WC ul tău ar putea fi, în curând, în măsură să… prezică dacă vei avea un atac de cord! Asta ne promit cercetătorii de la Rochester Institute of Technology.
Luarea tensiunii arteriale în fiecare zi este destul de greu de ținut din scurt. Chiar și cei mai atenți cu sănătatea inimii, sfârșesc prin a nu putea să facă asta constant, zi de zi, sărind din când în când câte o etapă. Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii de la Rochester Institute of Technology au avut ideea de a pune senzori de monitorizare a sănătății inimii pe un obiect folosit zi de zi de toată lumea: vasul de toaletă. WC ul! Oricât de scurt ar fi timpul în care stai pe scaunul de toaletă, este suficient pentru a aduna date despre sănătatea inimii.
Constatând faptul că 45% dintre pacienții externați din spital, după insuficiență cardiacă congestivă, se internează din nou în cel mult 90 de zile, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Rochester au avut ideea de a instala senzori în acest obiect, pentru a monitoriza pacienții.
„Chiar și cel mai bine intenționați dintre pacienți nu își măsoară tensiunea arterială în fiecare zi”, a explicat Nicholas Conn, inginer la Institutul de Tehnologie din Rochester și CEO Heart Health Intelligence. „Ce putem face pentru a integra tehnologia în viața de zi cu zi a pacienților? Un mouse de calculator, volanul automobilului? Ce folosesc oamenii în fiecare zi ?”. Răspunsul la aceste întrebări a fost apoi: WC ul.
Această descoperire are într-adevăr logică, mai ales că pielea este în contact direct cu obiectul.
Colaci de toaletă umpluți cu senzori
Inginerii au echipat scaunul de toaletă high-tech cu trei instrumente:
- un electrocardiograf, electrozii sunt plasați pe suprafața colacului, pentru a măsura activitatea inimii, prin presiunea exercitată asupra vaselor de sânge de pe partea din spate a coapselor;
- fotopletismografice, o tehnologie utilizată la ceasuri și brățări care măsoară ritmul cardiac al utilizatorului;
- un senzor balisto-cardiograf, bazat pe greutatea persoanei și vibrația corpului său atunci când inima bate și care este în măsură să determine volumul de sânge din inimă.
Potrivit calculelor cercetătorilor, pacientul ar trebui să stea pe colacul multisenzor cel puțin 90 de secunde, pentru a obține măsurători despre starea inimii sale. În plus, algoritmul ia în considerare, de asemenea, dacă persoana este așezată sau pur și simplu își face nevoile.
Nicholas Conn consideră că prototipul său ar putea, într-o zi, să fie comercializat pe scară largă, dar în acest moment compania surmărește mai ales acum poate dezvolta aplicația pentru a fi de folos profesioniștilor din medicină.
Versiunea finală poate fi echipată cu o baterie și o conexiune mobilă, putând astfel să comunice informații despre starea de sănătate a pacientului la spital sau la medicul curant ori medicul de familie, pentru a-i preveni asupra simptomelor de atac de cord iminente.
Costuri reduse
În afară de a fi ușor de utiliat, acest dispozitiv pare să fie mai economic decât un stimulator cardiac sau defibrilatoarele care oferă monitorizare de la distanță. Într-adevăr, monitorizarea unui implant poate costa până la 40 000 $, în timp ce pentru WC ul despre care vorbim costul de prototip este evaluat în prezent la 100 $ pe lună.
„Cu speranța medie de viață a unui pacient cu insuficiență cardiacă, 50% dintre pacienți mor în termen de cinci ani. Prognosticul este mai rău decât cel al multor forme de cancer. Este vorba despre o boală terminală, deci. Dar… vrei să fii la spital sau acasă? Sperăm ca inovația noastră să țină oamenii la domiciliu și să le îmbunătățim calitatea vieții”.
Heart Health Intelligence lucrează acum la dosarul de omologare. Compania speră să lanseze high-tech scaunul său de toaletă la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022.
Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice
Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.