Acasă Opinii CE SPUN TINERII.

CE SPUN TINERII.

În perioada 1-5 martie 2013 am realizat un studiu cu privire la trei aspecte care privesc legalitatea şi democraţia în România şi un aspect care priveşte spiritul participativ al tinerilor români.

  1. La întrebarea dacă legea penală ar trebui modificată, astfel încât mandatul parlamentar să înceteze de drept în cazul unei condamnări, 87% dintre tineri au răspuns afirmativ, 7% s-au declarat împotriva unei astfel de modificări iar 7% ar opta pentru o sancţiune mai puţin drastică.Notă: Peste 80% dintre intervievaţi consideră că un parlamentar condamnat  trebuie să-şi piardă automat mandatul, ca efect al condamnării penale. Această voinţă se poate materializa într-o pedeapsă complementară sau accesorie, care să fie prevăzută de orice dispoziţie legală cu caracter penal – Codul Penal, Statutul Parlamentarilor sau legi speciale.
  2. La întrebarea dacă legea Agenţiei Naţionale de Integritate ar trebui modificată, astfel încât mandatul parlamentar să înceteze de drept în cazul unui conflict de interese ori unei stări de incompatibilitate, 68% dintre tineri au răspuns afirmativ, 12% s-au declarat împotriva unei astfel de sancţiuni iar 20% ar opta pentru o sancţiune mai uşoară.
  3. La întrebarea dacă parlamentarii care nu depun, ori care completează cu omisiuni declaraţiile de avere ar trebui să piardă de drept mandatul, 50% dintre tineri au răspuns afirmativ, 40% au spus că ar opta pentru o sancţiune mai uşoară iar 10% s-au pronunţat în sens negativ.Notă: Cu privire la integritate, incompatibilităţi şi declaraţii de avere şi interese, observăm o creştere a ponderii celor care optează pentru sancţiuni mai uşoare. Această tendinţă ar putea fi explicată prin faptul că Agenţia Naţională de Integritate este o instituţie administrativă şi că cei vizaţi trebuie să aibă dreptul de a contesta în justiţie rapoartele de integritate; de asemenea, se pare că în mentalul cetăţenesc începe să se echilibreze balanţa dintre, pe de o parte, abstractizarea instituţiilor publice şi pe de altă parte, obligaţia de transparenţă.
  4. La întrebarea dacă ar semna o iniţiativă legislativă conformă cu opiniile exprimate, 93% dintre tineri au declarat că ar semna o asemenea iniţiativă legislativă, iar 7% au răspuns în sens negativ.Notă: De remarcat şi lăudat spiritul participativ al noilor generaţii. Se reflectă dorinţa unui Parlament curat, flexibil, reprezentativ, centrat pe valori democratice. Aşadar, va trebui să găsim suport şi o metodă eficientă de a iniţia şi aplica practic procedura iniţiativei legislative. Aceasta întrucât ceea ce spun tinerii, CONTEAZĂ.

 

COAUTORI: MIRCEA DOBOCAN, IONUŢ GEANĂ

Eşantion: 100 de tineri din România | Perioada 1-5 martie 2013 | Metodă de lucru: online

Disponibil şi la: https://www.facebook.com/Quaestionarius

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version