Editorial: Despre cei tăcuți

Cine sunt cei tăcuți? Cei care au avut deja coronavirus. Cei care au tușit până și-au scos plămânii, dar au tușit acasă, fără să spună la nimeni, de teamă că vor fi marginalizați. Sau au mers la spital și nu au fost testați.

Primele cazuri de infecție cu coronavirus, care atunci se numea pneumonie cu cauze necunoscute, au fost depistate în Italia, în noiembrie. Primii bolnavi de coronavirus au fost atleți care s-au întors de la o competiție sportivă militară din Wuhan, in octombrie, anul trecut.

În ianuarie – februarie, în acest an, o viroză urâtă, respiratorie, a făcut ravagii în școlile românești. Veneau la școală câte 9 – 10 copii dintr-o clasă. Restul stăteau acasă. Era coronavirus. Dar pe atunci nu se testa deloc. Deci oamenii se tratau cu ce puteau și știau, cu paracetamol, cu sirop de tuse. Gândește-te și tu, cel care citești acest articol, nu ți s-a întâmplat în acest an să ai o răceală foarte urâtă, cum nu ai mai avut demult, cu tuse și dificultăți de respirație? Și care a trecut mai greu, în vreo 2 săptămâni? Sunt sigur că mulți dintre cei care mă citesc, vor spune da. Am primit multe mesaje de la oameni care povesteau cum s-au îmbolnăvit, cu tuse etc, unii chiar au mers la Urgență, dar nu au fost testați.

Și s-au vindecat. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spunea acum două săptămâni, că în România au fost deja peste 400.000 de asimptomatici. Adică fără niciun simptom. La ei se mai adaugă un procent de persoane cu simptome ușoare, ca de răceală și un alt procent cu simptome mai grave, ca de răceală urâtă sau viroză respiratorie. Mulți s-au tratat acasă.

Mulți au bănuit, dupa ce s-au vindecat sau în timpul simptomelor, că au coronavirus, dar nu au spus nimic. Exact cum mulți ascundeau că au SIDA, în anii 90 (și despre coronavirus se spune că e ucigaș, exact cum se spunea despre SIDA). Nu au spus nimic, de teamă că vor fi marginalizați, că nu va mai vorbi nimeni cu ei. Ei sunt tăcuții. Și sunt foarte mulți. Pentru ei am stat în case, pentru că ne puteam întâlni cu ei la supermarket și, dacă nu se protejau, ne puteau îmbolnăvi.

Dar tot ei, tăcuții, ne dau și o veste bună: coronavirusul se vindecă și nu e atât de ucigaș cum se spune. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că 80% dintre cei care au murit de coronavirus, aveau alte boli grave, ar fi murit din cauza lor, iar coronavirusul nu le-a grăbit în niciun fel moartea. Dacă sunt 400.000 de asimptomatici, înseamnă că rata mortalității la coronavirus este 0,0018%. El rămâne încă extrem de grav.

De ce? Pentru că este incredibil de contagios. Poate infecta persoane care nu vor avea nimic, poate infecta persoane care au simptome de răceală, poate infecta persoane care, pentru că mai suferă de alte boli grave, pot muri. Deci cuvântul de ordine în următorii doi ani, ca în vremurile cu SIDA din anii 90, este PROTECȚIE. Protecție. Nimic fără protecție.

Masca devine noul prezervativ care trebuie purtat în toate momentele în care există contacte. Sociale. Iar dacă porți mască și te speli pe mâini, nu vei păți nimic. Așa cum nu ai luat nici SIDA, pentru că te-ai protejat. Este extrem de simplu. Și am folosit comparația și dintr-un alt motiv: coronavirusul are, în structura sa genetică, bucăți, să le spunem așa, de HIV.

De aceea se tratează foarte bine cu Remdesivir. Medicii români de la Matei Balș au folosit în schema de tratament retrovirale utilizate în tratarea HIV încă din februarie. Acum HIV se tratează. Se va trata și coronavirusul.

 

Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din Bucuresti, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Principal la Laboratorul de Cercetare SIC.Lab Mediterrannee, Nisa, Editorialist Clujmanifest.ro

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii