În perioada 1-5 martie 2013 am realizat un studiu cu privire la trei aspecte care privesc legalitatea şi democraţia în România şi un aspect care priveşte spiritul participativ al tinerilor români.
- La întrebarea dacă legea penală ar trebui modificată, astfel încât mandatul parlamentar să înceteze de drept în cazul unei condamnări, 87% dintre tineri au răspuns afirmativ, 7% s-au declarat împotriva unei astfel de modificări iar 7% ar opta pentru o sancţiune mai puţin drastică.
Notă: Peste 80% dintre intervievaţi consideră că un parlamentar condamnat trebuie să-şi piardă automat mandatul, ca efect al condamnării penale. Această voinţă se poate materializa într-o pedeapsă complementară sau accesorie, care să fie prevăzută de orice dispoziţie legală cu caracter penal – Codul Penal, Statutul Parlamentarilor sau legi speciale.
- La întrebarea dacă legea Agenţiei Naţionale de Integritate ar trebui modificată, astfel încât mandatul parlamentar să înceteze de drept în cazul unui conflict de interese ori unei stări de incompatibilitate, 68% dintre tineri au răspuns afirmativ, 12% s-au declarat împotriva unei astfel de sancţiuni iar 20% ar opta pentru o sancţiune mai uşoară.
- La întrebarea dacă parlamentarii care nu depun, ori care completează cu omisiuni declaraţiile de avere ar trebui să piardă de drept mandatul, 50% dintre tineri au răspuns afirmativ, 40% au spus că ar opta pentru o sancţiune mai uşoară iar 10% s-au pronunţat în sens negativ.
Notă: Cu privire la integritate, incompatibilităţi şi declaraţii de avere şi interese, observăm o creştere a ponderii celor care optează pentru sancţiuni mai uşoare. Această tendinţă ar putea fi explicată prin faptul că Agenţia Naţională de Integritate este o instituţie administrativă şi că cei vizaţi trebuie să aibă dreptul de a contesta în justiţie rapoartele de integritate; de asemenea, se pare că în mentalul cetăţenesc începe să se echilibreze balanţa dintre, pe de o parte, abstractizarea instituţiilor publice şi pe de altă parte, obligaţia de transparenţă.
- La întrebarea dacă ar semna o iniţiativă legislativă conformă cu opiniile exprimate, 93% dintre tineri au declarat că ar semna o asemenea iniţiativă legislativă, iar 7% au răspuns în sens negativ.
Notă: De remarcat şi lăudat spiritul participativ al noilor generaţii. Se reflectă dorinţa unui Parlament curat, flexibil, reprezentativ, centrat pe valori democratice. Aşadar, va trebui să găsim suport şi o metodă eficientă de a iniţia şi aplica practic procedura iniţiativei legislative. Aceasta întrucât ceea ce spun tinerii, CONTEAZĂ.
COAUTORI: MIRCEA DOBOCAN, IONUŢ GEANĂ
Eşantion: 100 de tineri din România | Perioada 1-5 martie 2013 | Metodă de lucru: online
Disponibil şi la: https://www.facebook.com/Quaestionarius