coruptia

OPINII / Corupția în sine e genocid și ține de securitatea națională

Paradoxal, deși aparent sunt departe de Cluj, evenimentele Colectiv și Scandalul HexiPharma au învolburat apele și la Cluj.

În ultima vreme am auzit de multe ori abuzându-se de sintagme precum genocid sau securitate națioanlă. Probabil însă că prea puțini au citit Legea 51/1991 privind siguranța națională a României pentru a înțelege despre ce e vorba, juridic și nu mediatic vorbind, în sintagma Siguranță Națională, sau Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, pentru a înțelege că, poate din păcate, SRI doar aduce la cunoștința organelor abilitate o serie de informații pe care le deține și nu acționează precum un organ de cercetare penală. Iar acum, tocmai lipsa de reacție a organelor în fața acestor sesizări cutremură scena politică.

Și, nu intră în discuție, la Cluj sesizări sunt. S-au făcut din multe direcții, pe multe paliere. Numai că beneficiarii acestor informări au tăcut mâlc. Prefectul Vușcan, reprezentantul Guvernului în teritoriu, al guvernului trecut și prezent de la București și al guvernului veșnic de la Cluj, a fost bătut de amnezie și a uitat că a primit informări de la SRI.

Așa, timp de 24 de ore. Apoi și-a adus aminte…Iar organele de anchetă de la nivel local și regional au fost și ele beneficiare ale informărilor SRI. Mai mult, instituțiile statului abilitate în sarcină de control și demarare anchetă penală au fost și ele beneficiare ale unor sesizări trimise de varii instituții ale statului. Din varii motive, deocamdată, liniște și pace. Lipsă de personal, volumul mare de lucrări …slabă pregătire….complexitatea cazurilor, care deja sunt de o anvergură imensă, nefiind cazuri izolate sau create de 2-3 persoane, ci fiind vorba și de largul concurs al unor reprezentanți de vârf ai instituțiilor statului. Sau poate e vorba de altceva…orice e posibil atâta timp cât SRI sau instituții ale statului trimit informări tocmai despre cei care anterior au primit informări și nu au mișcat un deget.

Numai că acum, după cazul HexiPharma, lipsa de reacție la informările SRI sau ale altor instituții a început să stârnească panică. La Cluj, Corpul de Control al Guvernului (care însă nu e organ de control) a trimis rapoarte legate de Cluj Arena și de realizarea pistei de 2100 m de la Aeroport. Rapoarte devastatoare, la care Consiliul Județean a avut curajul să trimită răspunsuri însoțite tocmai de informările făcute anterior către varii instituții ale statului, abilitate în a se sesiza și a lua măsuri. Numai că cei ce trebuiau să demareze lucrări penale au uitat de aceste informări…

Și tot la Cluj, există informări ale SRI legate tocmai de cei care trebuiau să ia măsuri în urma informărilor trimise anterior. Informări ajunse…unde și neluate în seamă de cine?! Și tot la Cluj, suprinzător, dosare prăfuite prind viață…Mai un deal plecat spre a înlocui o albie de rău mutată într-o pistă, mai un incendiu, mai un teren de mall concesionat aiurea, mai o parcare și un hotel din care lipsește și parcarea și hotelul, dar pentru care se plătesc bani grei și publici…

Lipsa de reacție, precum în cazul HexiPharma, poate duce, la nivel local, la mici cutremure. și cum în România corupția a devenit o hidră cu brațe nesfârșite, orice mic cutremur riscă să dinamiteze întreaga clasă politică.

Am auzit voci care au demarat operațiunea Gradele de comparație ale corupției….Adică corupția din Dosarul HexiPharma e mai gravă decât cea din Dosarul Microsoft sau ANRP. Pentru că la HexiPharma au murit zeci de mii de oameni. Serios? Și câți oameni au murit pe șoselele prăfuite și înguste și presărate cu limitatoare la 50 km/h sau 30km/h ale României pentru că banii de autostrăzi au fost direcționați spre buzunare private?! Corupția nu are grade de comparația. Ea mereu ucide. Corupția în sine e genocid și ține de securitatea națională. Și nu o spun eu….o spun alții care s-au convins de acest lucru. “Acum vorbim despre ea (combaterea corupției) nu numai ca despre o chestiune ce ține de consolidarea democrației într-o țară, ceva ce creează mai multă predictibilitate pentru investitii și prosperitate, dar și ca despre o chestiune de securitate naționala, deoarece corupția oferă pârghii pentru pătrunderea unor influențe străine răuvoitoare în țară.

Dacă cineva este “murdar” sau banii sunt murdari pot fi corupți să facă jocurile altora. Nu este vorba doar despre democrație, nu numai despre prosperitate oricât de importante ar fi aceste lucruri, dar în acest moment și despre securitate”, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat la SUA – ianuarie 2015.

Mihai Petean

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii