Sunteti aici:OpiniiEditorialEDITORIAL / Federația Rusă a preluat președinția BRICS. Încotro?

EDITORIAL / Federația Rusă a preluat președinția BRICS. Încotro?

Publicat in data

Federația Rusă a preluat în data de 1 aprilie 2015 președinția BRICS.
Angajamentul Federației Ruse, exprimat printr-un discurs al Președintelui Vladimir Putin, este de a duce parteneriatul dintre statele BRICS la un nivel superior, „nu doar în interesul membrilor, ci în interesul tuturor statelor”.

În viziunea Președintelui Putin, Brazilia, Federația Rusă, India, China și Africa de Sud vor trebui să își asume un rol semnificativ în procesul de modelare a unei lumi multipolare și în dezvoltarea unor modele economice și financiare globale moderne. În continuare, în aceeași viziune, membrii BRICS promovează soluționarea pașnică a disputelor internaționale și condamnă orice încercări de folosire a forței ori a presiunilor pentru a interveni în afacerile interne ale statelor. Președinția Rusă își va concentra eforturile în vederea consolidării securității și stabilității globale.

La o primă citire, se poate observa că trecerea la un nivel superior despre care vorbește Vladimir Putin înseamnă trecerea de la cooperare economică și financiară la cooperarea în domeniul securității. Abordarea nu este de natură să stârnească surprindere, în contextul în care Federația Rusă a fost, în ultimul an, principalul furnizor de insecuritate și impredictibilitate în sistemul internațional, fiind supusă unor sancțiuni care i-au afectat semnificativ resursele financiare și economia internă. Revizionismul rusesc se reinventează, sub forma colaborării internaționale în cadrul BRICS.

brics (Small)

Două elemente de context. Mai întâi, Federația Rusă a calificat Strategia de Securitate Națională a SUA, remisă către public în luna februarie 2015, ca având un caracter vădit anti-rusesc, pentru motivul că Federația Rusă ar fi încadrată drept „putere regională” și „stat agresor” în criza Ucraineană. Mai apoi, în 2012 Vladimir Putin sugera faptul că Indiei i s-ar cuveni un loc mai important pe scena internațională, fiind totuși un stat cu capabilități nucleare, a cărui populație depășește cifra de un miliard și două sute de milioane de cetățeni; în decembrie 2014, Vladimir Putin și Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, discutau la Moscova despre viitorul rol al Braziliei în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Pe baza acestor elemente, putem afirma faptul că atunci când Vladimir Putin aduce în discuție chestiunea modelării unei lumi multipolare, acesta se referă la două lucruri: sfârșitul preeminenței americane și introducerea a noi membri în Consiliul de Securitate al ONU.

În legătură cu asumarea soluționării pașnice a diferendelor internaționale, luând în considerare comportamentul Federației Ruse în Ucraina și Georgia, s-ar putea afirma că excluderea violenței reprezintă un deziderat adresat strict relațiilor dintre membrii BRICS. De asemenea, în contextul în care Federația Rusă dă semne că nu dorește finalizarea negocierilor în Dosarul Nuclear Iranian, iar SUA a anunțat că alternativa Iranului la negociere este confruntarea militară, este foarte posibil ca dezideratul să reprezinte o formă voalată de opoziție față de eventuale lovituri executate de SUA pe teritoriu iranian.

Dincolo însă de aspectele de securitate internațională, marele obiectiv al Federației Ruse ar putea consta în înființarea New Development Bank, instituție bancară internațională finanțată în principal de către China. Economia rusă este afectată de sancțiunile internaționale, de embargoul pe alimente, de scăderea prețului barilului de petrol, de devalorizarea rublei în raport cu alte monede internaționale și de lipsa accesului la finanțare pe termen lung.

Înființarea unei instituții bancare în cadrul BRICS ar putea reprezenta o gură de aer proaspăt, oferind posibilitatea accesării unor finanțări și de dezvoltare a unor proiecte de infrastructură de natură să revigoreze, chiar și parțial, economia rusă. Însă negocierile privind NDB se prelungesc, fiind posibil ca R.P. Chineză să pretindă concesii dificil de acceptat.

Cu privire la semnificația expresiei „mijloace financiare globale moderne”, nu poate fi trecută cu vederea următoarea situație: la sfârșitul lunii februarie, în Brazilia, s-a descoperit o schemă de fraudare masivă a companiei petroliere PetroBras, în care sunt implicați reprezentanți ai tuturor partidelor politice, prejudiciul fiind evaluat la peste 650 de milioane USD; la mai puțin de o lună după acest eveniment, o bancă din China acordă unei subsidiare PetroBras un împrumut de 3,5 miliarde USD, pentru scopuri de „dezvoltare”. Nu știm încă dacă aceste miliarde sunt destinate acoperirii altor găuri negre sau dacă au vreun scop similar, însă aceste elemente ne pot contura o imagine a ceea ce implică aceste mijloace financiare globale și moderne.

Declarația Președintelui Putin reconfirmă faptul că Federația Rusă evită dezbaterile de fond privind comportamentul său și lasă să se întrevadă ce anume reprezintă BRICS pentru Federația Rusă: o platformă de repoziționare globală, un piedestal pentru promovarea revizionismului revanșard într-un format extins și o sursă alternativă de finanțare a găurilor negre provocate de aplicarea de sancțiuni de către Statele Unite și Uniunea Europeană. Să fie acesta un pas către o dilemă a securității între BRICS și Occident?

Mircea Dobocan

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...