Adică se fură

ioannegru MURIVALE „Munca l-a făcut pe om, dar nici de lene n-a murit nimeni!” Aşa suna, pe vremuri, o concluzie ceauşistă. Probabil că vremurile erau de demult. Alte vremuri, alte ideologii. Nouă ideologijaţii, mancurtizaţii ni se pare că munca vine de la Marx. El n-a fost decât unul dintre teoteticienii ei, dintre ideologii ei. Şi, să nu uităm, el trăia în plin secol XIX. „O stafie, scria el, umblă prin Europa. Este stafia muncii”, zic eu. El zicea „proletariatului” sau „comunismului”. Bietul Marx. Făcea bastarzi cu bona şi îmi fuma ţigările. Când faci (ţi se fac) bastarzi, nu mori de foame. Unii ajung regi. Ţari, precum Lenin Ulianov sau Stalin. Nici el rus de origine. Precum cei mai mulţi politicieni de la noi.

N-am „inventat” munca, nici munca prost plătită, ci am generalizat-o pe ultima. Întrebaţi-i măcar pe cei care au votat la Paris, la fostele alegeri prezidenţiale, în trei (3) secunde. Pe vremea lui Baconski. Ale vremuri.

Vremea „proletariatului lui Marx” a cam trecut. Dacă ne luăm şi pe noi în seamă. Va veni, după formarea unui nou Guvern, vremea „noilor locuri de muncă”. Ale lui Ponta şi ale alor săi. Dumnezeu să-i ţină! Adică vremea unor noi locuri de muncă prost plătite. Dacă n-am fi proletari, ne-am putea întreba în ce domeniu sunt locurile de muncă cele mai bine plătite. Dacă. Şi acolo să investim ceea ce nu avem decât de furat. Adică bani. Adică milioane de bani. Vreau să spun că ar fi mai bine să investim în muncă, nu în „proletariat”. Nu în Stahanov.

Nu este vorba că n-ai de lucru, ci de faptul că, şi atunci când ai, ai de lucru prost plătit. Lângă uşa casei şi lângă poalele nevestei.

Până acum s-a insistat, bine că s-a făcut, pe furtul din „munca proletariatului”. Ar trebui să vedem şi cum se fură din muncă, normal, din plus valoarea adusă de ea. S-a vorbit că se fură din spitale, din şcoli, cam de peste tot. Mai nou, vedem că se fură „ţapăn” şi din asigurări. Voiam să „atrag atenţia” că se fură din muncă: din aceea din sănătate, din aceea din învăţământ. Se fură din munca medicilor şi din munca dascălilor.

Adică se fură (inteligent sau nu) inteligenţa.

Şi demnitatea.

Şi acestea două ţin de „proletariat”, dar sunt mult mai mult de atât. Nu ţin nici unele de „partea materială”, de faptul fizic, ci de adâncul omului.

În fapt, de omul însuşi.

Ioan Negru,

Valea Drăganului, 23 febr. 2014.