Comuna Iara are un potențial turistic fantastic și deși este destul de aproape de Cluj-Napoca, nu este cunoscută cum ar merita cu adevărat, cu totul că după populație, suprafață și număr de sate aparținătoare, ocupă un loc fruntaș în județul Cluj.
În afară de câteva investiții (în opinia mea minore) ale Consiliului Județean, cum ar fi drumul județean refăcut, nu se vede nici o schimbare majoră pe care să o simtă locuitorii comunei.
Nici o administrație sau partid politic nu are voie să se laude cu văruirea unei școli, cumpărarea de calculatoare pentru elevi sau inaugurarea de WC-uri, hale si alte chestiuni care sunt firești într-o comunitate cu minte sănătoasă. Nici cu aducerea unui ecograf la un spital, unde personalul nu este suficient de pregătit pentru patologii (boli) grave.
Cum comuna Ciugud din județul Alba s-a dezvoltat pe fonduri europene și Iara se poate dezvolta. Cum în Ciugud, primarul a realizat investiții serioase precum în comunele din Franța, Spania, Elveția și Norvegia și în Iara se poate. Dar este nevoie de schimbare, seriozitate și perseverență. Un primar trebuie să fie pragmatic, să își facă relații la nivel de județ, de Guvern, de Bruxelles, adică trebuie să umble mult, ca să poată să aducă bani serioși pentru comună și mai mult decât atât, trebuie să aibă în jurul lui o echipă profesionistă care să știe ce are de făcut. Iara nu are nevoie de primari, care după ce se văd împliniți și cu jeburile pline 4 ani, să nu mai salute lumea pe stradă.
Deși de sorginte sunt surducan și nu-mi uit niciodată rădăcinile, satele Ierii au fost lăsate în beznă, și din păcate nu se poate ajunge la întrerupătorul ce aprinde lumina. Nu este normal în 2020 să ajungi ușor doar călare pe cal în Măgura Ierii, Borzești, Valea Agrișului și anumite zone din Lungești, Buru sau Valea Vadului, ca să nu mai enumăr și altele.
Nu este normal să nu ai investitori în zonă care să creeze locuri de muncă specifice zonei și locuitorii Ierii să meargă la lucru la De Longhi, Fujikura , Bosch și alte companii ce plătesc foarte slab.
Ca idee, doar din turism, s-ar creea multe locuri de muncă, bineînțeles dacă ar fi o administrație locală responsabilă care să-și ajute comunitatea. Ca și paralelă în Rîmetea sau Trăscău cum îi zicem noi în zonă de ce se poate? Nu există nu se poate, ăia care nu pot se numesc neputincioși!
Ionuț Geană – antreprenor, jurnalist