusia-Occident.. Atât americanii cât şi europenii iau în serios “visul eurasiatic” al ruşilor. Vocea Rusiei, oficialul guvernului, îl califică pe Alexandr Dughin ca “ unul din cei mai influenţi gânditori geopolitici ai Rusiei de astăzi (HotNews.ro)”. Iată unele din metodele lui Alexandr Dughin, expuse de el în 1998, şi care vor fi aplicate în ţările destinate să facă parte din Eurasia şi care opun rezistenţă: “atacuri, incendieri, poduri aruncate în aer, sabotaje”.

De ce îmi este frică de Rusia ? Reproduc ideile lui A. Dughin transmise nouă: “România se află la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit, tratat mai rău decât ţările care se află în dificultate, Grecia, Italia, Spania, Portugalia”. “…integrarea României în spaţiul eurasitic se va face sub zodia identităţii culturale ortodoxe”. “Faptul că am fost divizaţi de o terţă forţă, de atlantişti, şi-a jucat rolul. Ei (euroatlantiştii) încearcă să ne învrăjbească, comit mici acte de saboraj şi creează o atmosferă de ostilitate […]. Aceste lucruri se vor termina. Rusia şi România au prea multe în comun”. “Deja se fac primii paşi în această direcţie. […] interpretez pozitiv aceşti paşi. […] a treia verigă a lanţului regional al apropierii de alianţa (euroasiatica-n. red. HotNews.ro) va fi România. […]. România s-ar putea uni cu Moldova în care s-ar integra şi Transnistria. Toată lumea ar avea de câştigat”.

Această “ofertă” face să-mi fie frică de Rusia. Recentul scandal din Polonia privind înregistrările Premierului Donald Tusk, salvat de un vot de încredere în parlamentul-Dieta poloneză, se presupune că a fost declanşat tot de Moscova. Foarte posibil. De aceea îmi este frică de Rusia.

Vin informaţii din ţară care redau gândurile românilor–mulţi obosiţi de scandalurile politice din Bucureşti–că ortodoxismul nostru ne apropie mai mult de ruşi. Fals. Pentru noi, pentru copii noştri trebuie să fim profund convinşi că aparţinem eminamente culturii vest-europene. Plătim orice preţ pentru acest deziderat. De aceea îmi este frică de Rusia.

Emil Aluaș

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...